Новини

 • Ултразвуков топломер с надграждане на функционалността? Запознайте се със Sensus PolluStat E от Акварор

  22.11.2019 г. ОВК | Ултразвуков топломер с надграждане на функционалността? Запознайте се със Sensus PolluStat E от Акварор

  Предоставяйки надеждни и прецизни измервателни решения, компанията Sensus, част от групата на Xylem, затвърждава позицията си на лидер в областта на мониторинга на ВиК, ОВК и ел. инсталациите. Партньор на Sensus у нас е доказаното дружество Акварор – Бояджиев и синове, в чието портфолио присъстват ефективните и иновативни уреди от бранда Sensus. Днес, малко след началото на новия отоплителен сезон, Инженер.bg насочва вниманието си към ултразвуковите топломери модел PolluStat E.

 • Фондация „Юрген Дорман“ на АВВ отпразнува петата годишнина от връчването на едноименната стипендия в България

  22.11.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | Фондация „Юрген Дорман“ на АВВ отпразнува петата годишнина от връчването на едноименната стипендия в България

  На 19 ноември 2019 г. се състоя тържествена церемония, на която АББ България връчи своите стипендии „Юрген Дорман“ за пета поредна година у нас. По време на празненството българското дружество, част от АВВ Group, представи тазгодишните финалисти в стипендиантската програма, като даде възможност и на участниците от предишни години да споделят какво са постигнали и какви са бъдещите им проекти и идеи. Ето как протече събитието през обектива на Инженер.bg.

 • Нов безжичен сензор за вибрации с технологията ISA100 Wireless от Yоkogawa

  20.11.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | Нов безжичен сензор за вибрации с технологията ISA100 Wireless от Yоkogawa

  Утвърденият японски производител на измервателни прибори и цялостни системи за автоматизация обяви пазарния дебют на нов безжичен вибрационен сензор ISA100, характеризиращ се с бърза актуализация на данните и дълъг живот на батерията. „Чрез предоставяне на актуални данни в реално време за нивото на вибрациите в съоръженията и инсталациите, новият сензор дава възможност на потребителите да откриват прецизно аномалии в работата на оборудването и да осъществяват прогнозна диагностика“, съобщиха за Инженер.bg от Йокогава България.

 • Системата ThermoClean на Danfoss – ефективна защита срещу разпространението на Легионела

  19.11.2019 г. ОВК | Системата ThermoClean на Danfoss – ефективна защита срещу разпространението на Легионела

  ThermoClean® е компактно и ефективно системно решение на Danfoss за битово горещо водоснабдяване, което успешно се бори срещу бактерията Легионела. „Системата се предлага в два модела – с отделен съд за реакция или комбиниран буферен съд за съхранение, съдържащ блок за загряване. Агрегатите са оборудвани и със споени или комбинирани пластинчати топлообменници“, разказаха за Инженер.bg от Данфосс България, сегмент Отопление.

 • Тихерт е производител с традиции на качествена инструментална екипировка и нестандартно оборудване

  18.11.2019 г. Машини, мех. системи | Тихерт е производител с традиции на качествена инструментална екипировка и нестандартно оборудване

  Тихерт е българска производствена компания, която в продължение на десетилетия изгражда име на надежден доставчик на инструментална екипировка и нестандартно оборудване. „Нашата фирма разработва и произвежда специални инструменти, технологично оборудване и шприцформи в пълно в съответствие с изискванията на клиентите. Ние разработваме комплексни решения – от проектирането, моделирането и производството, до пускането в експлоатация“, коментираха за Инженер.bg от офиса на Тихерт.

 • БИГ процес контрол: Съпротивителни термометри със заварени фланци 54- WFL от Günther

  15.11.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | БИГ процес контрол: Съпротивителни термометри със заварени фланци 54- WFL от Günther

  В съвременните индустриални приложения за измерване на температурата на флуидите се използват предимно термосъпротивления със сензор под формата на чип. Предимства на този тип термометри пред конвенционалните сензори са малките размери, затворената конструкция, краткото време за реакция, устойчивостта на високи температури и на химически и механични въздействия, както и дългият им експлоатационен живот и стабилност, коментираха за Инженер.bg от БИГ процес контрол.

 • Софиана: Пневматични цилиндри P1S на Parker за хранително-вкусовата промишленост

  15.11.2019 г. Машини, мех. системи | Софиана: Пневматични цилиндри P1S на Parker за хранително-вкусовата промишленост

  Серията цилиндри от неръждаема стомана P1S на лидера в производството на пневматично оборудване Parker Hannifin е специално предназначена за използване в тежка експлоатационна среда. Хигиенното изпълнение с гладка конструкция, външните уплътнения от флуоркаучук и предварителното запълването на цилиндрите с грес, определят приложимостта на цилиндрите при производството на храни и напитки. Моделите от серията са одобрени за използване в хранително-вкусовата промишленост.

 • Атикс: Новата умна камера LCAM 408i на Leuze electronic вижда как изглеждат производствените процеси отвътре

  15.11.2019 г. КИП и А | Атикс: Новата умна камера LCAM 408i на Leuze electronic вижда как изглеждат производствените процеси отвътре

  В качеството си на официален представител за България на международния разработчик Leuze еlectronic, фирма Атикс предлага широка палитра от технически решения в областта на оптоелектрониката и системите за идентификация и пренос на данни. Едно от последните попълнения в продуктовото портфолио на компанията е новата индустриална IP камера за визуално наблюдение на труднодостъпни места LCAM 408i, особено подходяща за мониторинг в машинно-инструменталната индустрия.

 • С Handling Guide Online на Festo конструкторите могат да създадат решение за операции по преместване за минути

  14.11.2019 г. КИП и А | С Handling Guide Online на Festo конструкторите могат да създадат решение за операции по преместване за минути

  С помощта на онлайн инструмента Handling Guide Online на Festo проектантите вече са в състояние да създават оптимална система за операции по преместване за рекордно кратко време. „Независимо дали става въпрос за преместване по една ос, за портална система за преместване в две равнини или за триизмерна портална система, сега конструкторите могат да разработят точното решение за изключително кратко време“, съобщиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

 • Не позволявайте на вятъра да се настани в дома ви с технологията Wind-Free™ от Samsung

  14.11.2019 г. ОВК | Не позволявайте на вятъра да се настани в дома ви с технологията Wind-Free™ от Samsung

  Когато избираме климатик за дома си, дали се замисляме за неприятния вятър, който той ще генерира, или за дискомфорта, който би ни създал? От Samusung са обърнали внимание на това и са разработили иновативна технология, която да не позволява образуването на вятър от устройството. Резултат от десетилетия опит и развитие на климатичните решения, технологията Wind-Free™ Cooling на Samsung оптимизира въздушния поток и осигурява комфорт без вятър в помещението.

Интервю

 • Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Когато бивш военен попадне в производствения отдел на голяма международна компания, ситуацията може да стане наистина интересна! Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ви срещаме с Васил Георгиев, началник смяна в Либхер-Транспортейшън Системс Марица, който ни разказа защо трябва да прекарваш обедната почивка с колегите си и колко е важно, когато възникне проблем, да не се пита „Кой?“, а „Защо?“. Вижте какво още сподели г-н Георгиев.

Статии

 • БГ Роботи: Ограниченията в архитектурата и строителството отпадат с 3D технологии и роботи KUKA

  Стабилни, леки и най-важното огромни - индустриалните роботи вече са в състояние да отпечатат архитектурни структури. „Това е производствен процес като всички други, само че в по-големи мащаби. Роботи с много голям обхват на манипулатора вече изработват изключително сложни компоненти, които ще променят архитектурата в бъдеще“, коментираха за Инженер.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

 • Тихерт – компанията, която произвежда инструменталната екипировка за всички нови изделия на Херти

  Началото на Херти АД е поставено през 1993 г. с една машина, произвеждаща два размера алуминиеви капачки. Днес компанията произвежда годишно над 1 милиард изделия, които се използват за затваряне на почти всички съществуващи видове бутилки. През 2007 г. техническата дирекция към Херти е обособена в дъщерното дружество Тихерт ЕАД, чийто предмет на дейност включва проектиране, производство и ремонт на инструментална екипировка.