Анализи / Техн. решения

Цялостни решения за вентилация на автотранспортни тунели от Systemair

22.03.2018 г.


Броят на движещите се по пътищата пътнотранспортни средства непрекъснато нараства. Това значително натоварва трафика, затруднява придвижването и увеличава времето за пътуване. Едно от възможните решения за неговото облекчаване е изграждане на повече подземни автотранспортни тунели. Безопасната експлоатация на тези съоръжения обаче, изисква осигуряването на надеждна вентилация. „Като доказан световен лидер в производството и доставката на оборудване за тунелна вентилация, Systemair е в състояние да предостави техническа помощ при проектирането на вентилационните системи, да достави продукти, отговарящи и на най-високите изисквания, както и да осигури помощен персонал за инсталиране, пускане в експлоатация и обслужване на доставените системи“, разказаха за Инженер.bg от Системеър България.


Основното предназначение на вентилационните системи в автотранспортните тунели е осигуряване на достатъчно количество пресен въздух за разреждане на отделяните от превозните средства вредни емисии (въглероден оксид, азотни оксиди и прахови частици), както и на праха, образуван вследствие от самото износване на тунела. „Важен момент е и противопожарната защита. Тунелната вентилация трябва да бъде оразмерена, така че да осигури надеждна защита и да не допуска неконтролирано разпространение на дим в случай на пожар“, уточниха от Системеър. „Systemair може да предложи богата гама от решения, предназначени за вентилация на тунели, разработени съобразно последните препоръки на световно признати организации като Световната пътна организация, Световния конгрес по тунелостроене, Световната здравна организация, както и на местни организации като ANAS в Италия, CETU във Франция, RABT в Германия и т.н.“, допълниха от българският офис на компанията.


 

В практиката са се наложили три основни схеми за вентилация на тунели – надлъжна, полунапречна и напречна вентилация. „Сред ключовите фактори при избора на схема на вентилиране са дължина на тунела; брои посоки на движение - еднопосочен или двупосочен; напречно сечение; пикови натоварвания и др.“, поясниха от Системеър.

 

Надлъжна вентилация – при тунели с малка дължина


Този тип вентилация се осъществява с помощта на струйни (джет) вентилатори, които насочват въздуха в желаната посока. Прилага се основно при еднопосочни тунели със сравнително малка дължина, до 3 km.

 

Продуктовите решения на Systemair включват тунелни вентилатори с диаметър от 500 mm до 1600 mm и статичен напор до 2100 N. „Сред отличителните характеристики на вентилаторите са корпус с увеличена дебелина за постигане на по-голяма здравина и по-дълъг експлоатационен срок при тежки условия и улеснен монтаж“, коментираха от Системеър.

 

Полунапречна вентилация – основно за двупосочни тунели


При този тип вентилация подаването на пресен въздух в тунела се осъществява посредством система от въздуховоди. В случай на пожар използваните вентилатори трябва да могат да обърнат посоката на въздушния поток, така че да отведат дима от тунела.

 

Полунапречната вентилация се използва предимно за двупосочни тунели, при които изискванията по отношение на безопасността са по-високи.

 

Напречна вентилация – при тунели с високи нива на трафик


Характерно за напречната вентилация е използването на отделни смукателни и нагнетателни въздуховоди. Тази система осигурява най-голяма безопасност и ефективност, но също така изисква най-сериозна финансова инвестиция.

 

Прилага се основно за дълги двупосочни тунели, с високи нива на трафик и голям процент транзитно преминаващи тежки превозни средства. За подобни приложения Systemair може да предложи големи аксиални вентилатори, еднопосочни и реверсивни аксиални вентилатори. С тях се постига дебит на въздуха до 150 m3/s и налягане до 5000 Pa при използване на няколко вентилатора в серия.

 

Цялата гама от тунелни вентилатори на Systemair е изпитана и сертифицирана съгласно EN 12101-3 за работа при температури до 400 оС в продължение на максимум 2 часа. Направен е и структурен анализ по метода на крайните елементи. В групата на стандартите, на които отговарят вентилаторите, се включват още: ISO 5801, DIN 24163, AMCA 210-99 и ISO 13350.

 

Гамата от продукти за тунелна вентилация на Systemair обхваща още шумозаглушители, виброизолатори, електрофилтри за улавяне на прахови частици и др.

 


Повече информация за Системеър България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Системеър България

Още от ОВК