Анализи / Техн. решения

Рувекс: Термодинамичните бойлери Kaliko на De Dietrich – изобилие от топла вода с нисък разход на енергия

09.01.2018 г.


Френската компания De Dietrich е сред най-старите и най-големи производители на отоплителна техника в Европа. Фирмата развива дейността си вече повече от 300 години, предлагайки иновативни и висококачествени решения за отопление и климатизация, които печелят доверието на все повече потребители по целия свят. Едно от най-новите предложения на компанията е гамата термодинамични бойлери Kaliko. „Бойлерите Kaliko са екологично и енергийно-ефективно решение за производство на топла вода за битово горещо водоснабдяване”, информираха за Инженер.bg от фирма Рувекс, която предлага продуктите на De Dietrich на българския пазар.

 

Какво представлява термодинамичният бойлер Kaliko?

 

Термодинамичният бойлер Kaliko е бойлер, снабден с аеротермална термопомпа. По този начин, за загряване на водата в бойлера се използва енергията на околния въздух, т.е. безплатна и неизчерпаема възобновяема енергия. „Използвайки енергията на въздуха, термодинамичните бойлери Kaliko допринасят за ограничаване използването на изкопаеми горива и съответно отделят много по-малко парникови газове в сравнение с традиционно използваните бойлери. В същото време те дават възможност на потребителите значително да намалят сметките си за топла вода”, поясниха от Рувекс.

 

Сред предимствата на термодинамичните бойлери е и фактът, че те могат да бъдат използвани в комбинация с друг вид енергиен източник.


Как работят бойлерите с аеротермална термопомпа?

 

Подобно на термопомпите, термодинамичните бойлери работят с помощта на електрическа енергия. Тя се използва, за да се захрани системата, извличаща енергията от въздуха, която впоследствие се използва за загряване на водата. С коефициент на преобразуване (COP), достигащ до 3.42 в зависимост от модела, термодинамичният бойлер Kaliko на практика възстановява до 3.42 kWh енергия за всеки консумиран 1 kWh електроенергия.

 

Благодарение на широкия си работен диапазон от -15 °C до + 42 °C, термодинамичните бойлери могат да работят безпроблемно и през зимата, гарантирайки непрекъснат достъп до топла вода. „Производството е гарантирано, дори и при екстремни температурни условия, тъй като за подобни случай е предвиден резервен вариант – използване на електрическа енергия“, заявиха от Рувекс.

 

Предимства на термодинамичните бойлери Kaliko:

 

 - До 65 % по-ниски енергийни разходи в сравнение с конвенционален бойлер;

 - Екологично решение, използващо чиста, възобновяема енергия;

 - 70% от топлата вода на практика е безплатна;

 - Възможност за покриване на нуждите от топла вода на семейство от до 6 човека;

 - Бърза възвръщаемост на инвестицията. В зависимост от модела този период може да е по-малък от 3 години.

 

Гамата от термодинамични бойлери на De Dietrich включва три модела - Kaliko, Kaliko Split и Kaliko Essentiel.                                                                  

 

Термодинамични бойлери модел Kaliko

 

Този модел е подходящ за всички проекти, свързани с реновиране. Той е с широк работен диапазон от -5 °C до + 35 °C и може да работи целогодишно. Възможно е да се използва в комбинация със съществуващ котел или соларна инсталация за производство на топла вода. Предимствата му включват: подвижен цифров екран за лесно и интуитивно управление; система за управление с четири режима на работа; възможност за рекуперация на енергия от околния въздух, външния въздух или изхвърляния въздух; капацитет от 214 до 270 литра.

 

Термодинамични бойлери Kaliko Split

 

Kaliko Split са термодинамични бойлери, предназначени предимно за нови сгради. Този модел е лесен за инсталиране, благодарение на хладилните връзки между бойлера и външния модул, които могат да бъдат направени без да се нарушава целостта на ограждащите елементи. Сред основните предимства на моделите Kaliko Split са: малко заемано пространство, лесен монтаж, акустичен комфорт, благодарение на външния модул, и др.

 

Термодинамичните бойлери Kaliko Split са с капацитет от 200 или 270 литра, което гарантира изобилие от топла вода. Те са подходящи за целогодишна работа при температури в диапазона от  -15 °C до 42 °C.

 

Термодинамични бойлери Kaliko Essentiel

 

Термодинамичният бойлер Kaliko Essentiel е за случаите на обновяване на дома. Той лесно може да бъдат инсталиран във всяко неотопляемо помещение, като в мазето например, и спомага за намаляване на разходите за топла вода с до 65%. „Kaliko Essentiel чудесно заменя традиционно използваните електрически бойлери. Той гарантира висока ефективност и бърза възвръщаемост на инвестицията, както и в пъти по-ниски емисии на въглероден диоксид (СО2) в сравнение с конвенционалните бойлери”, коментираха от Рувекс.

 

Тези модел бойлери се предлагат с капацитет от 180 или 230 литра.

 

Повече информация за Рувекс, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Рувекс, De Dietrich 

Още от ОВК