Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Анализи / Техн. решения

Циркулационни помпи Grundfos от Аква Системи – накарайте Вашите сградни инсталации да работят ефективно

07.01.2020 г.


Ефективната работа на сградните инсталации за битово горещо водоснабдяване, подово или радиаторно отопление оказва изключително влияние на първо място върху комфорта на потребителите, а след това и върху сметките. Ключов елемент в случая са циркулационните помпи, върху които днес ще фокусираме вниманието си. Като официален дистрибутор на Grundfos за България, фирма Аква Системи предлага богато разнообразие от помпени решения на датския производител, а ето и предложенията за ефективна циркулация, които от компанията представиха пред Инженер.bg:Grundfos Alpha 2 и Alpha 2L


Тези модели са подходящи за системи с постоянни или променливи дебити, където е желателно да се оптимизират настройките на работната точка на помпата, както и за системи с променлива температура на потока в тръбите. Конструкцията на Alpha 2/2L обединява двигател с ротор с постоянни магнити и контрол по диференциално налягане, позволявайки постоянно регулиране на производителността на помпата съгласно конкретните потребности на системата.


„Благодарение на функцията Autoadapt, в повечето случаи помпата може да бъде пусната без никакви настройки. Същевременно има възможност за поддържане на различни работни режими – например на постоянно налягане, на пропорционално налягане, на фиксирана скорост и др.“, обясниха от Аква Системи.


Помпите Alpha 2/2L са оборудвани с лесен за работа контролен панел, монтиран фронтално върху помпите, като таблото за управление може да бъде завъртяно на стъпки от по 90º.


Grundfos Magna 1 и Magna 3


Моделите Magna са циркулационни помпи от ново поколение с „мокър ротор“ и с широк спектър от приложения, включително еднотръбни и двутръбни системи за отопление, климатизация, вентилация, термални соларни системи, термпомпени системи и др. Помпата и двигателят формират цялостен възел без механично уплътнение на вала. Използват се само две гарнитури за уплътняване, а лагерите се смазват от работната течност.


Grundfos Magna са съставени от електронно комутиращ двигател с ротор с постоянни магнити, помпен контролер, вграден в клемната кутия, керамични радиални лагери и въглеродни аксиални лагери, роторна кутия, лагерни плочки и роторно покритие от неръждаема стомана, статорен кожух от алуминиева сплав. Корпусът на помпите е от чугун, като са с интегрирана защита от претоварване.


Grundfos TP и TPE


Grundfos TP и TPE са вертикални, линейни, едностъпални циркулационни помпи, подходящи за охладителни и отоплителни инсталации, инсталации за топла вода, топлофикационни централи и локални отоплителни станции.


Двигателят им е стандартен, с механични уплътнения на вала, и е отделен от самата помпа. Този тип конструкции са по-малко чувствителни към замърсявания в работната течност в сравнение с помпите с потопен ротор.


„Основната разлика между двата модела е, че при TPE е вграден честотен конвертор, което позволява да се използват различни методи на управление. Помпите TPE предлагат предимства по отношение на икономия на енергия и повишаване на комфорта“, коментираха от Аква Системи.


Техническите характеристики на TP и TPE включват:

 - Дебит: max 4600 m3/h;

 - Напор max 170 m;

 - Температура на течността: от –25 °C до 150 °C;

 - Работно налягане: 6, 10, 16 или 25 bar;

 - Тръбните връзки могат да са резбови, холендрови или фланцеви.


Повече информация за Аква Системи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Аква Системи, pexels.com

Още от ОВК