Анализи / Техн. решения

 • Оптимален комфорт и бърза възвръщаемост на инвестицията с термопопмите Alezio AWHP на De Dietrich от Рувекс

  Оптимален комфорт и бърза възвръщаемост на инвестицията с термопопмите Alezio AWHP на De Dietrich от Рувекс

  Не е тайна, че въздухът, водата и земята са източници на големи количества енергия, които на практика са неизчерпаеми. „С помощта на термопомпите тази енергия лесно може да бъде използвана за отопление или охлаждане на дома“, разказаха за Инженер.bg от фирма Рувекс, утвърден доставчик на продукти за ОВК и ВиК инсталации. Фирмата предлага на българския пазар богата гама от термопомпи, сред които серията Alezio AWHP на водещия френски производител De Dietrich.

 • Интелигентно и екологосъобразно отопление и охлаждане с VRF системите DVM S Water на Samsung Electronics

  Интелигентно и екологосъобразно отопление и охлаждане с VRF системите DVM S Water на Samsung Electronics

  DVM S Water е новаторска VRF климатична система, разработка на концерна Samsung Electronics. „Тази система притежава всички предимства, характерни за системите с променлив дебит на хладилния агент (VRF). Това, което я отличава от останалите VRF системи, е използването на вода като източник на топлина, като за целта системата се свързва с охладителна кула и котел“, разказаха за Инженер.bg от българския офис на Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE).

 • Цялостни решения за вентилация на автотранспортни тунели от Systemair

  Цялостни решения за вентилация на автотранспортни тунели от Systemair

  Броят на движещите се по пътищата пътнотранспортни средства непрекъснато нараства. Това значително натоварва трафика, затруднява придвижването и увеличава времето за пътуване. Едно от възможните решения за неговото облекчаване е изграждане на повече подземни автотранспортни тунели. Безопасната експлоатация на тези съоръжения обаче, изисква осигуряването на надеждна вентилация. Systemair е в състояние да предостави техническа помощ, да достави продукти, както и да осигури помощен персонал за инсталиране и пускане в експлоатация.

 • Булклима: VRF системите Airstage J-IIIL на Fujitsu General – висока мощност в компактен размер

  Булклима: VRF системите Airstage J-IIIL на Fujitsu General – висока мощност в компактен размер

  Серията външни VRF тела Airstage J-IIIL е сред най-новите продуктови попълнения в гамата от решения за климатизация, предназначени за малки до средни по големина сгради, на японския концерн Fujitsu General Limited, съобщиха за Инженер.bg от фирма Булклима. Тя предлага климатични системи с марка General на българския пазар. Airstage J-IIIL е серия VRF системи, подходящи за малки като РЗП сгради с много на брой маломерни помещения, като жилищни и еднофамилни къщи, офис сгради и др.

 • Влияние на температурите на изпарение и кондензация върху ефективността на хладилната машина

  Влияние на температурите на изпарение и кондензация върху ефективността на хладилната машина

  В предишните две издания рубриката „Хладилни системи“ с инж. Светослав Влашки представи два от основните и най-разпространени в практиката технически проблеми при хладилните и термопомпени системи – недостигът и излишъкът на хладилен агент. Днес ще оценим влиянието на температурите на изпарение и кондензация и основните принципи, по които промяната в термодинамичните параметри на хладилния агент води до промяна в мощността и ефективността на хладилната машина.

 • Рувекс: Термодинамичните бойлери Kaliko на De Dietrich – изобилие от топла вода с нисък разход на енергия

  Рувекс: Термодинамичните бойлери Kaliko на De Dietrich – изобилие от топла вода с нисък разход на енергия

  Френската компания De Dietrich е сред най-старите и най-големи производители на отоплителна техника в Европа. Фирмата развива дейността си вече повече от 300 години, предлагайки иновативни и висококачествени решения за отопление и климатизация, които печелят доверието на все повече потребители по целия свят. Едно от най-новите предложения на компанията е гамата термодинамични бойлери Kaliko, които са екологично и енергийно-ефективно решение за производство на топла вода за БГВ.

 • Системеър България: Въздушни завеси Frico минимизират енергийните загуби и осигуряват защита

  Системеър България: Въздушни завеси Frico минимизират енергийните загуби и осигуряват защита

  Възможността да се ограничи навлизането на топлина, студ, насекоми, прах и други замърсявания при отваряне на входни врати към сгради и помещения позволява да се запази поддържания в тях микроклимат. „Монтирането на въздушни завеси на входа създава невидима бариера, която не позволява външни фактори да оказват влияние върху вътрешната среда. Така не само се предотвратява навлизането на замърсявания, но се ограничават и загубите на студ и топлина”, информираха за Инженер.bg от Системеър България.

 • Богато разнообразие от климатични системи на Fujitsu General в продуктовото портфолио на Булклима

  Богато разнообразие от климатични системи на Fujitsu General в продуктовото портфолио на Булклима

  Булклима е сред утвърдилите се български фирми, развиващи дейност в ОВК-областта. Дружеството има над 20 години опит и успешно налага на пазара комплексни иновативни и енергоспестяващи системи за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода, предназначени за жилищни, административни и производствени сгради. Портфолиото на компанията обхваща богат асортимент от продукти, сред които и климатичните системи General на Fujitsu General Limited.

 • Пълна гама вентилационно оборудване за подземни пътнотранспортни съоръжения от Systemair

  Пълна гама вентилационно оборудване за подземни пътнотранспортни съоръжения от Systemair

  Systemair е световен лидер в производството и предлагането на вентилационно оборудване, в т.ч. въздухоразпределителни устройства и вентилатори, подходящи за различни приложения. След придобиването на активите на компанията Matthews&Yates (Матюс и Йейтс), Systemair уверено навлиза и в областта на инфраструктурната вентилация. Отделът MRT (Metro Road and Train) е създаден с цел активно да следи този пазар, предлагайки вентилационни решения за подземни пътнотранспортни съоръжения.

 • Топлина и комфорт на открито с лъчистите отоплители Frico от Systemair

  Топлина и комфорт на открито с лъчистите отоплители Frico от Systemair

  Слънцето е неизчерпаем източник на топлинна енергия, при това много ефективен. Излъчваните от него инфрачервени лъчи изминават огромно разстояние и достигат до нас като почти не губят от енергията си. Така те успешно затоплят Земята, но не и пространството, през което преминават. Лъчистите инфрачервени нагреватели с марката Frico, част от семейството на шведския производител Systemair, работят като използват същия принцип. Така те успяват да топлят ефективно и икономично и са много подходящи за отопление на открити пространства.

Още от ОВК