Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Анализи / Техн. решения

 • Влияние на температурите на изпарение и кондензация върху ефективността на хладилната машина

  Влияние на температурите на изпарение и кондензация върху ефективността на хладилната машина

  В предишните две издания рубриката „Хладилни системи“ с инж. Светослав Влашки представи два от основните и най-разпространени в практиката технически проблеми при хладилните и термопомпени системи – недостигът и излишъкът на хладилен агент. Днес ще оценим влиянието на температурите на изпарение и кондензация и основните принципи, по които промяната в термодинамичните параметри на хладилния агент води до промяна в мощността и ефективността на хладилната машина.

 • Рувекс: Термодинамичните бойлери Kaliko на De Dietrich – изобилие от топла вода с нисък разход на енергия

  Рувекс: Термодинамичните бойлери Kaliko на De Dietrich – изобилие от топла вода с нисък разход на енергия

  Френската компания De Dietrich е сред най-старите и най-големи производители на отоплителна техника в Европа. Фирмата развива дейността си вече повече от 300 години, предлагайки иновативни и висококачествени решения за отопление и климатизация, които печелят доверието на все повече потребители по целия свят. Едно от най-новите предложения на компанията е гамата термодинамични бойлери Kaliko, които са екологично и енергийно-ефективно решение за производство на топла вода за БГВ.

 • Системеър България: Въздушни завеси Frico минимизират енергийните загуби и осигуряват защита

  Системеър България: Въздушни завеси Frico минимизират енергийните загуби и осигуряват защита

  Възможността да се ограничи навлизането на топлина, студ, насекоми, прах и други замърсявания при отваряне на входни врати към сгради и помещения позволява да се запази поддържания в тях микроклимат. „Монтирането на въздушни завеси на входа създава невидима бариера, която не позволява външни фактори да оказват влияние върху вътрешната среда. Така не само се предотвратява навлизането на замърсявания, но се ограничават и загубите на студ и топлина”, информираха за Инженер.bg от Системеър България.

 • Богато разнообразие от климатични системи на Fujitsu General в продуктовото портфолио на Булклима

  Богато разнообразие от климатични системи на Fujitsu General в продуктовото портфолио на Булклима

  Булклима е сред утвърдилите се български фирми, развиващи дейност в ОВК-областта. Дружеството има над 20 години опит и успешно налага на пазара комплексни иновативни и енергоспестяващи системи за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода, предназначени за жилищни, административни и производствени сгради. Портфолиото на компанията обхваща богат асортимент от продукти, сред които и климатичните системи General на Fujitsu General Limited.

 • Пълна гама вентилационно оборудване за подземни пътнотранспортни съоръжения от Systemair

  Пълна гама вентилационно оборудване за подземни пътнотранспортни съоръжения от Systemair

  Systemair е световен лидер в производството и предлагането на вентилационно оборудване, в т.ч. въздухоразпределителни устройства и вентилатори, подходящи за различни приложения. След придобиването на активите на компанията Matthews&Yates (Матюс и Йейтс), Systemair уверено навлиза и в областта на инфраструктурната вентилация. Отделът MRT (Metro Road and Train) е създаден с цел активно да следи този пазар, предлагайки вентилационни решения за подземни пътнотранспортни съоръжения.

 • Топлина и комфорт на открито с лъчистите отоплители Frico от Systemair

  Топлина и комфорт на открито с лъчистите отоплители Frico от Systemair

  Слънцето е неизчерпаем източник на топлинна енергия, при това много ефективен. Излъчваните от него инфрачервени лъчи изминават огромно разстояние и достигат до нас като почти не губят от енергията си. Така те успешно затоплят Земята, но не и пространството, през което преминават. Лъчистите инфрачервени нагреватели с марката Frico, част от семейството на шведския производител Systemair, работят като използват същия принцип. Така те успяват да топлят ефективно и икономично и са много подходящи за отопление на открити пространства.

 • Термопомпа Vitocal 200-S от Висман – икономично и високоефективно решение за отопление и охлаждане

  Термопомпа Vitocal 200-S от Висман – икономично и високоефективно решение за отопление и охлаждане

  Отоплението и охлаждането на дома е въпрос от първостепенна важност за всяко домакинство. Когато говорим за енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия е целево да обърнем внимание на термопомпите Vitocal 200-S, производство на немския пазарен лидер Viessmann. „Те са високоефективен и икономичен вариант за осигуряване на оптимална температура във всеки дом, независимо дали ще се използват самостоятелно или като допълнение към съществуваща система”, заявиха от Висман.

 • КуатроДжи представя на българския пазар високоефективните котли на Caldaie Ravasio

  КуатроДжи представя на българския пазар високоефективните котли на Caldaie Ravasio

  Утвърдената компания, оперираща в сферата на енергийните решения и автоматизацията КуатроДжи, представя на вниманието на своите клиенти високоефективните котли на водещия италиански производител Caldaie Ravasio. „Caldaie Ravasio е специализирана в производството на котли и свързано оборудване както серийно изпълнение, така и по индивидуална поръчка на клиента“, коментираха за Инженер.bg от КуатроДжи. Продуктовата й гама включва още високоефективни триходови котли и нискотемпературни триходови отоплителни блокове и др.

 • Ташев-Галвинг: Сензорите Air Control PRO Signal на Steinel осигуряват по-добро качество на въздуха

  Ташев-Галвинг: Сензорите Air Control PRO Signal на Steinel осигуряват по-добро качество на въздуха

  Чистият и богат на кислород въздух е истинско „гориво“ за мозъка. Сензорите Air Control PRO Signal на Steinel са предназначени за следене качеството на въздуха в помещения за срещи и обучения, конферентни зали, класни стаи, офисни и жилищни помещения. Системата осигурява информация за концентрацията на въглероден диоксид и необходимостта от свеж въздух, като е предвидена възможност за автоматично включване на климатичната инсталация чрез реле.

 • ТермоДизайнТотал: Соларните системи Ecotech 2F на Ferroli ефективно и надеждно решение за БГВ

  ТермоДизайнТотал: Соларните системи Ecotech 2F на Ferroli ефективно и надеждно решение за БГВ

  Слънчевите колектори за производство на топла вода в битови приложения са едни от най-масово използваните решения за оползотворяване на слънчевата енергия. Широкото разпространение на тези системи се дължи на лесното им инсталиране, сравнително бързото възвръщане на инвестицията, високата ефективност и разбира се, на удобството и комфорта, които те създават. Соларната система Ecotech 2F на водещия италиански производител Ferroli е пример за подобно решение.

Още от ОВК