Дискусии / Позиции

Икономия на енергия и подобряване на климата с ниска инвестиция, благодарение на уредите i-Tronic/R-Tronic на Oventrop

06.04.2019 г.

In Macedonian


Подобряване на микроклимата в дадено помещение и енергоспестяване, при това постигнати с ниска инвестиция. Възможно ли е? Да, с приборите i-Tronic и R-Tronic на Oventrop. Повече за решенията на доказания европейски производител ни разказаха специалистите от българския офис на компанията. Приятно четене!Оптимизираният вътрешен климат оказва положителен ефект върху нашето здраве и ефективността ни на работа. Микроклиматът в едно помещение се нормира от температурата (° C), относителната влажност (RH, относителна влажност в %) и съдържанието на CO2 (в ppm, части на милион) във въздуха.


Успехът на така дефинираната предизвикателна техническа задача се влияе в голяма степен от температурата на околния въздух. Тя може да се регулира според изискванията за комфорт и ниска консумация на енергия, посредством използването на стайни термостати, работещи като системно решение с хидравлично изравнени радиатори и системи за подово отопление и охлаждане.Също така, нормираната влажност на въздуха (RH) влияе върху комфорта. Двата параметъра се изобразяват чрез т.нар. диаграма за комфорт. Възможността за абсорбиране на водни пари от въздуха се определя от стойността на RH. Ако тази стойност е надвишена за по-дълъг период от време, може да възникне конденз, например върху студени външни стени. Възможно е излишната влага да бъде изхвърлена чрез вентилиране на помещението. По този начин се избягват увреждания от влага. Честотата на проветряване зависи и от външната температура, но стойността на RH от 65% не трябва да се надвишава.


Качеството на микроклимата в едно помещение се влияе и в голяма степен от съдържанието на въглероден диоксид (CO2) в него.


Oventrop предлага устройствата i-Tronic, както и подобните им технически еквиваленти R-Tronic за подобряване на климата на помещенията.


i-Tronic TFC е уред за мониторинг, който следи важните климатични параметри на помещението, а именно:
 - Стайна температура (° C);
 - Относителна влажност RH (%);
 - Въглероден диоксид CO2 (ppm).

 

Той информира потребителите за текущите измерени стойности и дава на системата за сградна автоматизация или директно на потребителя така нужната им информация кога се налага да се проветри помещението. Подавайки информация за микроклимата към термостата, той регулира топлоподаването или спира отоплителната система в периодите на проветряване. „Използването на i-Tronic TFC е особено енергоспестяващ и ниско инвестиционен начин за постигане на по-добър и здравословен микроклимат“, поясниха от Овентроп България.


Уредът R-Tronic се характеризира с това, че може едновременно да подава информация към до 16 безжични термостата, при наличие на бърза интернет връзка. Регулируемите номинални температури и времеви профили улесняват оптималното регулиране на температурата в помещението. В зависимост от модела, устройството допълнително показва влажността на въздуха и концентрацията на CO2.


Повече информация за Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Oventrop, Овентроп, pexels.com

Още от ОВК