Дискусии / Позиции

Търсите реалистична картина на състоянието на вашата помпена система? Доверете се на Grundfos Energy Check

29.05.2018 г.


Енергийната ефективност безспорно е тема, която активно занимава индустриалния свят. При това от години! Стремежът към намаляване на разходите за енергия и поддръжка на съоръженията кара световните технологични разработчици да развиват все по-иновативни решения и услуги. Сред тях е и лидерът в помпеното оборудване Grundfos. Една от услугите в нашето портфолио е т.нар. енергийна проверка (Energy Check). Това е и един от най-сигурните начини да се проследи и намали енергийната консумация на дадена помпена система“, коментираха за Инженер.bg от Грундфос България, дъщерно дружество на международния производител у нас. А какви са същността, стъпките и очакваните резултати от една такава проверка, ще  ви разкажем в настоящия материал.Каква е целта?


Цел на енергийнaта проверка е да се мониторира енергийната консумация на помпите и да се отговори на въпросите: работи ли системата оптимално; има ли неефективни агрегати в нея; възможно ли е те да се заменят с по-подходящи и др.?


„Знаете ли, че 10% от консумацията на електроенергия в световен мащаб е от помпи? Друг факт сочи, че 2 от всеки 3 помпи изразходват с до 60% повече ел. енергия от необходимото. Това означава, че ако всеки бизнес подмени помпеното си оборудване с ново, по-ефективно, то 4% от световната консумация на електроенергия може да бъде спестена“, коментираха от Грундфос България. „Именно към това се стремим ние от Grundfos чрез пакета ни от мерки за енергийна оптимизация“, подчертаха още от компанията.


Реализира се от експерт на компанията или от неин оторизиран партньор


Енергийната прверка, предлагана от Grundfos, се извършва на място от експерт на компанията или от неин оторизиран партньор. „За изходни данни използваме основните характеристики на помпата, посочени на нейната табела – дебит, напор и мощност на двигателя. Взимаме предвид и фактори, като възраст на съоръжението, оперативни часове и експлоатационни нужди, които също оказват влияние върху потреблението на енергия“, поясниха от Грундфос България. Използвайки тази информация, която се събира на място и не без съдействието на клиента, специалистите на компанията извършват изчисления на базата, на които впоследствие създават доклад, в който се посочват потенциалните икономии. „При определяне на възможните спестявания се съобразяваме и с цената на новите помпи, които биха заменили някои от по-старите и неефективни модели, годишните им експлоатационни разходи и времето за изплащане на инвестицията“, добавиха от компанията у нас.По този начин


енергийната проверка дава ясна, реалистична картина за скритите икономии


в един бизнес, както и за най-добрите варианти те да бъдат реализирани. „Не бива да забравяме, че освен чисто парични спестявания, клиентите получават и други ползи от модернизирането на помпеното си оборудване“, обърнаха внимание от компанията. По думите на експертите такива са експлоатационните позитиви, които гарантират по-надеждна работа на системата, нови функционалности за контрол и управление, съвременни възможности за комуникация и мн.др.


Друг изключително важен аспект е екологичното въздействие. „Една съвременна и оптимизирана помпена система означава по-малко въглеродни емисии и по-добър екологичен профил на съответната компания. Не на последно място е и съответствието с енергийното законодателство“, коментираха в заключение от Грундфос България.


Очаквайте коментарен материал в Инженер.bg с експерт на компанията, посветен на спецификите на енергийната проверка и примери от практиката с реално изпълнени обекти!


Повече информация за Грундфос България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Грундфос България

Още от ОВК