Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

Мухълът е тихата заплаха за здравето у дома – как се появява и какви са решенията коментират от Ховал

20.03.2020 г.

 

Той може да присъства в дома Ви, без да го виждате. Способен е да нанесе не само материални, но и здравословни щети. Негативното му действие започва още преди да стане дори леко забележим… Мухълът е тихата заплаха за здравето у дома. Днес ще обърнем внимание на темата, а за целта потърсихме за коментар специалистите от Ховал, българското дружество на международния лидер във вентилационните решения Hoval. Ето какво разясниха те пред Инженер.bg.Що е то мухъл и защо да се страхуваме от него?


Мухълът е гъба, която расте във влажна среда. Някои видове мухъл произвеждат микротоксини, които могат да окажат крайно негативно влияние върху човешкото здраве – като черния мухъл. Тези микротоксини могат да попаднат в организма както чрез допир, така и само чрез вдишване“, посочиха от Ховал. За съжаление обаче, може дълго време да не забележите наличието на мухъла, а през това време той да „действа“. Продължителното съприкосновение влияе предимно на дихателната система – води до астматични пристъпи, задух, проблеми с белите дробове и др., което е особено опасно за деца и бебета.


Във връзка с извънредното положение срещу разпространението на COVID-19, и за да защити здравето на своите служители, партньори и клиенти, Hoval продължава своята дейност, спазвайки строги мерки за сигурност.

 

Къде и кога се появява мухълът?


Той расте в стените или на не много видими материали като хартия, дърво и гипсокартон, а това може да се случи навсякъде в дома Ви.


Тези гъби всъщност се образуват от всички нормални жизнени и битови процеси на хората, при които се отделя влага. „Всички ние дишаме, къпем се, готвим, чистим – всички отделени водни пари от тези дейности трябва да отидат някъде. Ако температурата в помещението е около 20 °C, а относителната влажност е около 50 - 55%, то тогава всичко е нормално“, заявиха от Ховал и допълниха: „Но ако измерим температурата върху повърхността на елемент от конструкцията на сградата, например външен ъгъл, температурата може лесно да спадне до 12 °C и по-ниска, а относителната влажност в този момент да е 80% или дори по-висока. Подобна голяма разлика във външните и вътрешните условия е сред основните предпоставки за растежа на плесен“.


За да се предотврати този неприятен проблем, е необходимо да се предвиди възможност за вентилация, както и да се съобразят някои конструктивни особености на сградата. Вторият вариант обаче е не винаги възможен, особено ако говорим за вече построени сгради. „Плътната дограма и врати, дебелата изолационна обвивка на дома, всичко това трябва да бъде изключително прецизно планирано, защото в запечатания дом влагата няма къде да избяга. За това навременното планиране на вентилационна система с рекуперация е от особена важност“, коментираха от българското дружество.


Какво представлява HomeVent®?


Жилищната вентилация с рекуперация за жилищни и офис сгради HomeVent® е подходящо решение с гарантирано непрекъснато подаване на свеж пресен въздух – напълно автоматизирано, денонощно и изцяло без течения.


Замърсеният въздух и миризмите се отвеждат от системата много по-надеждно, отколкото при проветряване през прозорците. В допълнение се оползотворява ценна топлина, която иначе се губи през отворените прозорци. А прах, алергени, шум и насекоми остават далеч от дома“, разясниха от Ховал.


Техническа спецификация на решението:


  •  - Дебит: 150 до 600 m3/h;

  •  - Рекуперация на топлина: до 85%;

  •  - Рекуперация на влага: до 90%;

  •  - VOC сензори за качеството на въздуха в дома и извън него.


Повече информация за Ховал EООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материалХовал

Още от ОВК