Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

Ховал: Влажност на въздуха от 40 до 60% е оптимална за правилно функциониране на дихателната ни система

22.07.2020 г.


Учени от цял свят застават зад твърдението, че влажността на въздуха има огромна роля за човешкото здраве, особено когато говорим за съпротивителните сили на организма към респираторни вируси. „Доказано е, че влажност в границите от 40 до 60% е оптималната за правилно функциониране на дихателната ни система. Ето защо е изключително важно да поддържаме тези нива в нашите домове и в обществените сгради“, коментираха за Инженер.bg от Ховал, българското дружество на световния лидер в областта на системите за климатизация, вентилация и рекуперация.Защо влажността на въздуха трябва да бъде от 40 до 60%?


От Ховал се позовават на мнението на д-р Стефани Тейлър – консултант по контрола на инфекциите в медицинския университет в Харвард, ASHRAE почетен преподавател и член на ASHRAE епидемична работна група; проф. д-р Акико Ивасаки – професор по имунобиология на Валдемар Фон Зедвиц и професор по молекулярна, клетъчна биологията в Йейл и изследовател в Медицинския институт Хауърд Хюз; д-р Валтер Хугентоблер – общопрактикуващ лекар, бивш преподавател в Института по първичната медицинска помощ в Университета на Цюрих; проф. д-р Адриано Агуци – професор и директор на Института по невропатология в Университета в Цюрих, който е и главен редактор на Swiss Medical Journal. Според всички тях, прекалено сухият въздух потиска способността на нашата имунна система да реагира на патогени, а овлажняването му е едно от най-лесните средства за активна борба със сезонните респираторни инфекции.


Медицинските изследвания определят три основни причини, заради които влажност от 40 до 60% се счита за най-благоприятна. Да видим кои са те:


1. Увеличава се ефективността на дихателната имунна система. При влажност на въздуха между 0 и 40% RН защитните сили на дихателната имунна система са нарушени, което позволява вирусът да ни зарази по-лесно;

2. Намалява се времето, през което вируса „витае“. При ниска влажност капчиците във въздуха, съдържащи вируси, се изпаряват и стават по-леки, което удължава престоя им във въздуха около хората. При по-висока влажност – обратното, аерозолите задържат влагата, и благодарение на това са по-тежки и падат надолу. Така опасността от преминаване в дихателната система драстично намалява;

3. Намалява се времето на „оцеляване“ на вируса.Ето защо поддържането на минимална влажност от 40% на въздуха би довело до:

 - Значително намаление на дихателните инфекции от сезонни респираторни вируси;

 - Намаляване на натоварването на глобалните здравни услуги всяка зима;

 - По-малко болнични отсъствия, което ще повлияе положително на икономиката на всяка държава;

 - По-здравословна среда на закрито и подобрено здраве за милиони хора.


Какво е решението на Hoval за поддържане на оптимална влажност на въздуха?


„Hoval започва производството на системата за вентилация HomeVent преди повече от 20 години, осланяйки се на актуални медицински изследвания. Те избират енталпийния ротационен топлообменник за „сърцето“ на комфортната жилищна вентилация. Благодарение на него се извършва оползотворяване и на влагата, когато това е необходимо. Когато въздухът е овлажнен в зададените параметри, тогава цялата излишна влага се изхвърля извън дома”, посочиха от българското дружество на производителя.


„Концепцията на централизираната жилищна вентилация HomeVent е денонощно подаване на малки количества въздух в спалните, хола, трапезарията и т.н. и засмукване от бани, тоалетни, кухни и други обслужващи помещения. По този начин се изтегля влагата от мокрите помещения и се изхвърля навън, а в стаите се подава пресен и богат на кислород въздух, който предварително е филтриран, затоплен през зимата, охладен през лятото и овлажнен в зададените от клиента норми. Това се случва без усет за течение и без излишен шум“, разясниха още от Ховал.


Можете да видите принципа на действие на HomeVent във видеото долу.

 

Повече информация за Ховал EООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материалХовал, pixabay.com

Още от ОВК