Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

Ховал: Как се монтира системата за вентилация и климатизация RoofVent в еднообемни зали и халета?

17.06.2020 г.


Когато говорим за големи еднообемни халета и зали, вентилацията е задължителен елемент, от оптималния избор и характеристиките на който зависят работните условия. Ето защо се обърнахме към специалистите от българския офис на Hoval  международен доставчик на решения за вентилация, климатизация и рекуперация, за да научим кой е най-добрият подход, който те са разработили за подобни приложения. Вижте какво обясниха за Инженер.bg от Ховал.„Децентрализираните вентилационни и климатични апарати се разпределят според функционалността на халето или залата и се монтират или на покрива, или под него. По този начин се спестява както от времето за проектиране и монтаж, така и ценно пространство от използваемия обем на сградата“, посочиха от Ховал.


Децентрализираните системи за вентилация и климатизация RoofVent на Hoval работят с рекуперация и подават пресен въздух в помещенията. Те представляват покривен апарат, който е съставен от два модула, разположени под и над покрива. „Първо се монтира долната част, като тя се поставя отгоре и горната ѝ част се подравнява с покрива. След това се монтира вторият модул, като той се поставя върху долния модул, след което се фиксират и стабилизират заедно. В зависимост от точното местоположение, монтажът на двата модула може да отнеме около 30 минути“, разясниха от българското дружество.


Монтаж с кран или хеликоптер


Важна подробност, която специалистите отбелязват, е, че монтажните дейности могат да започнат едва след като всички части на покривния апарат са доставени на терен. А това е така, тъй като горният и долният модул са снабдени със специално настроени уреди и инструменти за управление, поради което те трябва да бъдат инсталирани правилно заедно.


„Ако покривните климатични апарати RoofVent пристигнат в камион от затворен тип, ще е необходим мотокар с дълги вилици за странично разтоварване“, уточниха още от Ховал.


Повдигането на апаратите към покрива може да се осъществи с кран. Но често поради височината на самата сграда се налага да се избере кран с голям обсег и висока кука или пък механизацията да се използва многократно. Това е дълъг и сложен процес. „В този случай използването на хеликоптер за инсталирането е вариант, който спестява време и пари. С хеликоптера двата модула се транспортират едновременно. Всъщност, ако всичко е подготвено правилно, времето за инсталиране може да бъде само шест минути на единица“, посочиха от компанията.


Управление на апаратите поотделно или в група  за максимална ефективност


Монтираните вентилационни апарати в една зала или производствено хале обикновено се групират в зони, в зависимост от условията на работа и изискванията за конкретната зона като температура, време за работа и др.


Съвременното оборудване за измерване и контрол позволява апаратите да се управляват като отделни единици чрез хидравлично индивидуално превключване, но и групирани посредством зонален контролер. „Той управлява работните режими, графиците, параметрите, блокировките и съобщенията за неизправности. Отделен работен и входен модул разпределя блоковете към структурата на инсталацията и задава режимите и програмите на работа“, обясниха от Ховал.


Независимо дали работят като самостоятелни апарати или в зони, всички апарати образуват цялостна система за поддържане на комфортни условия в производствени, логистични халета или спортни и изложбени зали. „RoofVent надеждно гарантира напълно автоматична и енергийно-ефективна работа на всички компоненти в съответствие със специфичните функции и нужди на сградата. Това важи, дори когато инсталацията е интегрирана в съществуваща система за контрол на сградите с децентрализирани инструменти и контролни компоненти, например чрез интерфейс на Modbus BACnet“, обобщиха в заключение от компанията.


Повече информация за Ховал EООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материалХовал

Още от ОВК