Дискусии / Позиции

 • Тех Индустри представя Cleantower 7000 – лесна профилактика и поддръжка на шприцформи

  Тех Индустри представя Cleantower 7000 – лесна профилактика и поддръжка на шприцформи

  Промиването на охлаждащите канали на шприцформите е задължителна процедура от плановата техническа поддръжка на този тип оборудване. Чрез нея се отстраняват отложен котлен камък и ръжда по стените на каналите, като по този начин се нормализира термодинамиката на инструмента, поддържа се постоянно качество на отливките и се намалява натоварването на охлаждащите системи. Чистите темпериращи канали означават по-добро охлаждане и по-малко брак.

 • Интелигентен начин за превенция на Легионела в БГВ инсталации, осигурен от Danfoss

  Интелигентен начин за превенция на Легионела в БГВ инсталации, осигурен от Danfoss

  Компанията Danfoss от години има мисията да създава безопасни технически средства и системи за битово горещо водоснабдяване в болници, хотели, многофамилни апартаменти и многобройни други приложения. Сега нейните термични баланс вентили MTCV и новият електронен контролер CCR2 за автоматична дезинфекция са значително подобрени в полза на потребителите. Термичните баланс вентили се монтират в циркулационните кръгове на всеки клон в системата.

 • „Коучът говори…“: Как да формулираме ефективно целите си през новата година?

  „Коучът говори…“: Как да формулираме ефективно целите си през новата година?

  Луис Сепулведа пише: „Ако човек няма определени цели, той така и ще върви в кръг, всеки път връщайки се на едно и също място“. А какво по-добро време за структуриране и осмисляне на нашите цели от навечерието на Нова година? Именно на тази тема е посветен и днешният материал, който нашият-ваш коуч г-жа Силвия Янева състави специално за специалистите от инженерния бранш. Да видим на кои въпроси трябва да си отговорим, за да бъде ползотворна не само професионалната, но и лична ни реализацията през 2019 г.

 • Енерджи-Ка: Предлагаме цялостно изграждане на съвременни и ефективни ОВК системи

  Енерджи-Ка: Предлагаме цялостно изграждане на съвременни и ефективни ОВК системи

  Италианската група Caraglio (Каральо) е доказано име в областта на енергетиката, предлагайки инженерингови услуги, изграждане на индустриални инсталации и цялостни решения в обслужващия сектор. У нас групата оперира посредством своето българско представителство – дружеството Енерджи-Ка. То предлага на своите клиенти комплексна услуга, като се започне от проектирането и се стигне до изпълнение „до ключ” на всички инсталации в една сграда.

 • Инж. Богословски от Грундфос: Енергийната проверка на помпи помага на предприятията да редуцират консумацията на енергия

  Инж. Богословски от Грундфос: Енергийната проверка на помпи помага на предприятията да редуцират консумацията на енергия

  Какви спестявания може да донесе подмяната на помпеното оборудване на едно предприятие или сграда и в какво се изразява енергийната проверка на помпените системи? Инженер.bg разговоря с инж. Емилиан Богословски от Грундфос България по актуалните теми за енергийната ефективност и оптимизацията на инсталациите. „Работим по проекта Energy Check от няколко години. Енергийната проверка помага да се открият възможностите за редуциране на консумираната енергия“, коментира той.

 • Търсите реалистична картина на състоянието на вашата помпена система? Доверете се на Grundfos Energy Check

  Търсите реалистична картина на състоянието на вашата помпена система? Доверете се на Grundfos Energy Check

  Енергийната ефективност безспорно е тема, която активно занимава индустриалния свят. При това от години! Стремежът към намаляване на разходите за енергия и поддръжка на съоръженията кара световните технологични разработчици да развиват все по-иновативни решения и услуги. Сред тях е и лидерът в помпеното оборудване Grundfos. „Една от услугите в нашето портфолио е т.нар. енергийна проверка (Energy Check)“, коментираха за Инженер.bg от Грундфос България.

 • Нека слънцето работи за вас със соларните колектори на Viessmann

  Нека слънцето работи за вас със соларните колектори на Viessmann

  Домът е специално място. Той не е просто жилище, а източник на спокойствие, сигурност и уют. Съвременният човек обаче, очаква от дома си много повече. Днес той трябва да осигурява комфорт, но това да се случва по възможно по-ефективен и екологосъобразен начин. Огнището, което хилядолетия е служило за отопление и е събирало семейството, днес е заменено от съвременни системи за отопление, основно изискване към които е енергийната ефективност. Всеки, който инвестира в нова отоплителна система, е добре от самото начало да включи и слънчева инсталация.

 • Ховал: „Използването на слънчева енергия директно в кондензния котел намалява оперативните разходи с до 30%“

  Ховал: „Използването на слънчева енергия директно в кондензния котел намалява оперативните разходи с до 30%“

  „Hoval комбинира вече разработените си компоненти и продукти в нещо съвсем ново, представяйки ексклузивно системно решение за отопление, което се превръща в еталон за подражание при изграждането на системи за еднофамилни къщи. Така чрез използването на слънчевата енергия директно в кондензния котел клиентите постигат незабавен резултат и по-висок клас на енергийната ефективност, намалявайки разходите с до 30%“, коментираха пред Инженер.bg от Ховал България.

 • Инж. Светослав Влашки: „Основна причина за излишък на хладилен агент е неправилното зареждане на системите“

  Инж. Светослав Влашки: „Основна причина за излишък на хладилен агент е неправилното зареждане на системите“

  Рубриката „Хладилни системи“, която Инженер.bg стартира съвместно с експерта по хладилни и термопомпени системи – маг. инж. Светослав Влашки, в днешното си издание ще обърне внимание на излишъка на хладилен агент в агрегатите. Въпреки че е по-рядко разпространен в сравнение с недостига на хладилен агент, този проблем води до еквивалентни негативни технически и енергийни последствия и в същото време значително по-рядко бива правилно идентифициран.

 • Идентифициране недостига на хладилен агент в хладилните и термопомпени системи с инж. Светослав Влашки

  Идентифициране недостига на хладилен агент в хладилните и термопомпени системи с инж. Светослав Влашки

  Този месец в рубриката „Хладилни системи“ заедно с маг. инж. Светослав Влашки ще разгледаме един от най-често срещаните проблеми в хладилните и термопомпени системи – недостигът на хладилен агент. „На пръв поглед елементарен, този проблем е причина за значително увеличаване на разходите за енергия и възникване на сериозни технически повреди“, коментира специалистът. Какви са методите за идентификация на негостига на хладилен агент разберете от редовете по-долу.

Още от ОВК