Безплатна регистрация за втората балканска конференция за 3D принтиране - Additive days 2020, 20 - 23 февруари, Sofia Tech Park!

Дискусии / Позиции

 • Енерджи-Ка: Предлагаме цялостно изграждане на съвременни и ефективни ОВК системи

  Енерджи-Ка: Предлагаме цялостно изграждане на съвременни и ефективни ОВК системи

  Италианската група Caraglio (Каральо) е доказано име в областта на енергетиката, предлагайки инженерингови услуги, изграждане на индустриални инсталации и цялостни решения в обслужващия сектор. У нас групата оперира посредством своето българско представителство – дружеството Енерджи-Ка. То предлага на своите клиенти комплексна услуга, като се започне от проектирането и се стигне до изпълнение „до ключ” на всички инсталации в една сграда.

 • Инж. Богословски от Грундфос: Енергийната проверка на помпи помага на предприятията да редуцират консумацията на енергия

  Инж. Богословски от Грундфос: Енергийната проверка на помпи помага на предприятията да редуцират консумацията на енергия

  Какви спестявания може да донесе подмяната на помпеното оборудване на едно предприятие или сграда и в какво се изразява енергийната проверка на помпените системи? Инженер.bg разговоря с инж. Емилиан Богословски от Грундфос България по актуалните теми за енергийната ефективност и оптимизацията на инсталациите. „Работим по проекта Energy Check от няколко години. Енергийната проверка помага да се открият възможностите за редуциране на консумираната енергия“, коментира той.

 • Търсите реалистична картина на състоянието на вашата помпена система? Доверете се на Grundfos Energy Check

  Търсите реалистична картина на състоянието на вашата помпена система? Доверете се на Grundfos Energy Check

  Енергийната ефективност безспорно е тема, която активно занимава индустриалния свят. При това от години! Стремежът към намаляване на разходите за енергия и поддръжка на съоръженията кара световните технологични разработчици да развиват все по-иновативни решения и услуги. Сред тях е и лидерът в помпеното оборудване Grundfos. „Една от услугите в нашето портфолио е т.нар. енергийна проверка (Energy Check)“, коментираха за Инженер.bg от Грундфос България.

 • Нека слънцето работи за вас със соларните колектори на Viessmann

  Нека слънцето работи за вас със соларните колектори на Viessmann

  Домът е специално място. Той не е просто жилище, а източник на спокойствие, сигурност и уют. Съвременният човек обаче, очаква от дома си много повече. Днес той трябва да осигурява комфорт, но това да се случва по възможно по-ефективен и екологосъобразен начин. Огнището, което хилядолетия е служило за отопление и е събирало семейството, днес е заменено от съвременни системи за отопление, основно изискване към които е енергийната ефективност. Всеки, който инвестира в нова отоплителна система, е добре от самото начало да включи и слънчева инсталация.

 • Ховал: „Използването на слънчева енергия директно в кондензния котел намалява оперативните разходи с до 30%“

  Ховал: „Използването на слънчева енергия директно в кондензния котел намалява оперативните разходи с до 30%“

  „Hoval комбинира вече разработените си компоненти и продукти в нещо съвсем ново, представяйки ексклузивно системно решение за отопление, което се превръща в еталон за подражание при изграждането на системи за еднофамилни къщи. Така чрез използването на слънчевата енергия директно в кондензния котел клиентите постигат незабавен резултат и по-висок клас на енергийната ефективност, намалявайки разходите с до 30%“, коментираха пред Инженер.bg от Ховал България.

 • Инж. Светослав Влашки: „Основна причина за излишък на хладилен агент е неправилното зареждане на системите“

  Инж. Светослав Влашки: „Основна причина за излишък на хладилен агент е неправилното зареждане на системите“

  Рубриката „Хладилни системи“, която Инженер.bg стартира съвместно с експерта по хладилни и термопомпени системи – маг. инж. Светослав Влашки, в днешното си издание ще обърне внимание на излишъка на хладилен агент в агрегатите. Въпреки че е по-рядко разпространен в сравнение с недостига на хладилен агент, този проблем води до еквивалентни негативни технически и енергийни последствия и в същото време значително по-рядко бива правилно идентифициран.

 • Идентифициране недостига на хладилен агент в хладилните и термопомпени системи с инж. Светослав Влашки

  Идентифициране недостига на хладилен агент в хладилните и термопомпени системи с инж. Светослав Влашки

  Този месец в рубриката „Хладилни системи“ заедно с маг. инж. Светослав Влашки ще разгледаме един от най-често срещаните проблеми в хладилните и термопомпени системи – недостигът на хладилен агент. „На пръв поглед елементарен, този проблем е причина за значително увеличаване на разходите за енергия и възникване на сериозни технически повреди“, коментира специалистът. Какви са методите за идентификация на негостига на хладилен агент разберете от редовете по-долу.

 • Инж. Светослав Влашки: Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 3

  Инж. Светослав Влашки: Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 3

  За да се анализира правилно поведението на една хладилната система, на първо място е необходимо всички измерени работни параметри да си съответстват във времето. Това не е възможно, ако се използват конвенционални манометри и термометри. За тази цел на практика е задължително използването на съвременни специализирани електронни уреди, поясни за Инженер.bg маг.инж. Светослав Влашки, асистент и докторант в катедра „Топлинна и хладилна техника“ към ТУ – София.

 • Ховал развенчава митовете за отоплението и охлаждането с термопомпи

  Ховал развенчава митовете за отоплението и охлаждането с термопомпи

  „С отговорност за енергията и околната среда“ – това мото следва повече от 50 години Hoval в ролята си на дългогодишен производител на решения за отопление, охлаждане и рекуперация. Това е и причината българското дружество Ховал ЕООД да обърне внимание на най-често срещаните клиентски въпроси, свързани с термопомпите като едно от съвременните екологични решения за отопление и охлаждане. Инженер.bg потърси мнението на специалистите от компанията, за да коментират фактите и да развенчаят митовете, върлуващи в интернет пространството.

 • Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 2

  Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 2

  В предишен материал от рубриката с експерта в сферата на хладилните и термопомпените системи инж. Светослав Влашки ви запознахме с основните параметри при изпарителя, компресора, кондензатора и регулиращия вентил, които трябва да бъдат измерени с цел определяне състоянието на хладилния агент. Днес той ще даде отговор на въпросите „Къде трябва да бъде извършено това измерване и кога отделните точки в хладилната система трябва да бъдат разграничавани?“.

Още от ОВК