Дискусии / Позиции

 • Сигурна защита от огън и дим с противопожарните и противодимни клапи на Systemair

  Сигурна защита от огън и дим с противопожарните и противодимни клапи на Systemair

  Защитата на сградите от възникване на пожар, както и предприемането на мерки за бързото му потушаване и предотвратяване разрастването на огъня и дима, са ключови аспекти от осигуряване безопасността на хората. Важна роля в тази ситуация играе вентилационната система на сградата. В продуктовото портфолио на водещия производител на ОВК оборудване Systemair се съдържа разнообразие от противопожарни и противодимни клапи, както и детектори за дим.

 • Hoval улеснява ОВК проектантите с безплатен софтуер за изчисление на децентрализирани климатични апарати

  Hoval улеснява ОВК проектантите с безплатен софтуер за изчисление на децентрализирани климатични апарати

  Ховал България предоставя на ОВК проектантите безплатен софтуер за изчисляване на децентрализирана климатизация, съобщиха за Инженер.bg от компанията. „Ако имате проект за голяма еднообемна сграда например, производствено хале или склад, спортна зала, хангар или друга сграда с голяма височина, то този софтуер ще ви бъде изключително полезен. Всеки проектант може да го изтегли свободно от сайта на Ховал”, коментираха още от Ховал България.

 • „BIM World“ 2017 г. в Париж обсъди бъдещето на строителното проектиране

  „BIM World“ 2017 г. в Париж обсъди бъдещето на строителното проектиране

  Дигиталният форум за строителство и планиране „BIM World“ 2017 г. се проведе в Париж, Франция, на 29 и 30 март т.г. На изложението се събраха доставчици на цифрови услуги, разработчици на стандарти и всички заинтересовани от строителния сектор специалисти, ангажирани с цифровата трансформация, съобщи за Инженер.bg инж. Пламен Цонев. „Успехът на събитието е доказателство, че BIM се е превърнал в основна движеща сила за иновации и производителност в строителната индустрия, градското планиране и регионално развитие.

 • Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 1

  Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 1

  За да се установи причината за конкретен технически проблем или да се оцени състоянието и ефективността на дадена хладилна или термопомпена система, е необходимо правилното измерване и анализ на определени работни параметри. Ключът към идентифициране на поведението на хладилната система е разбирането на това как тези параметри взаимодействат помежду си. Подробно по темата, в няколко поредни материала, доказаният специалист по хладилни и термопомпени системи маг. инж. Светослав Влашки ще запознае читателите на Инженер.bg.

 • Ефективно отопление с подовите конвектори на Фидокс от ТермоДизайнТотал

  Ефективно отопление с подовите конвектори на Фидокс от ТермоДизайнТотал

  Изборът на подходящо отопление за дома е трудна и отговорна задача. Вариантите не са малко и всеки от тях има своите предимства. „Едно добро решение, осигуряващо оптимален топлинен комфорт и висока енергийна ефективност, е отоплението с подови конвектори, захранвани с топла вода на българския производител Фидокс”, информираха от фирма ТермоДизайнТотал, която предлага богата гама от подови конвектори на компанията. Конвекторите са оборудвани с топлообменници, състоящи се от медни тръби, които са оребрени с алуминиеви ламели.

 • BHTC България: Предизвикателство за нас е да останем сред най-атрактивните доставчици в автомобилната индустрия

  BHTC България: Предизвикателство за нас е да останем сред най-атрактивните доставчици в автомобилната индустрия

  Behr-Hella Thermocontrol България официално отвори врати през 2015 г. и е базирана в Индустриална зона „София-Божурище“. Компанията с централа в Липщат, Германия, произвежда устройства за контрол на климата, черни кутии и климатици. Българското подразделение се занимава с дизайна, разработката и производството на климатици, съчетавайки изследователска и развойна дейност с производството. Основните клиенти на BHTC са реномирани марки като Фолксваген, Даймлер и БМВ.

 • Пъмп Систем: Помпите са "сърцето" на една отоплителна инсталация, затова трябва да се избират внимателно

  Пъмп Систем: Помпите са "сърцето" на една отоплителна инсталация, затова трябва да се избират внимателно

  Циркулационните помпи са в основата на всяка отоплителна и климатична инсталация. Тяхната роля е много важна, тъй като те задвижват циркулацията на флуида в цялата система или в избрани части от нея. Благодарение на тях температурата на водата е една и съща във всички точки на инсталацията – от най-далечната до най-близката до топлообменника или котела. За информирания избор на помпени системи експертен опит споделят от водещата българска фирма Пъмп Систем.

 • Siemens: Информационното моделиране на сгради (BIM) е отговор на днешните предизвикателства в строителството

  Siemens: Информационното моделиране на сгради (BIM) е отговор на днешните предизвикателства в строителството

  В същността си информационното моделиране на сградите е еквивалент на дигитализация на строителната индустрия. BIM е цифровизиран процес на проектиране, изграждане и експлоатация на сгради, който съществено увеличава производителността в строителния бранш, разказаха от Сименс, Сградни технологии. „Той обединява цялата информация за една сграда – архитектурна, конструктивна, технологична и финансова, като проследява всички взаимовръзки и зависимости“, допълниха още от компанията.

 • Константин Саралиев от Пъмп Систем: „Наблюдаваме увеличение в търсенето на пелетни котли и камини“

  Константин Саралиев от Пъмп Систем: „Наблюдаваме увеличение в търсенето на пелетни котли и камини“

  На прага на отоплителния сезон, г-н Константин Саралиев, мениджър продажби във водещата българска компания в областта на помпите и помпеното оборудване Пъмп Систем, разказва специално за Инженер.bg за продуктите и решенията за отопление на фирмата и защо те са заслужили доверието на клиентите. Научете още и за по-интересните проекти, реализирани от Пъмп Систем в сферата на отоплението, както и за новостите в производствената дейност на компанията.

 • Аквастарт: Обновеният център за обучение на Xylem в Италия създава нови стандарти

  Аквастарт: Обновеният център за обучение на Xylem в Италия създава нови стандарти

  Водещият световен производител на водни технологии Xylem продължава изпълнението на една от основните си цели, а именно да осигурява обучение и квалификация на световно ниво за своите служители, клиенти и партньори. Следваща стъпка в изпълнението на тази стратегия е отварянето на обновения Xylem Learning Center (XLC), разположен в Монтекио Маджоре, Италия, информираха от фирма Аквастарт. В изцяло обновения си учебен център, Xylem предлага комплексно продуктово обучение, предназначено както за служители, така и за клиенти на компанията.

Още от ОВК