Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

 • Ховал: „Използването на слънчева енергия директно в кондензния котел намалява оперативните разходи с до 30%“

  Ховал: „Използването на слънчева енергия директно в кондензния котел намалява оперативните разходи с до 30%“

  „Hoval комбинира вече разработените си компоненти и продукти в нещо съвсем ново, представяйки ексклузивно системно решение за отопление, което се превръща в еталон за подражание при изграждането на системи за еднофамилни къщи. Така чрез използването на слънчевата енергия директно в кондензния котел клиентите постигат незабавен резултат и по-висок клас на енергийната ефективност, намалявайки разходите с до 30%“, коментираха пред Инженер.bg от Ховал България.

 • Инж. Светослав Влашки: „Основна причина за излишък на хладилен агент е неправилното зареждане на системите“

  Инж. Светослав Влашки: „Основна причина за излишък на хладилен агент е неправилното зареждане на системите“

  Рубриката „Хладилни системи“, която Инженер.bg стартира съвместно с експерта по хладилни и термопомпени системи – маг. инж. Светослав Влашки, в днешното си издание ще обърне внимание на излишъка на хладилен агент в агрегатите. Въпреки че е по-рядко разпространен в сравнение с недостига на хладилен агент, този проблем води до еквивалентни негативни технически и енергийни последствия и в същото време значително по-рядко бива правилно идентифициран.

 • Идентифициране недостига на хладилен агент в хладилните и термопомпени системи с инж. Светослав Влашки

  Идентифициране недостига на хладилен агент в хладилните и термопомпени системи с инж. Светослав Влашки

  Този месец в рубриката „Хладилни системи“ заедно с маг. инж. Светослав Влашки ще разгледаме един от най-често срещаните проблеми в хладилните и термопомпени системи – недостигът на хладилен агент. „На пръв поглед елементарен, този проблем е причина за значително увеличаване на разходите за енергия и възникване на сериозни технически повреди“, коментира специалистът. Какви са методите за идентификация на негостига на хладилен агент разберете от редовете по-долу.

 • Инж. Светослав Влашки: Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 3

  Инж. Светослав Влашки: Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 3

  За да се анализира правилно поведението на една хладилната система, на първо място е необходимо всички измерени работни параметри да си съответстват във времето. Това не е възможно, ако се използват конвенционални манометри и термометри. За тази цел на практика е задължително използването на съвременни специализирани електронни уреди, поясни за Инженер.bg маг.инж. Светослав Влашки, асистент и докторант в катедра „Топлинна и хладилна техника“ към ТУ – София.

 • Ховал развенчава митовете за отоплението и охлаждането с термопомпи

  Ховал развенчава митовете за отоплението и охлаждането с термопомпи

  „С отговорност за енергията и околната среда“ – това мото следва повече от 50 години Hoval в ролята си на дългогодишен производител на решения за отопление, охлаждане и рекуперация. Това е и причината българското дружество Ховал ЕООД да обърне внимание на най-често срещаните клиентски въпроси, свързани с термопомпите като едно от съвременните екологични решения за отопление и охлаждане. Инженер.bg потърси мнението на специалистите от компанията, за да коментират фактите и да развенчаят митовете, върлуващи в интернет пространството.

 • Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 2

  Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 2

  В предишен материал от рубриката с експерта в сферата на хладилните и термопомпените системи инж. Светослав Влашки ви запознахме с основните параметри при изпарителя, компресора, кондензатора и регулиращия вентил, които трябва да бъдат измерени с цел определяне състоянието на хладилния агент. Днес той ще даде отговор на въпросите „Къде трябва да бъде извършено това измерване и кога отделните точки в хладилната система трябва да бъдат разграничавани?“.

 • Сигурна защита от огън и дим с противопожарните и противодимни клапи на Systemair

  Сигурна защита от огън и дим с противопожарните и противодимни клапи на Systemair

  Защитата на сградите от възникване на пожар, както и предприемането на мерки за бързото му потушаване и предотвратяване разрастването на огъня и дима, са ключови аспекти от осигуряване безопасността на хората. Важна роля в тази ситуация играе вентилационната система на сградата. В продуктовото портфолио на водещия производител на ОВК оборудване Systemair се съдържа разнообразие от противопожарни и противодимни клапи, както и детектори за дим.

 • Hoval улеснява ОВК проектантите с безплатен софтуер за изчисление на децентрализирани климатични апарати

  Hoval улеснява ОВК проектантите с безплатен софтуер за изчисление на децентрализирани климатични апарати

  Ховал България предоставя на ОВК проектантите безплатен софтуер за изчисляване на децентрализирана климатизация, съобщиха за Инженер.bg от компанията. „Ако имате проект за голяма еднообемна сграда например, производствено хале или склад, спортна зала, хангар или друга сграда с голяма височина, то този софтуер ще ви бъде изключително полезен. Всеки проектант може да го изтегли свободно от сайта на Ховал”, коментираха още от Ховал България.

 • „BIM World“ 2017 г. в Париж обсъди бъдещето на строителното проектиране

  „BIM World“ 2017 г. в Париж обсъди бъдещето на строителното проектиране

  Дигиталният форум за строителство и планиране „BIM World“ 2017 г. се проведе в Париж, Франция, на 29 и 30 март т.г. На изложението се събраха доставчици на цифрови услуги, разработчици на стандарти и всички заинтересовани от строителния сектор специалисти, ангажирани с цифровата трансформация, съобщи за Инженер.bg инж. Пламен Цонев. „Успехът на събитието е доказателство, че BIM се е превърнал в основна движеща сила за иновации и производителност в строителната индустрия, градското планиране и регионално развитие.

 • Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 1

  Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 1

  За да се установи причината за конкретен технически проблем или да се оцени състоянието и ефективността на дадена хладилна или термопомпена система, е необходимо правилното измерване и анализ на определени работни параметри. Ключът към идентифициране на поведението на хладилната система е разбирането на това как тези параметри взаимодействат помежду си. Подробно по темата, в няколко поредни материала, доказаният специалист по хладилни и термопомпени системи маг. инж. Светослав Влашки ще запознае читателите на Инженер.bg.

Още от ОВК