Внедрявания

Автоматични баланс вентили ASV на Danfoss възстановяват комфорта и пестят енергия в жилища в Милано

11.01.2018 г.

 


Шумът от радиаторите при двутръбни отоплителни системи е често срещан проблем. С него се сблъскат и обитателите на пет 9-етажни жилищни сгради в гр. Милано, Италия. Решението идва в лицето на автоматичните баланс вентили ASV на водещия производител на топлофикационна автоматика Danfoss. „С инсталирането на автоматичните баланс вентили не само се елиминира проблема с шума, но се повишава и енергийната ефективност на системата, като потреблението на енергия намалява с повече от 10% на година”, разказаха за Инженер.bg от Данфосс.

 

Проблемът с шума в радиаторите започва, когато всичките 810 радиатора в петте жилищни сгради са сменени с термостатични радиаторни вентили (ТРВ). Те заменят използваните дотогава ръчни радиаторни вентили, инсталирани през 1965 г. Макар смяната на вентилите да е с цел модернизиране на системата, подобряване на комфорта и повишаване на ефективността, ефектът се оказва точно обратен. Много скоро оплакванията започват да валят. Шумът от радиаторите нарушава спокойствието в тихите зимни вечери и разгневява живущите в сградите. Същевременно техническият ръководител на сградния комплекс не регистрира обещаното енергоспестяване след инсталирането на термостатичните радиаторни вентили. Това е горчив хап, тъй като реконструкцията не отговаря на очакванията и за първи път в историята на сградите, системата за отопление е довела до оплаквания от шум в радиаторите.

 

След обстойно анализиране на различни пътища за действие, инженерът-консултант на проекта решава да се свърже с компанията Danfoss. Целта е да се намери решение на проблема с шума и да се спомогне за осъществяване на икономиите на енергия, обещани при подмяната на ръчните вентили с ТРВ.

 

След внимателно инспектиране и диагностициране на проблема, експертът по отопление на Danfoss - Лука Билиеро (Luca Biliero) предлага инсталиране на 78 автоматични баланс вентила, модел ASV-PV и ASV-BD, с които да се поддържа постоянно диференциално налягане в щранговете. Това широко разпространено решение решава проблема с колебанията в налягането, които често са причина за наличието на дисбаланс в системата и са източник на шум. След три години експлоатация, инсталираните термостатични регулиращи вентили и автоматични баланс вентили ASV на Danfoss допринасят за реализирането на повече от 10 % икономия на енергия всяка година. Така направената инвестиция се възвръща само за около две години.


 

„Недоброто хидравлично балансиране, съпроводено от неравномерно разпределение на топлината и високи сметки за енергия, е широко разпространен проблем. Понастоящем се счита, че около 80 - 90% от сградния фонд е оборудван с неефективни отоплителни системи. Много от тях имат лошо хидравлично балансирана двутръбна радиаторна система. Това води до загуби на топлина, оплаквания от недобро отопление, шум в системата, а в някои случаи дори несправедливо разпределение на разходите за топлинна енергия“, коментираха за Инженер.bg от Данфосс.

 

„Автоматичните баланс вентили осигуряват елементарен, надежден и рентабилен начин за създаване на подходящ хидравличен баланс в двутръбните отоплителни системи“, допълниха от българския офис на компанията. Това се случва и в петте жилищни сгради в Милано, където автоматичните баланс клапани от серия ASV на Danfoss гарантират равномерен поток и отстраняват колебанията в налягането, дори и в най-отдалечените апартаменти.


 

„Клиентът избра тези автоматични баланс вентили поради добрите им технически характеристики и документирани ползи, благодарение на които се постига бърза възвращаемост на инвестицията. Допълнителен плюс бе бързото и лесно монтиране на вентилите върху щранговете", категоричен е Лука Билиеро.

 

Инсталацията е завършена само за две седмици.

 

Повече информация за Данфосс ЕООД, направление „Отоплителна техника”, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Данфосс ЕООД, направление „Отоплителна техника, Danfoss

Още от ОВК