Внедрявания

Акватерм: Оборудване за вентилация на Kampmann в основата на високата енергийна ефективност на Emsland Arena

02.04.2018 г.


Emsland Arena е многофункционална зала, която предлага чудесни възможности за провеждане на концерти, търговски панаири, спортни прояви и конференции - накратко събития от всякакъв вид и големина. Проектът за изграждане на залата се определя като един от най-мащабните в регион Емсланд (Emsland), Германия. Участие в него, с доставката на оборудване, взема и утвърденият производител на отоплителна и климатична техника Kampmann. На българския пазар техниката на Kampmann се предлага от фирма Акватерм.

 


Задачата на доставеното от Kampmann оборудване е да се грижи за поддържане на комфортни условия в залата, като в същото време гарантира ниски експлоатационни разходи. „Заслуга за постигането на оптимален топлинен комфорт в Emsland Arena имат лъчистите таванни панели Galaxis, чиято обща инсталирана дължина възлиза на 420 m”, разказаха от Акватерм. Независимо от вентилационната система, те създават много приятна обстановка във фоайето и в залата за събития чрез излъчваната от тях топлина. Генерираните шумови нива са намалени благодарение на перфорирания дизайн на лъчевите панели, монтирани на тавана в залата за събития.


 

Вентилацията на сградата е поверена на четири вентилационни централи, инсталирани на открито върху покрива на Emsland Arena. Два от агрегатите са оборудвани с диагонални пластинчати топлообменници за оползотворяване на отпадната топлина. Те са предназначени за осигуряване на добра вентилация на всички съседни помещения, като фоайе, ресторанти, кухни, коридори, тоалетни и др. „Използването на пластинчати топлообменници предотвратява смесването на двата въздушни потока – отвеждания от помещенията отработен въздух и подавания в тях предварително обработен пресен въздух“, поясниха от Акватерм.


 

Другите два вентилационни агрегата са оборудвани с ротационни топлообменници, които се грижат за осигуряване на добра вентилация в цялата зала. Всеки един агрегат обработва и подава 40 000 m3/h въздух и може да се използва самостоятелно, в зависимост от нуждите, което ги превръща в оптимално решение за многообразието от провеждани в залата събития.

 


При върхови натоварвания и работа на четирите агрегата едновременно, подаваното количество пресен въздух е общо 140 000 m3/h. Въздухообработващите централи са оборудвани с допълнителна нагревателна секция, целта на която е предварително загряване на подавания в залата въздух до стайна температура, с което да се предотврати появата на течения. Агрегатите са проектирани и произведени от базираната в Донаушинген (Donaueschingen) компания Nova Apparate, част от Kampmann.


 

Компанията Kampmann разполага със своя собствена ложа в Emsland Arena, която се отоплява от конвектори от поцинкована стомана, предназначени за скрит монтаж. Те са инсталирани зад тапицерията на седалките. Топлината се разпределя чрез естествена конвекция, без да създава усещане за течение. Устройствата се управляват чрез системата за контрол KaControl на Kampmann.

 


„В ложата на Kampmann са използвани и други продукти на компанията в ролята на дизайнерски елементи. Например ролкови решетки от неръждаема стомана, които са поставени с декоративна цел в маси, шкафове и др. Върху решетките е поставен стъклен капак, за да ги предпази. Решетки, комбинирани с панели от неръждаема стомана, са използвани като облицовка, а входната изтривалка Portagard A е превърната в интересна декорация за стената, на която е монтиран телевизор“, разказаха в заключение от фирма Акватерм.

 Повече информация за Акватерм ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Акватерм, Kampmann

 

 

Още от ОВК