Внедрявания

Акватерм: Виена придава смисъл на термините „иновативен“ и „устойчив“ с HoHo Wien. За това помага Kampmann

10.01.2020 г.


Иновативен и устойчив – два термина, които сякаш започнахме да използваме прекалено често и невинаги на място. Те обаче са в пълна сила за новата сграда HoHo Wien, която ще допълни модернистичния ландшафт на Виена. „Става дума за Виена „от другата страна на Дунав“, където романтизмът на града прераства в съвременни, нестандартни квартали, търсещи устойчиви градски концепции. В тези решения място намира и ОВК оборудването на Kampmann”, разказаха за Инженер.bg от утвърдената българска компания Акватерм, официален партньор на Kampmann за България.HoHo Wien е дървена сграда с височина от 84 m, при чието проектиране е вложено истинско пионерство. Разположена е в квартал Асперн, един от най-големите проекти за градско развитие, намиращ се в района Донаущад (Donaustadt). „Aspern – Die Seestadt Wien“ („Асперн – Виенският езерен град“) трябва да осигури място за живеене и работа на 20 000 човека. Проектът стартира през 2009 г., а иновативната дървена сграда е завършена в края на 2019 г.


Както HoHo Wien, така и целият Асперн са замислени по различен, отличаващ ги начин. Така например повечето от улиците, площадите и парковете са наречени на жени, за разлика от отсрещната страна на Дунав в „старата“ Виена. Но в „езерния град“ има паркове, наречени на Хана Аренд, Йела Херцка и мадам д'Ора.


Строителството на HoHo Wien също се контролира от жена.„Дървесината е фантастичен строителен материал – стабилен и същевременно устойчив, той придава специална атмосфера на помещенията. Въпреки това, той напоследък е изместен от стоманата, бетона и стъклото, особено с налагането на все по-високи конструкции“, обясниха от Акватерм. „HoHo Wien няма как да се изпълни без бетон в конструкцията, но 75% от материала е дърво. Системата комбинира масивни елементи от ламиниран дървен материал и сглобяеми бетонни плочи в композитен материал. Това ще спести 2800 t въглероден диоксид“, допълниха още от българското дружество.


Сграда като HoHo Wien, естествено, поставя високи изисквания и към енергийната концепция. Тя се прилага в съответствие с рейтинговата система TQB (Total Quality Building), публикувана от Österreichische Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (ÖGNB – Австрийски съвет за устойчиво строителство). Концепцията включва траншейни нагреватели и охладители на Kampmann.Един от продуктите, внедрени в сградата, са подовите вентилаторни конвектори Katherm HK. ЕС двигателите им (б.ред. Електронно комутирани двигатели – използват ротор с постоянен магнит) гарантират едновременно ниска консумация на енергия и ниски нива на шум. От хигиеннна гледна точка, конвекторът разполага с подобрена система за оттичане на конденза и почистване. Устройството се предлага с фабрично инсталиран BMS интерфейс, който позволява прецизен контрол на производителността.


„Каквато и да е формата на сградата, Kampmann има решение, което да се впише идеално, дори при извивки и ъгли. В допълнение към металните решетки Optiline, изработени от алуминий, месинг или неръждаема стомана, компанията предлага и различни облицовки за дървени решетки“, посочиха от Акватерм.Повече информация за Акватерм ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал:Акватерм, Kampmann, https://smartcity.wien.gv.at/

Още от ОВК