Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Акватерм: Дискретни и ефективни – конвекторите Kampmann Katherm HK са оптималният избор за музея MOCAK

28.08.2019 г.

 

Музеят за съвременно изкуство МОСАК в Краков, Полша, основан през 2010 г., е изграден върху основите на някогашната фабрика за емайлиране на Оскар Шиндлер. Днес това обновено градско пространство с изключителен исторически заряд е дом на съвременното изкуство, а целта му е да подкрепя творци от последните десетилетия. Съвременната сграда предоставя комфортна и вдъхновяваща среда за своите гости. „Оптималният микроклимат в музея е осигурен от решенията на Kampmann – доказан производител на ОВК системи и наш доверен партньор“, съобщиха за Инженер.bg от утвърденото българско инженерингово дружество Акватерм.Сградата на MOCAK е една от фабриките на немския индустриалец Оскар Шиндлер. През Втората световна война той успява да спаси живота на 1200 евреи, давайки им работа в своите фабрики. Именно на него е посветена книгата „Ковчегът на Шиндлер“, екранизирана по-късно като „Списъкът на Шиндлер“.

Новата сграда на Museum of Contemporary Art in Krakow (MOCAK) е проектирана от италианския архитект Клаудио Нарди. Концепцията има за цел новата структура да се слее с околната среда, заради което част от сградата е „потопена“ в екстериора. В лайтмотив на дизайна се превръща приемствеността между минало и настояще.


Обръщайки внимание на интериора, впечатление правят разчупените пространства и разнообразните линии на осветлението, които създават ефекта на приветливо, естествено отворено пространство. Как обаче се проектират сградните инсталации при такава архитектура? Трудно? Не и когато са налице съвременни ефективни и гъвкави решения. Именно такова успяват да дадат от Kampmann що се касае до отоплението и климатизацията.


„В музея MOCAK са инсталирани вентилаторни конвектори за скрит подов монтаж Kampmann Katherm HK. Те комбинират отоплителен и охладителен блок в общо тяло, като се отличават с висока ефективност, ниски нива на шум и визуална дискретност – важен фактор предвид естеството на сградата“, посочиха от Акватерм.

 

 

Общата площ на MOCAK е 10 000 m2от които 4 000 mса изложбени. Сградата включва галерия, библиотека, книжарница, кафе и „лаборатория“ за новаторски проекти. Инвестицията в музея е около 16 млн. евро.

Благодарение на технологията GreenTech EC, Katherm HK спестяват до 50% енергия в сравнение с конвенционални променливотокови вентилатори, поясниха още специалистите от българското дружество. Друго предимство на конвекторите HK са малките им габарити.


„Вентилаторните конвектори Katherm HK са адаптирани визуално към пространството и към цялостния интериорен дизайн на старата фабрика, без да ограничават изгледа към експонатите“, заявиха от Акватерм.Повече информация за Акватерм ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Акватерм, Kampmann, MOCAK

Още от ОВК