Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Акватерм: Най-големият и красив унимаг в Европа възкръсна, при това оборудван с климатични решения на Kampmann

26.06.2020 г.


Колко точно история може да събере сградата на един мол? Отговорът е „много“, когато говорим за днешния „LP12 Mall of Berlin“, разположен на знаковия Leipziger Platz (Лайпцигер Плац) в немската столица. Най-разкошният и най-голям универсален магазин в Европа Warenhaus Wertheim, преминава през ужаса на Втората световна война, потъва в забвение по време на Студената война, за да възкръсне днес като модерен търговски център и неизменна част от берлинския градски пейзаж. Повече за историята на сградата пред Инженер.bg разказаха от Акватерм доказана българска инженерингова и търговска компания в областта на ОВК оборудването и официален партньор на производителя на климатични решения Kampmann у нас.


Лайпцигер Плац е част от огромен градски ансамбъл. Париж Плац с неговата Бранденбургска врата, Меринг плац, Лайпцигер плац и Потсдам плац са построени между 1730 и 1738 г. под ръководството на Филип Герлах, един от водещите архитекти през пруския период. Тези знакови площади притежават геометрично хармонични форми: Париж Плац е квадрат, Лайпцигер Плац в центъра е осмоъгълен, а Мерингплац, който очертава южния край на триото, е кръгъл.

 

 

„Именно на Лайпцигер плац се е намирал легендарният универсален магазин Warenhaus Wertheim, чиято концепция е развита от Георг Вертхайм с помощта на архитект Алфред Месел. Външният му вид бил повече от впечатляващ: широки стъклени елементи свързвали колони, заимствани от готическия стил, а конструкцията се увенчавала от мансарден покрив, завършен със зелени покривни елементи. Ефектът бил поразителен: Wertheim бил в устата на всички от потребители до архитекти“, разказаха от Акватерм. Интериорът също бил изумителен: централното търговско пространство било високо 22 m и затворено със стъкло, за да създава усещане за пищно великолепие. Монументални стенописи украсявали предната част, а шестметрова скулптура на жена водела стълбището към горните етажи.


Warenhaus Wertheim се превърнал в много повече от магазин – той бил истинска атракция. Георг Вертейм накарал Алфред Месел да добави допълнителни сгради, докато не се създаде търговска площ от около 70 000 m2. „Казват, че в Европа нямало друг универсален магазин, който да е по-голям и по-красив“, добавиха от българското дружество.


Проблемите започнали с идването на Хитлер на власт: Вертхайм е еврейска фамилия… Първоначално новите властимащи бойкотирали дейността на сградата, а през 1937 г. я иззели от семейството. По време на Втората световна война три бомби нанесли сериозни щети върху нея, но все пак не я разрушили напълно. Останките на универсалния магазин били съборени през 1957 г., а от 1961 г. Берлинската стена прорязвала Лайпцигер плац.


Едва тридесет години по-късно, през 1991 г., когато Берлинската стена вече е паднала, в знаковата локация отварил врати първият клуб за техно музика в Берлин „Tresor“. Името не е случайно, тъй като той се намирал в помещението, в което някога били сейфовете на универсалния магазин.


Плановете за възстановяване на площада и запълване на всичките му осем ъгъла били реализирани бързо, а новият „LP12 Mall of Berlin“ е открит на 25 септември 2014 г. „Молът е огромен, но това не си личи на пръв поглед. Фасадата на сградата всъщност е доста „сдържана“ и първоначално създава впечатлението, че молът заема само един от ъглите на площада. Архитектурата е адаптирана към типичния берлински градски пейзаж във цялото му стилистично разнообразие. Молът може да бъде сбъркан с жилищна сграда, ако не са няколко неонови табели на фасадите. Забележителна стъпка от страна на инвеститорите и архитектите“, коментираха от Акватерм.


LP12 покрива обща площ от 210 000 m2, от които 76 000 m2 са търговски площи, в които се намират 270 магазина. Комплексът съдържа и апартаменти, офиси и хотел.„Търговски център с такъв мащаб се нуждае от стабилно техническо обслужване. Нашият партньор Kampmann е представен в комплекса с цяла гама продукти: таванни и стенни блокове KaCool, вградени нагреватели Katherm, както и въздушни нагреватели TOP и Ultra всичко това се управлява от интелигентния модул KaControl“, посочиха в заключение от българското дружество.


Повече информация за Акватерм ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Акватерм, Kampmann

Още от ОВК