Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Битова гореща вода без Легионела в модерен, нов жилищен комплекс Weitblick, осигурена от Danfoss

18.06.2019 г.


Съгласно немската нормативна уредба за питейни води, собствениците и управителите на сгради са длъжни да осигурят трайна превенция срещу бактерията Легионела в системите за битова гореща вода в жилищни и обществени сгради. Най-често използваното решение за това е загряването на питейната вода в системата и осигуряване на кратък път на водата от постъпването ѝ в сградата до нейната консумация. Децентрализираните плоски станции предлагат именно тези хигиенни предимства. Допълнителни съображения за комфорт и минимални разходи са в основата на решението на проектантите на комплекса Weitblick да изберат плоските станции на Danfoss EvoFlat, разказаха за Инженер.bg от Данфосс, сегмент Отопление.


Модерен и атрактивен квартал е изграден в района на град Бьоблинген, Германия, на място, на което преди години са излитали и кацали самолети. Изпълнението на проекта Weitblick на инвестиционната компания Nord-Süd Hausbau вече е доста напреднало. Предприемачът на проекта е построил жилищен комплекс от три части с блокове в атрактивна обстановка на брега на езерото. Четиридесетметрова жилищна сграда е единствената висока постройка върху бившето летище. Тя се състои от 15-етажно западно крило и 13-етажно източно крило, които са архитектурно свързани.


Жилищната кула е обградена от две 7-етажни сгради – Haus Hohenwart и Haus Schönbuch. Всички сгради във Weitblick са изградени от висококачествени материали и отговарят и на най-съвременните технологии и енергийни стандарти. Резултатът е рейтинг 70 за енергийна ефективност от KfW Efficient House (б.ред. KfW е финансова институция в Германия, която финансира чрез заеми икономически и социалнозначими проекти, включително енергийноефективно строителство) в съответствие с енергоспестяващата наредба EnEV 2000. Той свидетелства за използването на висококачествена изолация. Подовото отопление и индивидуалното управление на стаите осигуряват на обитателите максимален комфорт.


За да се гарантира, че водата от душовете и чешмите е безопасна, всички апартаменти са оборудвани с плоска станция за децентрализирано снабдяване с топла вода.


Принципно съществуват два начина за снабдяване на апартаментите в многофамилни сгради с битова гореща вода. Алтернатива на традиционната централна система за отопление и загряване на БГВ е да се използва децентрализирано разпределение на топлината и децентрализирано подгряване на БГВ чрез плоска станция, в която тръбите преминават хоризонтално в рамките на апартаментите.


Готфрид Вайднер, управляващ директор на групата Nord-Süd, обобщава: „Решихме да инвестираме в инсталация с децентрализирана гореща вода. Според нас най-важното предимство на плоската станция е, че осигурява топла вода, когато обитателят се нуждае от нея. Това е хигиенично най-безопасното решение".

Тъй като всеки апартамент има своя собствена плоска станция с интегрирана система за сладководни води, тръбните пътища са много къси, което практически изключва възможността водата да се застоява и по този начин рискът от развитие на микроорганизми и бактерии е почти изключен. „По този начин отпада необходимостта от провеждане на редовни легионелни тестове, каквито иначе се изискват за жилищно помещение под наем, съгласно Наредбата за питейната вода в Германия. Не е необходимо и използването на циркулационна линия, ако обемът на тръбата между системата за загряване на БГВ и крановете е не повече от три литра“, поясниха от Данфосс, сегмент Отопление.


При изпълнението на проекта са монтирани 116 плоски станции за двутръбни системи, които се захранват с топлоносител от централен топлоизточник (б.ред. централно отопление, комбинирано със слънчева енергия). Терморегулаторът TPC-M със самостоятелно действие, в комплект с вграден регулатор на диференциално налягане, поддържа постоянна температура за отопление и битова гореща вода. Смесителната група осигурява зададената стойност на температурата на серпентините на подовото отопление.


Многофункционалният контролер TPC-M с вграден регулатор на диференциалното налягане работи като комбиниран хидравличен и термостатичен вентил.„Благодарение на бързодействащия клапан се елиминира развитието на котлен камък и бактерии, доколкото е възможно, разбира се. По този начин многофункционалният контролер може да осигури постоянна температура на битовата гореща вода, дори при вариращи температури и диференциално налягане. За измерване на потреблението на студена вода, станциите EvoFlat са оборудвани с фитинг за монтиране на цифров разходомер на входа за студената вода“, коментираха в заключение от Данфосс, сегмент Отопление.


Повече информация за Данфосс ЕООД, сегмент Отопление, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Danfoss, Данфосс ЕООД, сегмент Отопление, pixabay.com

Още от ОВК