Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Виното оживява в музея Cité du Vin. Комфортът на гостите е гарантиран с решенията на Oventrop

28.01.2020 г.


Седми най-добър музей в света според National Geographic, той е магнит за туристи, той е отворена врата към света на виното! Днес ще ви разкажем за Cité du Vin (Град на виното). Разположен в сърцето на винарския регион Бордо, Франция, музеят е място, на което виното оживява чрез сетивни, всепоглъщащи атракциони, въздействаща природа и завладяваща архитектура. За цялостното усещане допринася оптималният микроклимат в сградата, за което заслуга имат решенията на доказания европейски производител Oventrop. Ето какво още разказаха пред Инженер.bg от офиса на Oventrop у нас.Cité du Vin обединява парк и кула с височина 55 m и площ от над 13 000 m². Гостите могат да се потопят в културата на виното на 10 нива, като на тяхно разположение са музей, вино и тапас бар, винарска изба и още много атракции.


„Архитектурата на сградата е „пътуване“ сама по себе си – всеки детайл символизира елементи от душата на винената култура. Външната фасада, покрита с 650 стъклени панела и 2500 алуминиеви панела, е вдъхновена от искрящо в чаша вино“, разказаха от Овентроп. Оригиналният дизайн на архитектите Anouk Legendre и Nicolas Desmazières от XTU architects е впечатляващ заради формата и смелите си форми, както и непрекъснато променящите се естествени светлинни ефекти в зависимост от сезона, деня или часа.


От самото начало архитектурната фирма XTU се стреми да намали въздействието на сградата върху околната среда до възможния абсолютен минимум. В резултат, 70% от енергийните нужди на La Cité du Vin се покриват от локални, „зелени“ енергийни източници.

 

С високоефективен биоклиматичен дизайн, компактната форма на конструкцията позволява да се оптимизира вентилацията в сградата. Входните отвори за въздух в ниски точки използват преобладаващите ветрове, докато високите точки евакуират топлина, генерирайки въздушен поток, който сам по себе си създава допълнителни 5 °С охлаждане през лятото и ограничава необходимостта от използване на климатик. В допълнение, покривът е защитен от слънцето от „вентилирана сянка“, която помага да се контролира температурата, както и използването на геотермална енергия.

 


Какво обаче се случва през зимата, когато сградата трябва да се отоплява?


„Модерна отоплителна система осигурява комфорта на посетителите и оптимална температура в сградата и при студено време. Управлението на инсталацията се осъществява с помощта на независими от налягането регулиращи вентили Cocon QTZ на Oventrop, гарантиращи правилното разпределение на отоплителната течност“, посочиха от Овентроп. „Всички вентили в Cité du vin са оборудвани с електронни задвижвания, поддържащи температурата в дадено помещение на необходимата стойност по всяко време. По този начин ефективното използване на енергия с помощта на клапаните Cocon QTZ позволява намаляване на енергийните разходи“, разясниха още от българското дружество.


Повече информация за Oventrop GmbH & Co. K / Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Oventrop, Cité du vin

Още от ОВК