Внедрявания

Ви Ей Си България: Лъчисти нагреватели ecoSchwank и premierSchwank топлят зрителите и пазят леда на Action Arena

26.02.2018 г.


Ледените пързалки са сред най-популярните и обичани места за забавление от малки и големи през студените месеци. Основен техен недостатък е сезонността. За ледените пързалки обаче, той не е непреодолим. Все по-често подобни съоръжения значително удължават периода, през които работят, а някои от тях осигуряват добри условия за пързаляне през цялата година. Това е свързано със сериозни енергийни разходи за отопление и охлаждане. За да ги намалят, като в същото време осигурят добър топлинен комфорт, от ледената пързалка Action Arena в Канада инвестират в нова отоплителна система, базирана на инфрачервени лъчисти нагреватели на Schwank. На българския пазар продуктите на немския производител предлага Ви Ей Си България.


Ледените пързалки са съоръжения, чието отопление е свързано със значителен разход на енергия, което от своя страна води и до големи финансови разходи. Всяко удължаване на периода, през които пързалката функционира, допълнително увеличава енергийното натоварване. „Сериозните разходи за отопление са резултат не само от необходимостта от загряване на целия обем въздух на ледената пързалка, но и поради факта, че това създава по-голямо топлинно натоварване върху леда, което трябва да бъде компенсирано чрез допълнително охлаждане“, поясниха от Ви Ей Си България.


В подобни приложения инфрачервеното отопление е една от възможните алтернативи за постигане на ефективно отопление. Като водещ производител на инфрачервени лъчисти нагреватели, немската компания Schwank има множество успешно изпълнени подобни проекти. Това позволява на специалистите на компанията да натрупат богат опит при намирането на подходящо отоплително решение за ледени пързалки. „Изграждането на оптимална отоплитена система за тях е истинско предизвикателство, тъй като в този случай е важно да се осигури изпълнението на две напълно противоположни изисквания“, коментираха от Ви Ей Си България. „От една страна, е необходимо да се гарантира добрият топлинен комфорт на зрителите, а в същото време и ледът да се поддържа в добро състояние“, допълниха от фирмата.


Action Arena е ледена пързалка с приблизителни размери 33х10 m. Трибуните са с по осем реда седящи места, плюс допълнителни седалки във всеки ъгъл. Пързалката работи седем дни в седмицата, в периода от 1 август до 30 април. От момента, в който Action Arena отваря врати, са изпробвани различни отоплителни системи, в това число въздушно отопление и система с нискоефективни инфрачервени нагреватели. Резултатите във всеки от случаите обаче са незадоволителни.


При поредното обновяване на отоплителната система, инженеринговата компания PBK Architects and Engineers, след обстойно проучване и сравняване на технически характеристики, се спира на инфрачервените нагреватели на Schwank. Причината за това са техните добри технически параметри.

 

Инфрачервени нагреватели ecoSchwank са монтирани над трибуните, откъдето се грижат за комфорта на зрителите. Те са разположени, така че да осигурят равномерно отопление на всички зрители по цялата дължина на арената. В допълнение, високо ефективни тръбни нагреватели premierSchwank са инсталирани за локално отопление в сервизните части и в част от зоните за зрители.


След инсталирането на инфрачервените нагреватели на Schwank, разходите за отопление на Action Arena са понижени, при това сериозно. Драстично намалява и топлинното натоварване върху леда, тъй като въздухът, влизащ в контакт с него, е много по-студен. Количествата спестена енергия варират в зависимост от продължителността на работа на нагревателите, а енергийните разходи за охлаждане намаляват с от 5 до 12 % годишно.


Независими проучвания доказват, че нагревателите на Schwank са с висока производителност и ефективност, което гарантира постигането на добър топлинен комфорт за зрителите при по-ниски експлоатационни разходи и по-малко въздействие върху възможностите за производство на лед“, заявиха в заключение от Ви Ей Си България.Информация за фирма Ви Ей Си България – марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ви Ей Си България, Schwank

 

 

 

 


Още от ОВК