Внедрявания

Ви Ей Си България: Депо за трамвай от началото на XX-ти век оживява в зона за култура с Schwank

24.11.2017 г.

 


През 1921 г. депото за ремонт на трамваи Уйчууд (Wychwood) играе важна роля за безпроблемното функциониране на градския транспорт в Торонто, Канада. С течение на годините обаче то постепенно губи своето значение, докато накрая е напълно изоставено. Днес депото е възродено за нов живот. То се превръща в обществен и културен център, носещ името Артсфи Уйчууд Барнс (Artsfy Wychwood Barns). При възстановяването на депото са търсени устойчиви решения, поради което отоплението е базирано на геотермална термопомпа. В допълнение към нея, за осигуряване на добър комфорт в помещенията с високи тавани и инфилтрация на външен въздух, е избрано инфрачервено отоплително оборудване на немската компания Schwank, разказаха за Инженер.bg от Ви Ей Си България, официален представител и дистрибутор на продуктите на Schwank у нас.

 

Заслугата за трансформацията на изоставеното трамвайно депо в модерен комплекс е на компанията Торонто Артскейп Инс. (Toronto Artscape Inc.), която работи в партньорство с град Торонто и Консултантската група Стантек (The Stantec Consulting Group). Комплексът е разположен на площ от 60 000 квадратни фута, което е малко над 5500 m2, и включва жилища и ателиета за артисти, закрита улица за обществени мероприятия, оранжерия, барбекю, театрално пространство и офиси. Освен това, той е дом на художници, екологични организации и такива с нестопанска цел.Основната цел на проекта е сградата да бъде реновирана и да послужи като база за създаване на достъпно място за изява на различни изкуства в района на Торонто. Място, което да отговаря на съвременните изисквания, а за реализацията му да бъдат използвани устойчиви решения. Затова, отоплителна система на комплекса е базирана на геотермална термопомпа. В допълнение, за места, които са изложени на течение и такива, които не се използват като жилищни пространства, са предвидени инфрачервени излъчватели на Schwank.

 

Заслугата да бъдат използвани лъчисти нагреватели на Schwank е на ръководителя на проекта Нуно Дуарте (Nuno Duarte). Решението му се основава на впечатленията му от тръбните лъчисти нагреватели на Schwank, използвани от него при реализацията на предишни проекти. „Тръбните лъчисти нагреватели на Schwank са много добро решение за осигуряване на непрекъснат комфорт в зони, изложени на инфилтрация на студен въздух. В същото време те напълно отговарят на заложените в този проект строги изисквания за използване на енергийно-ефективни технологии”, коментира г-н Дуарте. В резултат тръбни лъчисти нагреватели от серията premierSchwank осигуряват комфорт на места, като фермерския пазар и оранжерията.

 

Реализацията на този проект позволява успешно да се запази важна част от индустриалното наследство на Торонто, като в същото време е създадено достъпно пространство за културни, екологични, образователни и развлекателни прояви. „Проектът е удостоен със сертификат Gold LEED, а освен него е получил и още много награди, измежду които тази за зелена сграда (SAB Canadian Green Building Awards) и наградата на Асоциацията на архитектите в Онтарио за отличен дизайн“, коментираха в заключение от Ви Ей Си България.

 

Информация за фирма Ви Ей Си България – марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ви Ей Си България, Schwank

Още от ОВК