Внедрявания

Обновена газова котелна каскадна система на Viessmann гарантира комфорта на хора и животни в аквариума Blue Planet

16.07.2019 г.


Разположен в сграда с архитектура, наподобяваща разбиващи се вълни, аквариумът Blue Planet в графство Чешър (Cheshire), Великобритания, е дом на огромно разнообразие от морски създания, включително една от най-големите колекции на акули в Европа. Поради проблеми с техническата експлоатация на съществуващите 18-годишни котли, от ръководството на аквариума са взели решение да възложат на немския лидер в ОВК решенията Viessmann да намери оптимален вариант за подмяната им с нови. Поставените изисквания са за енергийна ефективност и екологосъобразност.


 

Взето е решения да бъде инсталирана нова каскадна система, състояща се от 2 газови кондензационни котела Viessmann Vitocrossal 200 CM2, всеки един с отоплителна мощност от 620 kW. Системата се контролира чрез управляващото устройство Vitotronic на Viessmann, разказаха за Инженер.bg от Висман България.


Температурата във водните резервоари и екосистемите, в които живеят морски и сладководни риби, бозайници, влечуги и земноводни, е прецизно контролирана, но човешките същества – посетители и обслужващ персонал не се радват на същите перфектни условия. Това е така, тъй като преди реконструкцията работи само един от двата котела за отопление на помещенията, и то на 50%, а другият е неизползваем.


„Нуждата от подобряване на комфорта за посетителите и персонала е очевидна и тъй като аквариумът поддържа консервационни дейности и практики, желанието на инвеститора е старото решение да бъде заменено с ново – съвременно, ефективно и осигуряващо комфортни условия без компромис“, допълниха от Висман България.Ръководството на аквариума Blue Planet има стремеж да запази съществуващото газоснабдяване и водоснабдяване, включително отделната система за топла вода за душове и кухня. Те също така са изискали гаранции, че отоплението ще бъде модернизирано с минимални смущения и без нарушаване в работоспособността на системата, тъй като тази туристическа атракция е отворена за посетители 364 дни в годината.


В основата на модернизацията е замяната на двата стари котела във второто ниво на сградата с нови, много по-ефективни. Доставени и инсталирани са газови кондензационни котли Viessmann Vitocrossal 200 CM2, работещи каскадно. Те са базирани на висококачествена кондензационна технология с изключително съотношение цена/производителност и висока ефективност. Двата котела осигуряват отопление чрез инсталация, захранваща 16 радиатора, разположени във всички обществени зони, експонати и офиси на персонала.


За да се повиши енергийната ефективност, котлите допълнително осигуряват топлина на аквариумите, посредством иновативна система с топлообменен апарат, разположена в залата на приземния етаж. Водата от аквариумите циркулира през филтърна система и достига до топлообменника, който е свързан с котлите. Той затопля водата в аквариума, без да смесва тази от двете системи.


„Новата отоплителна система се контролира лесно чрез управляващото устройство Vitotronic на Viessmann, което разполага с вградени възможности за комуникация и интегрирана диагностична система“, поясниха в заключение от Висман.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Висман България, Viessmann

Още от ОВК