Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Модерната жп гара в Минск се отоплява с подово отопление от Wieland. Подробности – от ТермоДизайнТотал

24.02.2020 г.


За сградата на централната жп гара в Минск, Беларус, има какво да се разкаже. Историята ѝ, дълга и наситена със събития, започва през 1873 г. под името Віленскі вакзал. Днес на същото място се издига фундаментално модернизирана сграда, която впечатлява с архитектурата си, но и притежава нужния капацитет от техническа и функционална гледна точка. Повече за реконструкцията, както и защо е избрано подово отопление с медни тръби на Wieland, за Инженер.bg разказаха от доказаното българско дружество ТермоДизайнТотал, партньор на производителя у нас.Първоначалната дървена постройка е съборена през 1881 г. и е заменена с каменна сграда. Тя обаче е напълно разрушена през Втората световна война. Гарата е възстановена в първите следвоенни години в типичната за тогавашните времена съветска архитектура и в този си вид служи до 1991 г. С времето тя все по-трудно обслужва по-интензивния трафик. Най-новата реконструкция на така важната за всеки град сграда продължава до 2002 г.


„Днес беларуската столица може да се похвали с една от най-модерните гари в Източна Европа. Най-впечатляващият визуален елемент е може би просторната триетажна чакалня, покрита с огромен стъклен купол, който посреща пътешествениците с изобилие от ярка слънчева светлина“, разказаха от ТермоДизайнТотал.


Именно това най-голямо и представително помещение е решено с подово отопление – задача, която е свързана с редица предизвикателства. Системата трябва да е такава, че да генерира достатъчно топлина, но без да образува топлинни възглавници под стъкления покрив. Същевременно е необходимо постигането на висока надеждност и енергийна ефективност. „Това бяха критерии, които накараха клиента и проектантите да вземат решение в полза на подово отопление със системата Cuprotherm от Wieland“, посочиха от българското дружество, което предлага тези продукти на пазара у нас.


Над 40 000 m медни медни тръби с размер 14 mm x 0.8 mm са доставени от Wieland. Те са монтирани върху обща площ от около 2900 m2, разпределени на три етажа. Със своите 432 охлаждащи кръга, системата за подово отопление покрива топлинни нужди от почти 300 kW, което е две трети от общото потребление на топлина в сградата.Повече информация за ТермоДизайнТотал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ТермоДизайнТоталwww.rw.by, Wieland

Още от ОВК