Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Как многовековната история среща съвремието в крепостта Cetatuia в Румъния с решенията на Hoval

28.08.2019 г.


Румънската област Трансилвания е обичайно асоциирана с мистичните легенди за граф Дракула и вековни замъци, давали до последно отпор срещу османските нашествия в Европа. Сред многоликото културно наследство на този район е и крепостта „Cetatuia“, разположена на хълма Комал в квартала Груя на град Клуж-Напока. От извисяващата се на 60 m над река Сомес сграда се разкрива внушителна гледка към града. „Крепостта е интересна с това, че пази дългата история и същевременно интегрира в себе си модерни технологични течения. Успешното имплементиране на съвременните технологии в историческата забележителност е в лицето на продуктите на Hoval“, споделиха за Инженер.bg от Ховал България.


Крепостта „Cetatuia“ епостроена през от 18-ти век под вещото ръководство на военния архитект Джовани Морандо Висконти с цел да брани града и околността. Планът за сградата е изготвен от Йохан Конрад Вайс през 1734 г. Първоначално в нея се съхраняват провизии, а по-късно функционира и като артилерийски склад.


Барокова изящност и опростени детайли са в основата на интериора и фасадата на крепостта

 

Кариерен камък е материалът, който е използван за построяването на приземния етаж и сутерена на замъка. Сградата е с правоъгълна форма, като дългите ѝ страни са с изложение север-юг. Каменни блокове в ъглите на крепостта формират минималистичния дизайн на крепостните фасади. Варовикови рамки с опростен профил, присъщи за епохата на Барока, са декорациите на прозорците. Сводовете от камък в сутерена образуват линейна конфигурация с колоните, а между тях скромно се показват вентилационните отвори. Изящността на Барока се открива и в конструкцията на покрива от дървена рамка с надлъжна му конструктивна система.


 

„Cetatuia“ – от склад в арт пространство

 

Румънското архитектурно студио Архимар (Arhimar) придобива една от крепостните сгради и изготвя проект за преобразяването на постройката от склад в място за изложби на сутерена и офис пространства, заемащи приземния етаж и тавана.

 

С обновяването на сградата е подновена дървената конструкция на покрива, подсилени са сводовете и колоните, реконструирани са още фасадите, каменните стени и металните капандури на покрива.

 

Какво се случва с влагата?

 

Въпреки извършените подобрения, все още остават някои предизвикателства, присъщи за постройки от миналите векове. Едно от тях е високата влажност, причинена от проникващата в стените вода от земята и основата. „Повишените нива на влажност трудно биха могли да бъдат овладени в тези условия. А това води до риск от застоял въздух, влага и плесен“, посочиха от Ховал.


Архитектите, заели се със съживяването на сградата, намират решение на проблема благодарение на вентилацията с рекуперация HomeVent®, разработена от Hoval. Тя се отличава с това, че залага на съвременен ротационен енталпиен топлообменник.

 

От студио Архимар споделиха, че с помощта на системата на Hoval са успели да осигурят оптимални нива на влажност в границите на 40 - 60%. Вече няма вероятност от образуването на мухъл и плесен, а вентилационната система се грижи за чистия въздух и свежестта в помещенията“, коментираха още от българското дружество.

 

Решенията на Hoval – грижа за околната среда с творчески подход

 

В новия си офис Архимар се доверява на модерната жилищна вентилация HomeVent и кондензен котел UltraGas от Hoval, чиито емисии на NОx са съвсем ниски – под 40 mg/kWh.

 

Привлекателният дизайн на рекуператора и на газовия котел допълва положителните характеристики на системата за вентилация и отопление в румънската крепост. Освен това не е необходимо голямо пространство за инсталиране на оборудването. Ефективността, оптимизирането на разходите и приспособяването към сезонните промени в крепостта са осигурени чрез каскадното свързване на два котела UltraGas. Така се постига два пъти по-голям диапазон на модулация на мощността.


 

Инициативата за съхраняване на миналото и за внедряване на нови технически постижения е осъществена без да избягаме от философията на компанията-собственик за ангажираност към околната среда и енергията. За нас, от Hoval, това е еманация на творческа енергия, респект към миналото и установяване на фина и непосредствена връзка с дизайна на утрешния ден “, допълниха в заключение от екипа на Ховал България.

 

Повече информация за Ховал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материалХовал, Hoval

Още от ОВК