Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Комбинирана енергийна система с термопомпи KWT и газов котел на Viessmann осигуряват отопление в логистичен център

15.01.2019 г.


Kiesel е семейна бизнес компания, която е един от най-големите търговци на строителни и товаро-разтоварни машини в Германия. Освен стандартните услуги като продажба и ремонт, от фирмата предоставят консултации и разработват специфични за клиентите решения. Новият логистичен център на фирмата, намиращ се в гр. Щокщад, Германия, е изключително ефективен в своята дейност. Многобройни мотокари и роботи работят напълно автоматизирано в 13-метрова машинна зала. Оптималният комфорт и високата производителност в центъра се осигуряват от енергоспестяващо, екологосъобразно и икономично решение за отопление и охлаждане с две термопомпи KWT и газов котел Vitoplex 300, производство на доказания немски производител Viessmann.

 

Енергийната система на логистичния център е оразмерена да покрие енергийните изискванията на сградата. Компанията e-con от гр. Меминген, Германия, носи отговорност за проектирането. Тяхната задача е да намерят оптимално от техническа и икономическа гледна точка решение. Относително мекият климат в долината на река Рейн е една от основните причини да се предпочете монтаж на термопомпа въздух-вода. Следвайки препоръките на проектантите, от Kiesel се спират на инсталирането на две термопомпи KWT, съобщиха за Инженер.bg от Висман България.

 

„Едно от предизвикателствата, с които се сблъскахме, бе как да включим в планирането потенциално бъдещо разширение на сградата. Използваната технология трябва да поддържа високи стандарти на отопление, дори и след изграждането на по-късни разширения. Поради тази причина тръбната мрежа е разположена така, че планираната за изграждане на по-късен етап зала за презентации, както и центърът за обучение и сервизните помещения да могат да се отопляват и охлаждат“, обяснява г-н Стефан Фукс, управляващ директор на e-con.

 

Термопомпите в логистичния център на Kiesel, който е с площ от 10 000 m2, са сред малкото с такива размери в Германия, които използват въздух като топлоизточник. Индустриалните термопомпи са конфигурирани така, че да осигуряват достатъчна топлинна енергия за производствените и офисните площи. Те имат диапазон на работа до външна температура от -5 °C. За да се поддържа равномерно разпределение на топлината, в сградата са предвидени подово и таванно лъчисто отопление, изградено на базата на излъчващи панели.

 

Скрол компресорите осигуряват температура от сгъстяване на хладилен агент до 45 °C. Kондензирайки впластинчатите топлообменници на хидравличните модули, те загряват топлоносителя на тръбната мрежа. Тази температура е достатъчна за отопление и битово горещо водоснабдяване през почти цялата година.

 

 

„Предвиден е и газов котел Viessmann Vitoplex 300 с мощност от 1950 kW, който е предназначен да подпомага термопомпите при пикови натоварвания, в резултат на екстремно ниски температури“, разказаха в заключение от Висман България.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Висман БългарияViessmann, Kiesel

Още от ОВК