Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Котли на Viessmann отопляват сградата на най-старото техническо учебно заведение у нас – ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

29.01.2020 г.


Знаете ли, че най-старото техническо учебно заведение в България е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“? Историята му всъщност започва не в морската столица  Варна, където се намира в момента, а в Русе през далечната 1881 г. Още любопитни факти за училището пред Инженер.bg разказаха от Висман – българското дъщерно дружество на европейския лидер в отоплителната техника Viessmann, с чиито решения е изпълнена отоплителната инсталация на сградата.


На 9 януари 1881 г. е обявено създаването на „Морско училище“, а негов основател е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, управляващ Флотилията и Морската част на България. Пръв началник на училището е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин.


През 1892 г. училището е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа. „През 1900 г. тя е оглавена от лейтенант Тодор Соларов, при чието управление учебното заведение е преместено във Варна и преименувано на Машинно училище при Флота. През 1910 г. във Варна е построена първата специално проектирана сграда за нуждите на Машинното училище при Флота на Негово Величество“, разказаха от Висман.


След множество реорганизации, преименувания и премествания, през 1954 г. училището се нанася в сегашния учебен комплекс на ул. „Васил Друмев“ № 73 във Варна, а 14 години по-късно основният му корпус е надстроен с един етаж.


През 1960 г. учебното заведение е вписано в регистрите на Международната морска организация (IMO) към ООН. С този акт се признават дипломите на възпитаниците му пред корабособственици по целия свят.


От 1991 г. названието му вече е Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 2000 г. ВВМУ е вписан в „Белия списък“ на IMO като висше училище с одобрено морско образование, съгласно конвенцията STCW 78/95.


А сега да обърнем внимание на внедрената в историческата сграда отоплителна техника с марка Viessmann.


Доставени и монтирани са два чугунени водогрейни котела тип Vitorond 200 VD2 – всеки с отоплителна мощност 500 kW, както и два котела Vitorond 200 VD2А по 320 kW.„Тези модели са изключително подходящи при модернизиране на отоплителни инсталации в стари сгради, в които котелните помещения са тесни и труднодостъпни. Сегментите на Vitorond 200 се внасят поотделно в помещението и се сглобяват на място. Система двойни нитове с еластичен уплътняващ шнур гарантира постоянно висока плътност на сегментите“, посочиха от Висман. “Топлообменните повърхности Eutectoplex са изработени от хомогенен специален сив чугун, а формата и геометрията на сегментите гарантират равномерното охлаждане на материала. Така се избягват високи натоварвания и пукнатини“, допълниха от българския офис на Viessmann.


Котлите за сградата на Военноморското училище са оборудвани с управление по константна температура Vitotronic 100 и газови горелки Riello.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Висман, Viessmann

Още от ОВК