Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Оптимален микроклимат без риск от Легионела в „МБАЛ Уни Хоспитал“, Панагюрище, със системно решение от Hoval

22.11.2019 г.


През 2015 г. е направена първата копка по изграждането на една от най-модерните нови болници у нас. След инвестиция от над 120 млн. лв., днес „МБАЛ Уни Хоспитал“, Панагюрище, разполага с 325 легла и 660 човека персонал. Като медицински център от ново поколение, болницата разчита и на сградни инсталации и оборудване, отговарящи на високите критерии на сектора. За оптимален микроклимат и качествено битово горещо водоснабдяване инвеститорите се доверяват на системите на Hoval, които осигуряват и надеждна защита от бактерията Легионела“, съобщиха за Инженер.bg от дружеството на компанията-производител у нас.Към сградите, свързани със здравеопазването, са поставени няколко основни изисквания, които са от особена важност – оптимално климатизация и постоянно количество топла вода, без риск от развитието на Легионела и други патогенни бактерии в съответните инсталации. Ето защо инженеринговата компания-изпълнител на проекта Кис Клима залага на цялостно решение, базирано на високотехнологичните котли UltraGas, соларни системи UltraSo и водни подгреватели ModulPlus от Hoval.За отопление на отделните корпуси са изградени две котелни помещения. В по-малкото от тях са монтирани каскадните кондензни котли UltraGas 1000D с обща инсталирана мощност 1000 kW и системата ModulPlus F32 за бързо подгряване на водата. „Тази модулна система има няколко основни предимства – поддържа воден обем от 700 l, от който дава изключително голям дебит топла вода – до 7 500 l/h, като заема малко място“, поясниха от Ховал. В голямото котелно помещение са инсталирани две каскади от кондензни котли UltraGas 1000D с обща мощност 2000 kW, както и две соларни инсталации с ефективни колектори UltraSol – едната с 24 солара, групирани на 3 групи по 8, а втората с 3 солара. Управлението им се осъществява директно от контролната система TopTronic E, интегрирана в котлите, а соларните помпени групи са с вградени дебитомери, чрез които се следи спечелената енергия от слънцето.


ModulPlus е компактен модулен водоподгревател с ниска консумация на енергия. Благодарение на конструкцията си с няколко цилиндъра, свързани последователно, се избягва образуването на „мъртви зони“ и се гарантира защита от Легионела и други бактерии. Този високоефективен проточен бойлер се предлага в седем типоразмера и е изключително подходящ за хотели, спортни центрове, болнични заведения, където има пикови потребления на топла вода и високи хигиенни изисквани.


Дебит: от 640 до 17500 l/h;

Воден обем: от 230 до 1150 l;

Отоплителна повърхност: 2.84 до 14.2 m2.


„Интелигентната система TopTronic E може да бъде контролирана и мониторирана от разстояние чрез Wi-Fi модул, монтиран в котелното. Но тя има и друго предимство. Системата следи прогнозата за времето 3 дни напред. Това дава възможност плавно и напълно автоматично да се регулира текущата отоплителна мощност, така че да няма загуби поради инертност на системата“, посочиха от Ховал. „Ако прогнозата е, че след 3 дни очакваме слънчево и топло време, системата сама намалява плавно мощността на котлите, така че в топлия ден тя вече да е в желаните стойности. Същевременно пресмята затоплянето на битова гореща вода, така че да бъде оползотворена максимално слънчевата енергия, т.е. няма да използва излишно енергията от кондензните котли, за да затопли максимално бойлерите“, уточниха още от българското дружество.


Повече информация за Ховал EООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Ховал, „МБАЛ Уни Хоспитал“

Още от ОВК