Внедрявания

Нагреватели Infra Schwank се грижат за комфорта в Спортна зала “Люлин”

17.12.2014 г.


Здрав дух в здраво тяло, са казали още древните гърци. Когато, обаче, температурите са минусови, ентусиазмът, дори и на най-запалените волейболисти, би се изпарил като вода в пустинята! Затова внедряването на съвременна отоплителна система в Спортна зала Люлинот Ви Ей Си България е сред добрите примери в сферата на спорта у нас. Фирмата инсталира четири високоефективни линейни тръбни нагреватели Infra Schwank тип L с двустъпални горелки, на водещия производител на газови лъчисти нагреватели Schwank, с което гарантира поддържането на благоприятна температура в залата.


 

„Основно изискване бе системата за отопление на залата да може да осигури поддържането на температура от +18 оС, независимо от външната температура”, коментираха за Инженер.bg от Ви Ей Си България. Изискването е свързано с факта, че при игра, волейболистите удрят топката с ръка, което, при ниски температури, причинява напукване на ръцете им.


 

За да са сигурни, че ще изберат оптималното решение за отопление, с което ще се постигне и значителна икономия на гориво, при избора на конкретен модел нагревантели, от Ви Ей Си България се доверяват на оригиналните програмни продукти на Schwank. „Предимство на използването на тези продукти е, че при изчисляване на необходимата мощност се включва и високото КПД на съоръженията”, поясниха от фирмата. В допълнение те заявиха, че използваните при изработване на отражателите на нагревателите материали са сертифицирани в немски университет за висок коефициент на отражение на инфрачервените лъчи. А това допълнително повишава ефективността на нагревателите.


 

Инсталацията е с централно управление

базирано на процесорно управление Schwank TC Plus M. „Този процесор управлява автоматично двете степени на инфрачервените газови нагреватели. Вътрешният температурен датчик измерва околната температура и инфрачервеното излъчване от нагревателите в залата”, уточниха от Ви Ей Си България. „Така се постига  желаната температура, а необходимият интензитет на нагревателите се определя автоматично”, допълниха от компанията. Управлението дава възможност и да се програмира включване или изключване на отоплителната инсталация, по зададено време или да се зададе поддържане на минимална температура срещу замръзване. Системата за управление позволява също да се включват само нагреватели, отопляващи зоната за спорт, с което се намалява разхода на газ по време на тренировки.


 

Горивото е компресиран метан

Изградената с инфрачервени газови нагреватели отоплителната система се  захранва от бутилки с компресиран метан, монтирани в двора на спортната зала. „Налягането в бутилките е 200 bar. Преди да се подаде към горелките, то се редуцира до допустимото за работа в зали от подобен тип, след което по изградена тръбна мрежа метанът се подава към горелките”, уточниха то Ви Ей Си България. Тръбните нагреватели са защитени с мрежа срещу евентуални удари от топката по горелката или отоплителните тръби. Изгорелите газове се изхвърлят чрез димоотвеждаща система извън залата.


 

Високо ниво на безопасност

За да се гарантира сигурността в залата е монтирана газова сигнална система, която при наличие на изтекъл над допустимите нива гориво, се задейства и изключва подаването на газ към спортната зала. В същото време се включват аварийни вентилатори, имащи за цел да изхвърлят аварийно изтеклия природен газ в залата. „Възстановяването е ръчно, след установяване на причината за включване на сигналната система”, допълниха от Ви Ей Си България.

 

„Изградената инфрачервената газова отоплителна инсталация, вече е изпитана един отоплителен сезон и сега спокойно можем да заявим, че добавихме още един доволен клиент, уверил се в надеждната работа и ниските разходи от използването на съоръженията на Schwank”, категорични са от Ви Ей Си България.

 

Спортен център “Люлин”, познат и като Спортен комплекс “Левски Сиконко”, функционира вече 13 години. На територията му освен спортната зала с 280 места за зрители, са обособени още фитнес зала, боксова зала и зала за танци. В процес на изграждане и реконструкция е и СПА център, басейн, както и център за възстановяване и рехабилитация. 

 

Източник на снимковия материал: Ви Ей Си България

Още от ОВК