Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Как да отидем на опера, ако навън е 40 °С? Отговорът за Дубай са системните решения на Oventrop

05.12.2019 г.


Опера във формата на лодка със стъклена фасада? Къде другаде, ако не в Дубай. Сградата на дубайската опера е поредната перла в един от най-космополитните градове в света и от 2016 г. приема любителите на класическите изкуства. Температурите в тази част на света обаче налагат да се използва надеждна и ефективна техника за климатизация. „Дори при 40 °С външна температура, комфортът на гостите е гарантиран с интелигентните системи на Oventrop”, коментираха за Инженер.bg от фирма Овентроп – българския офис на международния производител.Сградата на операта – още един диамант в короната на Дубай


Дубайската опера е изградена във формата на традиционен арабски ветроход с повдигната задна част – т.нар. доу (Dhow). Проектът е на датския архитект Янус Росток (Аткинс). В „театрален режим“ сградата е подходяща за концерти с до 2000 зрители и за гала вечери с места за до 1000 човека. Интериорът позволява да се провеждат и различни събития като сватби, търговски изложения, художествени галерии и изложби, приеми и партита. Впечатляващият ресторант на покрива и градината предлагат прекрасна гледка към най-големия в света музикален фонтан и най-високата сграда в света – Бурж Халифа.


Най-високия небостъргач, третото по големина летище като обем пътници, деветото по големина пристанище и номер 19 в класацията на най-важните финансови центрове в света – Дубай е в челните позиции на много класации и не спира да ни изненадва със своята архитектура и икономика.


При население от 3 милиона жители, всяка година столицата на Обединените арабски емирства посреща повече от 15 милиона посетители.

 

Сградата на операта е климатизирана с цялостните системни решения на OventropКонтролът на налягането и дебита в сложните охлаждащи вериги се осъществява с помощта на двойнo регулиращите вентили Hydrocontrol VTR и VFC и регулатори на диференциално налягане и дебит. Чрез тях се гарантира точното и постоянно охлаждане на всички помещения, дори в случай на промяна на натоварването или по време на периоди на ниско потребление. „Повишените дебити в свързаните крайни елементи се избягват чрез намаляване на свръхдиференциалното налягане с помощта на регулатори на диференциалното налягане. Необходимият дебит може да бъде контролиран и настроен точно и по този начин се осигурява равномерно захранване на всички участъци в охладителната инсталация“, поясниха от Овентроп.


Прецизният контрол на климатичната система има изключително влияние върху енергийната ефективност, а оттам и върху разходите за електроенергия. „Например ако дебитите са некоректно настроени, второстепенните участъци ще бъдат ефективно захранени, само ако главните са преохладени с 1 °С. Това води до увеличение на сметките за електроенергия с близо 15%. Но благодарение на решенията на Oventrop, не само сметките за ток не нарастват, но сградата разчита на надеждан и ефективна климатизация“, уточниха още от компанията.Повече информация за Oventrop GmbH & Co. K / Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Oventrop, Овентроп България

Още от ОВК