Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Гостите на плаващия хотел Кайл Блу са защитени от Легионела с решенията на Viessmann

18.06.2019 г.Любителите на морски пътешествия и истории със смели моряци със сигурност са чували за световноизвестното пристанище на град Бристол, Великобритания, на което десетилетия е кипяла оживена търговия. Именно там е закотвена холандска баржа, превърната в плаващ хотел. Нейният собственик – инженер по образование, е решен да изгради отопление с екологичен източник на топлина. Това резултира в инсталирането на нова технология, първа по рода си в Обединеното кралство. Тя се състои от термопомпена система вода-вода Viessmann Vitocal 300-G, чиято топлина се акумулира посредством буферен съд Viessmann Vitocell 300 и 2 бойлера Vitocell 300-B. За да бъдат осигурени хигиенните стандарти, в управлението на системата е зададено всеки ден да се извършва антилегионелен цикъл, разказаха за Инженер.bg от българския офис на световния лидер в областта на отоплението Viessmann.Кайл Блу (Kyle Blue) е 105-метрова баржа от 1920-та година, допълваща пейзажа в Princes Wharf, Бристол, близо до първия в света луксозен лайнер – параходът S.S. След като се използва като лодка-ресторант, баржата Кайл Блу е стояла празна в продължение на много години. До момента, в който местният бизнесмен Мартин Джефрис решава да я превърне в плаващ хотел с 30 легла, девет спални, две големи обществени зони и голяма кухня.Отоплението на лодката първоначално се е осигурявало чрез системата за задвижване с гориво от дизелов двигател, но капитанът, отговарящ за пристанището, поставил условие да се предотвратят каквито и да са следи от петрол на кея. А и новият собственик вече имал идеята да използва термопомпа за извличане на топлина от пристанищната вода.


Прецизно проучване убедило г-н Джефрис да заключи, че Viessmann е неговият партньор по отношение на отоплението. Той се свързал със специалист по поддръжката на инженеринговата компания Earth Source Energy, който потвърдил, че латентната топлина от пристанищната вода може да се използва за осигуряване на отопление на помещенията и за подгряване на битовата гореща вода на Кайл Блу.За целта е използван потопяем топлообменник, какъвто до момента не е бил инсталиран във Великобритания. Той е свързан с геотермална термопомпа Viessmann Vitocal. За да бъде потвърдено, че идеята е осъществима, са направени изчисления за средногодишната температура на водата в пристанището, температурните дълбочини и текущите потоци.


Марк Шофийлд, управляващ директор на Earth Source Energy, си спомня: „Познаването на източника на топлина и дебита на пристанището бе ключът към проектирането на подходяща система. Готовите схеми и хидравлични диаграми на Viessmannn ни дадоха допълнителна подкрепа. Viessmann е нашата марка за избор сред всички отоплителни технологии, защото компанията осигурява правилния продукт за всяка система, без никакъв компромис”.


Излишната топлина се съхранява за по-късна употреба в 750 l буферен съд Viessmann Vitocell 300, който е топлоизолиран, и два броя Vitocell 300-B бойлери за битова гореща вода с обем 300 l.


За да се гарантира здравето на гостите на плаващото бижу, всеки ден се извършва антилегионелен цикъл, който се изразява в повишаване на температурата в съдовете до стойност, непозволяваща развитието на микроорганизми и бактерии, включително и на Легионела.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Висман, Viessmann, Kyle Blue

Още от ОВК