Внедрявания

Помпи Wilo-Stratos осигуряват ефективна симбиоза между отопление и охлаждане в Музея на немския футбол в Дортмунд

15.01.2020 г.


Той е страст, той е магия! Футболът, скъпи читатели, владее света! А историята на немския футбол има собствен дом. През 2015 г. в Дортмунд врати отваря Музеят на немския футбол, чиито гости се потапят в свят, пълен с опит, спомени и мечти. „Арена за действие“, зона за мероприятия и ресторантски комплекс допълват изживяването. „Многофункционалната концепция обаче е и сериозно предизвикателство по отношение на климатизацията. За да се осигури на посетителите комфортна температура навсякъде, е изработена специална „тактическа“ концепция. Тя включва помпи Wilo, които се управляват от системата за сградна автоматизация и осигуряват топлина и охлаждане, според нуждите на различните помещения“, разказаха за Инженер.bg от Вило България.


Защо е толкова трудно да се климатизира Музеят?


Едва ли съществува сграда с по-разнообразни функции, а оттам и различни оптимални температури, от музея в Дортмунд. Докато посетителите се разхождат спокойно в изложбената част или отпочиват в ресторантите, то истинските запалянковци хвърлят пот на игрището. Същевременно може да се провежда изискана гала вечеря в съседната зала“, разясниха от Вило България. „Допълнително, високата няколко метра стъклена фасада е оборудвана с мултимедийни елементи. Всички тези условия правят климатизацията истинско предизвикателство“, коментираха още от българското дружество.


Музеят на немския футбол е вълнуващо преживяване, в което можете да се потопите, докосвайки скъпи трофеи, обувки, по които още има трева от терена, тениска със следи от бутони по нея, но също и наслаждавайки се на най-новите технологии, които ще ви телепортират в света на футбола. Разгледайте нашата специална галерия, за да се убедите сами.

 

 

Отопление и охлаждане в симбиоза


Отоплителната мощност в размер на 400 kW се доставя от централна топлофикационна система. Охлаждането се осигурява от два въздушни охлаждащи агрегата, всеки с по 300 kW мощност. Те са свързани с климатична система с директно изпарение, а вентилационната система работи с адиабатно охлаждане.


Отоплението и охлаждането се реализират от различни инсталации, адаптирани към съответното помещение и изискванията към него: през вентилацията, с допълнително темпериране на площта, подови конвектори или отоплителни тела.Всички отоплителни и охлаждащи кръгове, както и използваните циркулационни помпи се управляват централно в зависимост от желаната температура и времето. Инсталирани са общо 21 високоефективни циркулационни помпи на Wilo-Stratos – 15 за топлоснабдяване и 6 – за разпределение на охлаждането“, посочиха от българското дъщерно дружество на Wilo. Помпите от серията Stratos са с мокър ротор и индекс за енергийна ефективност от ≤ 0.20. Начинът им на работа и ЕС моторът им позволяват дебитът да може да бъде коригиран бързо и в съответствие с моментните нужди, като едновременно с това устойчиво се избягват неефективни отоплителни или охлаждащи сценарии.


Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo, https://www.fussballmuseum.de

Още от ОВК