Внедрявания

Система за управление на отоплителни инсталации на Danfoss осигурява енергийна ефективност на ски комплекс в Сърбия

29.11.2018 г.

 

MK Mountain Resort e компания, управляваща четири туристически обекта  – Grand Hotel&SPA, Family Hotel Angella, Apartments Konaci и ресторант Zvrk, всички разположени в планината Кoпаоник (Kopaonik), южно от сръбската столица. Предвид това, че сградите са строени през 80-те години на миналия век, на 1770 m надморска височина, новите собственици се сблъскват с много голям разход за отопление. Поради липсата на автоматично регулиране на отоплителните инсталации е било практически невъзможно да се управляват съоръженията така, че да се постигне добър топлинен комфорт в обектите. Решение на проблема MK Mountain Resort намира в управляващата автоматика на Danfoss, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията.

 

Реконструкцията на отоплителните системи на сградите, която започва през 2010 г., включва инсталиране на комплексно оборудване на Danfoss. Регулиращата арматура се състои от двупътни регулиращи вентили, трипътни регулиращи вентили с ел. задвижки и автоматични регулиращи вентили за хидравлично изравняване. Управлението им се осъществява чрез подходящи контролери ECL Comfort 310.

 

Управлението има седем кръга, които са обновени в инсталацията, и регулират процеса на топлопренасянето до най-важните части на хотелския комплекс. „Контролът на обновените части на отоплителната система е бърз и удобен, благодарение на свързването на всички седем контролера ECL Comfort 310 посредством системата за управление и мониторинг ECL Portal“, коментираха от Данфосс България. И резултатите не закъсняват... „Поради своята висока енергийна ефективност, разходите за топлинна енергия чувствително намаляват“, допълниха те.

 

Системата ECL Portal осигурява интегриран образ на всички параметри на отоплителната система чрез стандартен уеб браузър. Свързването и инсталацията на контролерите с ECL Portal са реализирани от компанията TRACO, която е системен интегратор и партньор на Danfoss в Сърбия. „Възможността апаратурата да се управлява от мобилни устройства, като смартфони и таблети, е осъществима и много полезна“, отбелязаха от българската фирма.

 

„Хотелският комплекс е сложна и динамична система, в която често е необходимо да се реагира бързо и да се пренасочва енергия, където е нужно в конкретния момент. Приложението на ECL Portal ни позволява бърза и навременна реакция, тъй като не е необходимо физическо присъствие на специалист в машинното помещение“, разказва г-н Горан Тришич, системен програматор от компанията TRACO.

 

Системите Portal ECL се характеризират с многобройни предимства. В допълнение към мониторинга и управлението от едно място, цялата информация и параметрите на системата могат да бъдат използвани за анализиране и оптимизиране на енергийната консумация. „Data Log опциите позволяват съхранението на всички работни параметри за дълъг период от време, за да се направи подробен анализ на работата на отоплителната инсталация. Друго преимущество е възможността да се получава автоматично известяване за аварийни ситуации посредством изпращане на имейл, например“, заявиха в заключение от Данфосс.

 

Повече информация за Данфосс България, сегмент Отопление, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg. Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Danfoss, Данфосс ЕООД, сегмент Отопление

Още от ОВК