Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Модернизация и обновяване на тръбната мрежа за отопление и охлаждане на кулата Eqho в Париж с 6-пътни вентили Belimo

03.05.2019 г.


Кулата Eqho, разположена в модернистичния парижки квартал Défense, Франция, е подложена на основен ремонт преди няколко години. Първоначално наричана „Descartes Tower“, тя е висока 130 m и представлява 40-етажен небостъргач, открит през 1988 г. При обновяването му са модернизирани електрическата и ОВК инсталации. Общо 27 000 m² е площта на тръбната мрежа за отопление и охлаждане. Кулата Eqho разполага с 80 000m² офис пространство, което осигурява работни места за около 5300 човека. Поради високите изисквания и огромното количество тръби и фитинги, от Belimo са предложили решение на проблема с иновативните им шестпътни вентили, споделиха за Инженер.bg от Белимо България.Традиционно тръбната мрежа се контролира от регулиращи вентили с термични задвижки. Температурата се настройва от 4 термостатични вентила. За свързване на отоплителните и охладителните кръгове се изискват 2 тройника. Това води до 6 компонента на мрежа. В настоящия случай, с 6000 тавански тръбни мрежи, това би означавало 36 000 елемента, с всички притеснения, свързани с този вид инсталация. Например, проблеми с електрозахранването, възможни течове по време на пускане в експлоатация, недобър контрол на горещите/студените мрежи, водещи до дискомфорт и прекомерно потребление на енергия.


Целта, която е зададена при изпълнението на проекта, съдържа изискване за минимизиране на броя на средствата за контрол, инсталиране на напълно нулеви елементи, за да се пести енергия, както и иновативни решения с цел сградата да продължи да бъде пионер в инсталираните климатични системи.При 6-пътните вентили на Belimo, ако разводките нагоре по вертикалата имат четири тръби, мрежата след извода е само с две тръби, захранващи радиаторите. Следователно, тройниците са премахнати. „На схемата се вижда как двете последователности на управление се изпълняват от един единствен вентил. Това дава възможност управлението на устройството да бъде реализирано от един задвижващ механизъм“, поясниха от Белимо България. „Използват се по-малко кабели, по-малко точки за данни и намалени усилия при инсталация“, допълниха от офиса на Belimo у нас.„Като допълнителна полза, тръбите за топлоносителя и студоносителя са напълно отделени във вентила и рискът от смесване по време на захранване отпада. Тъй като вентилите са монтирани в тавана, осигуряването на ревизионни отвори за достъп е намалено и като брой, и като размер при използването на 6-позиционния вентил в сравнение с класическо решение“, заявиха в заключение от Белимо България.

 

Повече информация за Белимо България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Белимо България, BelimoОще от ОВК