Внедрявания

Leibinger съчетава активна икономия на енергия с повишен комфорт чрез контрол дебита на въздуха с Belimo COU24-A-MP

18.07.2019 г.

 

Космополитната бизнес култура и продуктивната динамика на машинопроизводителя Leibinger се отразяват в просторната като архитектура концепция на новата му производствена сграда в гр. Тутлинген, Германия. За първи път в историята на компанията всички продуктови линии са обединени под един покрив. В епоха, в която механиката и електрониката стават все по-неразделни, Leibinger създава ключови синергии. Активна оптимизация на енергията и повишен комфорт за работната сила – това са двете амбициозни цели, поставени по отношение на наскоро ремонтираната вентилационна система в завода на Leibinger. Ключова роля в проекта играе оптимизаторът на вентилатори Belimo COU24-A-MPсподелиха за Инженер.bg от Белимо България.


За повече от пет десетилетия история компанията Leibinger се е утвърдила като надежден доставчик на доказани технологии, отразени в широка гама от продукти – от номериращи машини до лазери, мастиленоструйни принтери и камери за почти всяко приложение.


Поради големия вътрешен обем на сградата, в нея е изградена мощна вентилационна система с параметри, довели до систематични оплаквания от високи нива на шум. Най-усърден в „битката“ за повече тишина е специалистът, чието работно място е заобиколено от въздуховоди и е особено изложено на неприятно силни нива на шум.


Новата сграда на Leibinger е щателно планирана и впоследствие изградена така, че да се осигурят системни икономии. Всички вентилационни подсистеми са изпълнени с оползотворяване на отпадната топлина. Компанията генерира и собствена електроенергия с помощта на фотоволтаични клетки. С излишната мощност се захранва местната електрическа мрежа. Пиковите натоварвания се покриват допълнително от вътрешното когенерационно съоръжение на Leibinger.

 

Производственият цех се вентилира от общо десет подсистеми, монтирани върху покрива на сградата. Всяка от тях е оборудвана с технология за регенериране на отпадната топлина.

 

 

Вентилирането на помещенията се регулира посредством т.нар. VAV (Variable Air Volume, или променлив въздушен дебит) контрол, като въздухът се доставя в десет различни зони, всяка от които се контролира поотделно. Във всяка зона са предвидени подаване на пресен въздух и изсмукване на преработен.

 

Belimo Fan Optimizer COU24-A-MP позволява средната консумация на енергия на вентилаторите да бъде намалена с 50%. И тъй като минималната и максималната граница на обемния дебит (V min, V xmax) също са оптимизирани при обновяването на системата в Leibinger, вече е възможно да се реализират още възможности за пестене на енергия. Докато преди вентилаторите са били с обща консумация на мощност от 22 kW (вентилатор за пресен въздух 11 kW и още един за отработен въздух 11 kW), сега те са с мощност от 4 kW всеки, което генерира пестене с около 65%.


Повече информация за Белимо България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Белимо България, Belimo, Paul Leibinger GmbH & Co. KG

Още от ОВК