Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Анастас Илиев от Нови енергийни системи: „За нас високото качество е основна мисия в дейността ни“ – част I

21.09.2018 г.

Сред утвърдените имена у нас в разработката и производството на продукти, решения и системи за отопление и БГВ е фирма Нови енергийни системи (НЕС) ООД. Компанията оперира на българския и международния пазар с двете си търговски марки – Sunsystem и BURNiT, чрез които е успяла да наложи висок стандарт в качеството на предлаганите изделия. За да разберем повече за дейността на дружеството, основните продуктови групи, клиентите, за които те са предназначени, както и как е организиран производственият процес в предприятието, екипът ни се срещна с г-н Анастас Илиев, мениджър „Доставки“в компанията.

 


Бихте ли се представили накратко пред читателите на Инженер.bg – какво и къде сте завършили, какъв е професионалният ви опит и кариерният път, който сте изминали в НЕС?

 

Казвам се Анастас Илиев. От 9 години работя в Нови енергийни системи, като понастоящем заемам длъжността мениджър „Доставки“ във фирмата. Завършил съм английска филология, което е малко различно от работата ми, но за сметка на това професионалният ми опит е само в сферата на доставките. Преди да започна работа в НЕС, съм работил 7 години за друга компания със сходен бизнес. Освен с доставки, във фирмата се занимавам и с планирането на производството в предприятието.

 

Фирма Нови енергийни системи е пазарен лидер при решенията за отопление и битова гореща вода. Разкажете ни за работата на компанията, за историята й, основните групи продукти и за клиентите, за които те са предназначени.

 

Компанията ни е лидер в производството на решения и системи, използващи алтернативни източници на енергия и щадящи околната среда. Основана през 2002 г. като семеен бизнес, тя е изцяло българска собственост. Ние сме първият производител у нас на слънчеви колектори и бойлери, свързани в системите за отопление. НЕС е лидер на пазара още от годината на създаването си, като всяка година регистрираният ръст е между 15 и 20%, за да достигнем до сегашното ниво, в което имаме за 2017 г. 35 млн. евро оборот на всички свързани фирми в дружеството.

 

Бизнесът е разделен основно в две направления. Едното за отопление е сравнително ново за компанията – тук са уредите на пелети, на дърва и на всякакви алтернативни горива на основа биомаса. Другото подразделение включва слънчеви колектори, бойлери, буфери и различни техни производни съдове.

 

Повече от 90% от продукцията ни се изнася извън България, като дистрибуционните ни канали са изключително добре развити и опасват цяла Европа. Нашите продукти се предлагат от дистрибутори за съответния европейски пазар, достигайки дори Китай и Северна Африка.

 

Бихте ли обяснили как е организиран производственият процес в предприятието?

 

Нещо важно, което трябва да отбележим, е, че 100% от решенията, които предлагаме, се създават като продукция от нашите колеги в гр. Шумен и се произвеждат в производствените помещения на компанията.

 

В момента цялото производство на компанията е разположено в Шумен на 20 000 m2 площ, а производствените процеси са автоматизирани и организирани в различни цехове и технологична последователност.

 

Като цяло, процесът започва с метални заготовки от листова стомана. Следва металообработка на режещи лазерни или плазмени машини. В зависимост от типа производство се прави първична обработка, а после, ако се налага, се извършва огъване на детайлите и заваряване на цели единици. След това процесът се разделя на две. В направление „Водосъдържатели“ завареният водосъдържател се емайлира, поставя се изолация, след което се допълва с външна обшивка и така се стига до крайния продукт. В направление „Отопление“ се извършва заваряване на изделията и се поставят външните обшивки.

 

Нещо, което е много важно – за нас високото качество е основна мисия в дейността ни. Поради тази причина 100% от продукцията ни се тества при нас. Разполагаме с тестова лабораторна база, в която, когато готовите изделия излязат от производство, минават през стендове, на които се изпитва тяхната функционалност.


 

Сертифицирани ли са изделията на Нови енергийни системи?


Продуктите, които предлагаме, притежават TÜV и SPF сертификати и отговарят на европейските норми и изисквания за качество. В тази връзка изпитваме всички нови продукти при доста по-натоварени условия от тези, които по принцип изисква стандартът.

 

За да поддържаме високото качество на произведените изделия извършваме още мониторинг и наблюдение на всеки един етап от производствения процес. По-голямата част от производството се организирано с т.нар.check-листи“, т.е. всеки работник, който извършва поредица от операции, маркира всяка от тях в check-листа. И всяко изделие се движи с прилежащия към негоcheck-лист, т.е. всеки служител извършва проверка на своята продукция. Накрая всеки един уред се тества на стендовете, чиито резултати имаме възможност да съхраняваме. И оттам нататък по серийния номер на продукта винаги можем да проверим какво се е случило с всяко изделие, излязло на пазара.

 

Приблизително какви са производствените обеми, които успявате да реализирате годишно? С колко служителя успявате да го постигнете?

 

В момента служителите на НЕС наброяват 430 човека и активно търсим варианти за увеличаване на производството, тъй като всеки ръст води неизменно със себе си до необходимостта от повече служители и до увеличаване на производствения инвентар. Така че работим активно в две посоки – освен че разширяваме човешките ресурси, извършваме и автоматизация на производството. Внедряваме все повече роботи, роботизирани машини и автоматизирани установки, които помагат в оптимизиране на процесите и до още по-високо качество на продуктите.

 

За изминалата година успяхме да постигнем 35 млн. евро оборот от търговски стоки. По отношение на различните групи продукти – над 50 000 водосъдържатели и повече от 15 000 отоплителни уреди излизат от компанията ежегодно.

 

Повече информация за Нови енергийни системи (НЕС), марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg 

Още от ОВК