Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Андреас Вюндерлин от Belimo за иновациите и тенденциите в ОВК сектора

13.01.2017 г.

Андреас Вюндерлин е търговски директор за регион „Европа“ на Belimo, световен лидер в производството на средства за автоматизация на ОВК системи. Компанията фокусира дейността си в разработването на изпълнителни механизми и управлението на вентили. В интервю за Инженер.bg г-н Вюндерлин разказва за работата си, за Белимо България, както и за иновациите и тенденциите в ОВК сектора. Срещата ни с г-н Вюндерлин е по време на първия семинар, който колегите от Белимо организираха специално за проектанти в областта на сградната автоматизация, отоплението, вентилацията и климатизацията, под надслов „Иновациите са в оранжево“.

 

Андреас Вюндерлин, търговски директор на Belimo за регион „Европа“, пред Инженер.bg

 

Уважаеми г-н Вюндерлин, имате 17-годишна кариера в Belimo, а  от 2015 г. сте търговски директор за регион „Европа“. Разкажете ни повече за присъствието на компанията в нашата страна?

Белимо България е повече от 16 години дистрибутор на Belimo. Започвайки с екип от двама специалисти, за компанията днес работят петима професионалисти. След оттеглянето на Георги Рампов, един от основателите на Белимо България, насочихме работата си към инвестиране в нови кадри, фокус върху продажбите и срещи с клиенти за подобряване на услугите ни. Тук бих искал да се възползвам и отново да благодаря на Георги за всички положени усилия и обичта към компанията през изминалите години!

 

През октомври 2016 г. двама от новите български служители преминаха тридневно техническо обучение в Швейцария. То бе ориентирано към продуктите за регулиране на въздух и усвояване на знания в областта на хидравликата, включително практически упражнения в нашата образователна база, разположена на повече от 300 m2.

 

Бихте ли разказали за иновациите на Belimo и за тенденциите в ОВК сектора като цяло?

Независимите от налягането системи определено ще се превърнат в стандарт за регулиране и баланс на потоци. Важно е да се убедят техници, инженери, консултанти и инвеститори  да гледат не само на крайната цена на продукта, но също така да изчисляват разходите за жизнения цикъл на един продукт и система в дългосрочен план.


Технологии като независимия от налягането сферичен регулиращ вентил допълнително спомагат и за намаляване на пропуските на вода в системите, в същото време напорът на помпата може да бъде намален, като за последния вентил са необходими само 16 kPa. Повишаването на енергийната ефективност намалява сериозно оперативните разходи. Това е възможно благодарение на новите технологии, като бътерфлай клапата с малък въртящ момент, постигнат благодарение на патентованото уплътнение и интелигентните изпълнителни механизми с вграден комуникационен интерфейс NFC. Друго решение е т.нар. Energy Valve с вграден Webserver, който освен регулиране на потока и балансиране на системата, може да калкулира енергията и да оптимизира консумацията на енергия с цел постигане на най-добри работни характеристики. Това са само няколко примера за това какво може да бъде постигнато чрез иновациите на Belimo.

 

В момента в процес на разработване са много продукти. Belimo инвестира ежегодно над 30 милиона евро в научноизследователска и развойна дейност, осигурявайки въвеждането на стандарти и решения, които са иновативни за ОВК пазара. Гергана Ангелова и нейният екип определено няма да скучаят през следващите десетилетия.

 

Какво е мнението ви за VRV (VRF) системите? Смятате ли, че пазарният интерес към тях ще се увеличава?

Всеки вид системи има своите предимства и недостатъци. Ние забелязваме увеличен дял в приложната област на VRV системите, основно заради ниските им инсталационни разходи и възможностите за индивидуален контрол. Но в дългосрочен план е нужна поддръжка на филтрите два пъти годишно за всяко отделно помещение, проверка на отвеждането на кондензата и т.н. Откриването на течове в системата е почти невъзможно, да не споменаваме и потенциалните рискове за здравето при наличието на утечки. В допълнение, голяма част от телата имат ограничен дебит на подаване, което означава, че въздухът в сградата няма да се смесва достатъчно.

 

От тази гледна точка ние насочваме решенията си към VAV (Variable Air Volume) системите, поради една основна причина, а именно висока им енергийна ефективност. VAV системите подават точното количество свеж въздух, което е необходимо. Още повече, комбинирайки информацията за въздушния поток и ъгъла на ротация на изпълнителния механизъм е възможно да се оптимизира скоростта до минимум и все пак да се осигури достатъчно количество свеж въздух. С това консумацията на електроенергия и шума се намаляват до минимум, а се увеличава сериозно комфортът в сградата.

Каква е пазарната позиция на Belimo на Балканите и по света?

Ние сме световен лидер на пазара в нашия малък сегмент от бизнеса. Открихме ниша преди повече от 40 години и се превърнахме във висококонкурентна компания в ОВК сферата. На Балканите се фокусираме  върху комплексните услуги, което ни отличава от останалите компании в областта. Нашите основни предимства са: бърза доставка, широка гама от продукти с 5-годишна гаранция, цялостно тествани решения, пълна регионална поддръжка и техническа документация на местния език. Ако ни се обадите от дадена държава, няма да бъдете пренасочени към външен кол център, а директно ще разговаряте със служител на Belimo на вашия език.

 

За да си представите какво означава това - основахме Belimo Иран и аз бях в Техеран в края на месец октомври 2016 г. по време на ОВК изложение. Това е първият път, когато се представяме публично като Belimo Иран. И вече имаме цялата документация, уебсайт и цялостна визия, преведени на персийски език. Нито един от конкурентите ни не може да се похвали с това. Така показваме какво е отношението ни в тази малка индустрия! Това е начинът, по който правим бизнес в световен мащаб. Независимо дали е на Балканите, в Испания или в Иран.

 

Семинарът, който организирахте през 2016 г., съответства ли на политиката на Belimo да провежда обучения сред служителите, клиентите и партньорите ви?

Ние организираме годишно по осем обучения в областите въздух, вода, системни решения, регулиране и контрол. Това е курс, в който служителите ни изучават от базисни до високоспециализирани теми, които са свързани не само с дейността на Belimo, но дават и общи познания в сектора. Следователно, специалистите ни не само предоставят решения на клиентите, но са и техни партньори. В допълнение, провеждаме годишно техническо обучение в Хинвил, седалището на компанията, чрез което служителите се запознават с най-новите наши продукти.


Аз ръководя периодични обучения в различни държави, не само за служители, но и за клиенти. Развиването на знанията на служителите на Belimo до най-високото ниво в индустрията е част от фирмените ни цели в световен мащаб.

 

Как бихте се описали като професионалист и като човек?

Ентусиазиран, приятелски настроен и със способност да положа допълнителни усилия, но винаги готов за шумна веселба. Опитвам се да намеря решение, работещо за всеки, дори и да се налага да пожертвам нещо за всеобщото благо.


Повече информация за Белимо България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от ОВК