Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Новини

Радиатор или газов котел – какви са „плюсовете“ и „минусите“ на различните методи за отопление – коментират от Рувекс

11.06.2020 г.


Какво отопление е подходящо за моя дом? Въпросът не Ви звучи сезонен? Напротив  не сте прави, защото именно лятото е периодът, в който да се подготвим добре за следващата зима. А в днешния материал, заедно с експертите от доказаната българска компания Рувекс, ще разгледаме предимствата и недостатъците на някои от най-често срещаните методи за битово отопление. Ако се чудите дали да изберете радиатори, газов котел, камина с водна риза или пък да се доверите на слънчевата енергия, четете нататък…


Стоманени или алуминиеви радиатори


„Когато кажем „радиатор“, най-често се сещаме за централно отопление от ТЕЦ, каквото има в по-големите градове. Но и в този случай съществуват няколко варианта - основният избор е между стоманени и алуминиеви радиатори, а чугунените, макар да съществуват, вече почти не се използват“, посочиха от Рувекс.


И стоманените, и алуминиевите радиатори имат своите плюсове и минуси. Коефициентът им на полезно действие е идентичен, но стоманените радиатори са по-евтини, тъй като изработката им е по-лесна. От друга страна, алуминиевите се отливат по специална технология, изчистват се, боядисват се и след това се сглобяват. Ето защо тези продукти са по-скъпи, но пък са и много по-красиви. И двата вида радиатори още с подаването на енергия създават комфорт, за разлика от чугунените, които се загряват по-бавно, но за сметка на това излъчват топлина по-дълго време. Както вече споменахме чугунените радиатори се прилагат все по-рядко.


Експлоатационният живот на стоманените радиатори е около 10 години, докато на алуминиевите е над 20. „Решаващо за надеждността им е снадките да са изпълнени чрез електродъгова заварка, а не с лепене, каквато е практиката при някои драстично по-евтини предложения на пазара“, обясниха от българската компания.


При калкулацията на необходимата големина на радиаторите се взема предвид обемът на помещенията, както и загубите, които трябва да бъдат преодолени. За ефективността обаче е важно и местоположението – добре е да се поставят под прозорците и пред тях да няма мебели или дълги пердета, които да спират циркулацията на въздуха, съветват още от Рувекс.


В портфолиото на българската компания можете да намерите алуминиеви радиатори на италианския производител Global, както и стоменени  от Korado.


Газови кондензни котлиАлтернатива на отоплението с ТЕЦ е газовият кондензен котел, за който обаче е нужно сградата да бъде газифицирана. Съвременните модели позволяват да се получи скрита топлина, отделяща се при охлаждането на изходящите димни газове и кондензацията на водните пари, които се съдържат в тях. „Така производителността на котела се увеличава приблизително с 15% в сравнение с нискотемпературните котли и с 40% спрямо котлите от предишни поколения. Отделянето на NO2 се намалява с 1/3 спрямо нискотемпературните котли и с 10 пъти спрямо котлите от по-стари генерации“, поясниха експертите от фирма Рувекс.


Рувекс е официален партньор за България на De Dietrich – утвърден производител на висококачествени котли.


 


Електрически котли


Ако жилището не е газифицирано, можете да се спрете на електрически котел. Безшумен и безопасен, той може да се монтира в коридора, гардероба или в друга неизползваема ниша.


„И газовите, и електрическите котли е възможно да бъдат оборудвани с електронен програматор. Това позволява задаване на температурни параметри за всеки един ден от седмицата, при дневен и нощен режим. По този начин ще се подобри ефективността на уреда и е изключително удобно при дълги отсъствия от жилището. Свързан по този начин, котелът става още по-функционален и икономичен”, коментираха в заключение от Рувекс.


Очаквайте мнението на специалистите и за други методи за отопление. Скоро в Инженер.bg!


Повече информация за Рувекс АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Рувекс, De Dietrich

Още от ОВК