Новини

ТермоДизайнТотал: Caleffi представя нов самопочистващ се магнитен филтър Dirtmagclean

02.11.2018 г.

Водещият производител на висококачествени компоненти за отопление, водоснабдяване и климатизация – италианската компания Caleffi, разработи нов самопочистващ се магнитен филтър Dirtmagclean, съобщиха за Инженер.bg от фирма ТермоДизайнТотал. „Dirtmagclean е отговорът на Caleffi на все по-високите изисквания за отстраняване на замърсяванията от отоплителните и климатичните системи, с оглед запазване на ефективната им работа в дългосрочен план“, допълниха от българското дружество, което предлага продуктите на Caleffi у нас.Енергийното прекласифициране на системите за отопление и климатизация, което се случи през последните няколко години, доведе до появата на проблем, който винаги е съществувал, но досега е останал скрит. Този проблем се състои в наличието на примеси в отоплителните и климатичните системи, следствие от развитието на корозионни процеси, както и от неправилното управление на системите в процеса на тяхната експлоатация.

 

„Тези замърсявания, които често са с метален характер, могат да блокират и сериозно да повредят съвременните високоефективни съоръжения, използвани с цел повишаване ефективността на инсталацията, като кондензни котли, циркулационни помпи с променливи обороти, регулиращи вентили и т.н.“, поясниха от ТермоДизайнТотал.

 

Това е и една от основните причини, поради които се обръща сериозно внимание на чистотата на циркулиращата в инсталацията вода. Необходимо е чистотата ѝ да е на достатъчно високо ниво, за да не създава риск от повреда на съоръженията. „Това е единственият начин, по който системата може да продължи да работи с максимална ефективност, а оперативните разходи да бъдат намалени“, заявиха от ТермоДизайнТотал. „През годините са въведени и се използват различни средства за пречистване и филтриране на водата, но при тях съществуват някои технически ограничения, които ги правят подходящи само за определени видове системи“, допълниха от фирмата.

 

Ефективната работа на различните видове филтри например зависи от размера на замърсяванията. Обикновено те не могат да улавят замърсявания с твърде малки размери. Тяхната работа се влияе и от пада на налягането в системата. Също така, те изискват редовна поддръжка и почистване, с оглед предотвратяване на запушване.

 

Друго често прилагано решение са филтър сепараторите. „Това е по-доброто решение, като за предпочитане е да се изберат версиите с вградени магнити. Тези филтри са по-малко податливи на блокиране и могат да задържат много малки частици“, поясниха от ТермоДизайнТотал. „Като водещ производител в областта обаче, Caleffi решава да разработи продукт, с който да се постигнат още по-добри резултати“, допълниха от дружеството.

 

 

За да се изпълни успешно задачата за почистване на системите, съдържащи големи количества разтворени примеси, от съществено значение е да се проектира продукт, който гарантира постигането на много високо ниво на чистота, като същевременно обедини предимствата на различните компоненти. „Предложението на Caleffi е самопочистващият се магнитен филтър Dirtmagclean. С него се осигурява пълно отстраняване на замърсяванията, а в същото време не се налага периодичното му почистване, благодарение на способността му за самопочистване“, коментираха от ТермоДизайнТотал. Самопочистването на филтъра протича на предварително зададени интервали или при достигане на определено ниво на запълване.

 

Dirtmagclean може да улавя замърсители с много малки размери от порядъка на 2 μm, като в същото време металните частици се отделят посредством магнитните елементи.

 

„Това гарантира пълна чистота на средата. Същевременно се запазва падът на налягането на приемливи нива, независимо от постепенното насищане“, уточниха от българската компания.

 

Сред предимствата на Dirtmagclean е и възможността той да бъде управляван чрез вграден цифров регулатор или дистанционно посредством BMS система с протокол MODBUS-RTU.

 

Повече за Dirtmagclean и за принципа му на работа можете да научите от видеото по-долу. Приятно гледане!

 

Повече информация за ТермоДизайнТотал ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: ТермоДизайнТотал, Caleffi

Още от ОВК