Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Новини

Топло- и електроенергийни съоръжения на Viessmann осигуряват комфорт и висока ефективност в медицински център в Бавария

19.08.2019 г.

Сред спиращи дъха гледки към Алпите, в слънчева Бавария, се намира градчето Bad Wiessee. То е известно с лековитите си води и ежегодно към него, още от далечната 1912 г. до наши дни, се стичат многобройни туристи. През последните години Bad Wiessee се позиционира като популярна СПА дестинация. Именно там е изграден впечатляващият болничен комплекс за рехабилитация и възстановяване Medical Park St. Hubertus. Често посетителите му споделят, че комплексът прилича много повече на хотел, отколкото на болнично заведение. Собственик на базата е компанията Medical Park AG.Следвайки философията, че пациентите са гости, чийто престой следва да бъде направен възможно най-приятен, за да възстановят те здравето си в релаксираща атмосфера, от мениджмънта на лечебното заведение разработват сериозна инвестиционна програма. Тя включва замяна на съществуващите енергийни системи в 13 от сградите със съвременни, високоефективни технически системни решения на европейския лидер в развоя и производството на отоплителна техника Viessmann. „Обемът на инвестицията е 3.5 милиона евро“, съобщиха за Инженер.bg от Висман България.Брегът, върху който е построено градчето Bad Wiessee, се мие от кристалночистите води на езерото Тегернзее. Непосредствено до него е построена болницата „St. Hubertus“, в която има 460 стаи. За нейните енергийни нужди са доставени и инсталирани два газови кондензационни котела Vitocrossal 300 и когенерационна система за производство на топлинна и електрическа енергия Vitobloc 200, производство на Viessmann. Изпълнението на проекта за модернизация на отоплителната система в болницата „St. Hubertus“ е отнело само четири седмици, въпреки сериозния обем от инженерингови работи. По време на инсталацията на новите технически съоръжения, енергийните нужди на болницата са осигурени от мобилен енергиен блок.Когенерационният модул, познат също като комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, е „сърцето“ на изградения енергиен център. Той поема базовите енергийни нужди на болницата. Газовите концензационни котли се включват, за да поемат отоплителни товари, превишаващи базовия. Генерираната електрическа енергия се използва за собствена консумация на сградата. Благодарение на целогодишната работа на когенерационния модул от около 8 000 часа, болницата „St. Hubertus“ задоволява почти напълно енергийните си нужди и не се налага да закупува електрическа енергия от централната електроснабдителна мрежа. В случай, че когенерационният модул е изключен, например поради отсъствието на необходимост от подаване на топлинна енергия, сградата се захранва с ел. енергия от централната мрежа.„Новото системно решение на Viessmann ни позволи да намалим наполовина разходите си за електроенергия – от 28 000 евро преди модернизацията, на 14 000 евро“, коментира г-н Кристиан Мерз, ръководител на проекта от страна на инвеститора Medical Park.


Новите енергийни центрове ще позволят на болниците в комплекса да намалят въглеродните си емисии с повече от 2200 тона годишно. „За информация, 144 дървета са необходими да поемат тези парникови газове“, заявиха в заключение от Висман България.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Viessmann, Висман БългарияMedical Park St. Hubertus

Още от ОВК