Новини

Vitovalor - новото високоефективно решение на Viessmann за едновременно производство на топлина и електроенергия

04.07.2018 г.

Отоплителна система, съчетаваща производството на топлинна и електроенергия, е сред най-новите предложения на водещия производител на оборудване за отопление, вентилация и климатизация – Viessmann, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията. „Vitovalor е иновативна отоплителна система, предназначена за еднофамилни и двуфамилни къщи, която е оборудвана с горивни клетки. Това дава възможност на собствениците на жилища да генерират електричество, докато отопляват домовете си, и по този начин значително да намалят енергийните си разходи, като в същото време запазят и относителна автономност от централното електроснабдяване“, допълниха от Висман България.Една горивна клетка произвежда до 18 kWh електроенергия на ден, което е достатъчно, за да покрие по-голямата част от нуждите на четиричленно семейство. Този процес е свързан с отделянето на отпадна топлина, която се използва за отопление и производство на топла вода за битово горещо водоснабдяване (БГВ). „Сравнявайки системата Vitovalor с едно стандартно решение, каквото е използването на котел за отопление и електрическа енергия, доставяна от електроразпределителната мрежата, данните показват, че Vitovalor допринася за намаляване на енергийните разходи на домакинствата с до 40%. Също така понижава и въглеродните емисии (CO2) с около 50%“, коментираха от Висман България.


Произведената електроенергия, която не се изразходва веднага, може да бъде съхранена в системата за съхранение Vitocharge и да се използва по-късно или да се подава към централната електроразпределителна мрежа.


„Основен приоритет на Viessmann при разработването на нови продукти е тяхната надеждност и дълъг експлоатационен срок. Vitovalor не прави изключение. Използваните в системата горивни клетки са на един от водещите в световен мащаб доставчици на подобни технологии – Panasonic. Viessmann интегрира тези горивни клетки в добре координирана отоплителна система, включваща газов кондензационен котел за покриване на върховото потребление на топлина, бойлер за БГВ и контролен блок“, поясниха от Висман. „Това решение е с клас на енергийна ефективност A ++ и може да работи до двадесет години без проблем, като само горивните клетки се нуждаят от поддръжка през период от 5 години“, поясниха от българския офис на водещия немски производител.Стандартно Vitovalor се предлага с WLAN интерфейс, който осигурява възможност за лесно управление на устройството през смартфон. „Това дава много допълнителни възможности на потребителя, като например проверка на произведената от системата електроенергия по всяко време и отвсякъде“, поясниха от Висман. Възможно е системата да бъде наблюдавана от специализирана инженерингова фирма, която да следи работата й с цел своевременното откриване и предотвратяване на възникнали проблеми. „По този начин се гарантира безопасната и надеждна работа на Vitovalor, както и постигането на оптимална енергийна ефективност“, заявиха категорично в заключение от Висман България.


Повече информация за Висман България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материалВисман България, Viessmann

 

Още от ОВК