Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Пазарни акценти / Прегледи

Децентрализирани климатични системи на Hoval – подходящ избор за големи еднообемни сгради

18.03.2016 г.

 


 

 

Производствените и логистичните халета, хипермаркетите и други еднообемни сгради поставят ОВК системите пред голямо предизвикателство. Поради своята голяма площ и височина, досега известните на пазара обикновени конвенционални системи, се оказват неподходящи за тях, тъй като те са предназначени за много по-малки и ниски помещения. „Специалистите от Hoval, обаче, се заеха сериозно с въпроса да намерят подходящото решение, което да отговаря на изискванията и нуждите на всяка сграда. И успяха – с децентрализираните климатични системи Hoval”, категорични са от българския офис на компанията.


 

Много е важно още по време на проектирането на сградата да се обърне внимание на основните разлики между централизираните и децентрализираните климатични системи“, разказват за Инженер.bg от Ховал. “В централизираните, въздухът се третира централно с голяма вентилационна камера и се разпространява чрез въздуховодна мрежа, а децентрализираните климатичните апарати са автономни и разположени високо под покрива, което ги прави изключително подходящи за големи площи и височини. Те са много по-гъвкави от централизираните инсталации, a анализите и сравнителните изчисления показват, че са и по-рентабилни”, допълват от фирмата.


 

От Ховал уточняват още, че децентрализираните системи климатизират равномерно целия обем, дори, и в зали с височина до 30 метра, а един апарат покрива площ от 200 до 1000 кв. метра. В зависимост от размера на залата и специфичните климатични изисквания се използва най-добрата комбинация от различни типове децентрализирани апарати.


Специално разработената система AirInjector много ефективно разпределя въздуха в целия обем по височина и площ, което намалява образуването на топлинни джобове в подпокривното пространство, с което се намалява и загубата на топлина и енергия, съответно се постигат по-ниски месечни разходи при експлоатация“, коментират от компанията. „Данни от анализи сочат, че разходите за изграждане на сградата, съпоставени с целия жизнен цикъл, са само 30%. Останалите 70% се отнасят до експлоатацията“, допълват от Ховал.

 


При внедрено децентрализирано климатично решение на Hoval в голям хипермаркет, управителят установява, че малко по-високата инвестиция, която е направил с интегрирането на системата, се е изплатила много бързо, в рамките само на 2 години, а по-ниските експлоатационни разходи са увеличили печалбите му. От Ховал разясняват и причините за това – „използването на рекуперация чрез климатични апарати RoofVent, които са с вграден топлообменик. Икономия се постига още и благодарение на пълната автоматизация на работата на апаратите, като по този начин се гарантира минимално потребление на енергия, а в същото време системата е лесна за употреба“.„Резултатът от внедряването на децентрализирани климатични системи се изразява в бърза възръщаемост чрез ниски експлоатационни разходи. Не само проектирането е по-лесно, но разходите за монтаж са драстично редуцирани, тъй като апаратите се монтират и инсталират изключително лесно. Те се доставят предварително окабелени, а това означава и по-ниски инвестиционни разходи“, поясняват са от компанията.

 

 

Адаптивността на апаратите, както и техните качества, гарантират на инвеститора и собственика на сградата дълготрайно, рентабилно и ефективно решение. Концепцията на децентрализираните ОВК системи е добре приета не само от консултанти, архитекти и проектанти, но и директно от производителите“, заявиха в заключение от офиса на фирмата у нас.


 

Източник на снимковия материал: Hoval

Още от ОВК