Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Пазарни акценти / Прегледи

Високоефективно отоплениe и производство на БГВ с термопомпите MARA W на Thermocold

12.10.2015 г.


MARA W e мултифункционална геотермална термопомпа вода-вода, производство на италианската компания Thermocold. „Тя е утвърден производител, държащ на високото качество на своите продукти, който непрекъснато се стреми да предложи на клиентите си креативни, иновативни и високотехнологични решения за отопление и климатизация. Доказателство за това са и термопомпите MARA W”, коментираха за Инженер.bg от фирма ТермоДизайнТотал, партньор на италианската компания у нас. „MARA W са мултифункционални топлинни генератори, които могат да се използват за климатизация, отопление и производство на топла вода за битово горещо водоснабдяване (БГВ) с температура до 60 °C”, допълниха от ТермоДизайнТотал.

 

Благодарение на наличието на два водни кръга през зимния период термопомпата произвежда топла вода за отопление и за БГВ. Производството на топла вода за БГВ е с приоритет през междинните периоди. Когато не е необходимо отопление или охлаждане, термопомпата произвежда само топла вода за санитарни нужди, а през летния период MARA W осигурява надеждно производство на студена вода за охлаждане и топла вода за БГВ. Термопомпата също така позволява задаване на различни и напълно независими настройки за лятно охлаждане, зимно отопление и производство на топла вода. „Устройството работи с различен коефициент на преобразуване СОР, при различните режими – отопление, охлаждане и производство на БГВ, благодарение на което се постига по-висока ефективност. Това е от определящо значение за високите средни стойности на СОР през цялата година”, поясниха експертно от ТермоДизайнТотал.

 

Конструктивните специфики на термопомпите MARA W включват: оптимизиран за термопомпа Scroll компресор и пластинчати топлообменници от неръждаема стомана AISI 316, външно изолирани. Те са окомплектовани с превключвател на диференциално налягане и електрически нагревател против замръзване, един на въздухоохлаждащата страна на термопомпата, един за производство на топла вода за БГВ и един от страната на водния източник. Водният кръг, осигуряващ топла вода за санитарни нужди, е оборудван с циркулационна помпа с променлив дебит. Термопомпите разполагат и с микропроцесорно

управление.


 

Към включените аксесоари са още: защита от над/под напрежение, плюс защита от отпадане на фаза; инверторна водна помпа на климатизационния кръг и инверторна водна помпа на кръга за топла вода за санитарни нужди; кондензационни серпентини с ребра, боядисани с епоксидна боя. Допълнителните аксесоари към термопомпите MARA W включват: дистанционно управление; автоматична група за допълване; филтър на водата; пресостатен регулиращ вентил на водния кондензационен кръг; антивибрационни гумени опори.

 

Термопомпите MARA W се предлагат с отоплителна мощност в диапазона 8,46 - 46,12 kW и охладителната мощност от 6,65 до 36,00 kW, както и във версия MW  - мултифункционално устройство с водно охлаждане за геотермални приложения и производство на топла вода.

 

Източник на снимковия материал: ТермоДизайнТотал

Още от ОВК