Новини

На 28 септември в Пловдив БАВ ще отличи най-добрата пречиствателна станция за отпадъчни води

21.09.2018 г.

Общо 12 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) ще се борят за признание в професионалния конкурс „Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води“, организиран от Българска асоциация по водите (БАВ). „Отличените съоръжения ще получат награди на официална церемония, която ще се състои на 28 септември 2018 г. в зала „България“ на Международен технически панаир – Пловдив“, информираха за Инженер.bg от БАВ. Събитието е част от съпътстващата програма на Международния технически панаир – Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември т.г.

 


Министърът на околната среда и водите Нено Димов е поканен да връчи статуетката за първото място. Преди церемонията БАВ ще проведе Втора национална конференция „Оползотворяване на утайките от ПСОВ“ в Старосел.

 

Идеята на конкурса е от наблюденията и експертизата на професионалистите да се разбере, кои технологии на пречистване в ПСОВ са най-ефективни, както и какво би направило работата на една пречиствателна станция приятно и удовлетворяващо занимание. Обобщението ще бъде дадено от многоуважавано жури, съставено от доказани професионалисти, от ресорните институции и специализирани висши учебни заведения.

 

Поканени на церемонията по награждаване и конференцията са представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на земеделието, храните и горите, Асоциации по ВиК, ВиК оператори, Басейновите дирекции, Комисията за енергийно и водно регулиране, Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), бизнеса, научните среди, експерти и др.

 

„Идеята на БАВ не е да се противопоставят различните пречиствателни станции в България. Желанието ни е от хората, които работят на тези съоръжения да разберем какво е полезно, разумно и дори красиво в техните ПСОВ, както и какво може да бъде променено. На тази база ВиК операторите ще могат да разполагат и с по-пълна информация за надеждните проектанти, доставчици, строители и надзорници“, коментира председателят на БАВ инж. Иван Иванов.

 

Източник на снимковия материал: Българска асоциация по водите

Още от Панаир 2019