Пазарни акценти / Прегледи

 • Адара Инженеринг: GEA Hilge MAXA са проектирани за работа с течности с високо съдържание на твърди частици

  26.09.2017 г. Машини, мех. системи | Адара Инженеринг: GEA Hilge MAXA са проектирани за работа с течности с високо съдържание на твърди частици

  От януари 2017 г. българското търговско дружество Адара Инженеринг е официален партньор на немския производител на оборудване за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост GEA. Компанията предлага богат набор от машини и цялостни технологични решения, като част от асортимента ѝ са специалните индустриални помпи с бранда Hilge. Едно от предложенията на GEA е Hilge MAXA – едностъпална центробежна помпа, подходяща за тежки индустриални приложения.

 • Революционна система за зареждане на електромобили на Siemens осигурява 100 km пробег със зареждане от 10 min

  25.09.2017 г. Енергетика (ВЕИ) | Революционна система за зареждане на електромобили на Siemens осигурява 100 km пробег със зареждане от 10 min

  Нова иновативна разработка от Siemens, направления Дигитализирано производство & Процесни индустрии, ще улесни значително водачите на електрически превозни средства. Системата за бързо зареждане за електромобили на немския лидер осигурява пробег от 100 km само с едно зареждане в рамките на под 10 min. Разработката може да се използва както от вече съществуващи, така и от електрически автомобили бъдещо производство.

 • ТермоДизайнТотал: Електронният смесител Legiomix 2.0 на Caleffi предпазва от изгаряне с топла вода и от Легионела

  15.09.2017 г. ВиК | ТермоДизайнТотал: Електронният смесител Legiomix 2.0 на Caleffi предпазва от изгаряне с топла вода и от Легионела

  Хибридният електронен смесител Legiomix 2.0, предназначен да регулира температурата на битовата гореща вода, така че да предпазва от изгаряния, като същевременно гарантира ефективна дезинфекция против заразяване с бактерията Легионела, е сред най-новите продуктови предложения на водещия италиански производител Caleffi. За първи път продуктът бе анонсиран по време на провелото се през март т.г. във Франкфурт, Германия, международно специализирано изложение ISH.

 • Системи за онлайн мониторинг Vibro Health+ на Ансисофт предотвратяват аварии при ротационно оборудване

  15.09.2017 г. Машини, мех. системи | Системи за онлайн мониторинг Vibro Health+ на Ансисофт предотвратяват аварии при ротационно оборудване

  Функционирането на голяма част от експлоатационното ротационно оборудване често е свързано с генерирането на нежелани вибрации. Те оказват негативно влияние и могат да доведат до бързо износване, откази и повреди. „За да се избегне това, е необходимо постоянно следене на вибрациите и определяне състоянието на машините с известяване при възникнали проблеми. Благодарение на системите за онлайн мониторинг с марка Vibro Health+ това е напълно възможно“, информираха от Ансисофт.

 • Външни детектори на ОРТЕХ – най-новото попълнение в обширното портфолио на Телетек

  07.09.2017 г. Електротехника | Външни детектори на ОРТЕХ – най-новото попълнение в обширното портфолио на Телетек

  Фирма Телетек, утвърден доставчик на решения в областта на сградните енергийни, информационни и алармени електроинсталации, разшири своя кръг от партньори с японския производител на системи за сигурност OPTEX, съобщиха за Инженер.bg от компанията. „OPTEX е най-големият производител на външни детектори за периметрова охрана в световен мащаб. Продуктите му са с иновативен дизайн, високо качество и са подходящи за всякакъв тип инсталации”, коментираха от Телетек.

 • Булклима: Термопомпи с марка Atlantic – високоефективно решение за отопление и БГВ

  31.08.2017 г. ОВК | Булклима: Термопомпи с марка Atlantic – високоефективно решение за отопление и БГВ

  Groupe Atlantic е френска компания, водещ световен експерт в разработването на решения за подгряване на вода, отопление, климатизация и вентилация. „В непрекъснат контакт с потребителите, различните търговски марки на групата предлагат богата гама от продукти, отличаващи се с висока ефективност и едновременно с това с конкурентност и екологичност”, разказаха за Инженер.bg от Булклима, която единствена предлага на българския пазар термопомпите Atlantic.

 • Инж. Керанов: „Работата в Киттнер ми помага да израствам като професионалист“

  24.08.2017 г. Машини, мех. системи | Инж. Керанов: „Работата в Киттнер ми помага да израствам като професионалист“

  Утвърденият лидер в областта на машиностроенето Киттнер Анлаген унд Машиненбау е компания с дългогодишна, богата история и с многобройни доволни клиенти. През последните 20 години фирмата разработва първокласни и висококачествени технологични проекти за различни индустрии от целия свят, а зад всичко това стои екип от висококвалифицирани и опитни специалисти. В днешния материал ще ви запознаем с един от тях – Иван Керанов, инженер-конструктор в Киттнер, който сподели пред Инженер.bg какво да е си част от такъв екип и от такава компания.

 • Чисти ли са водите по черноморските ни курорти?

  21.08.2017 г. ВиК | Чисти ли са водите по черноморските ни курорти?

  350 млн. лв. са били инвестирани в качеството на канализационните системи и в пречистването на отпадъчните води по българското Черноморие по време на първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Усилията в тази посока продължават и при изпълнението на ОПОС 2014-2020 не само заради строгите европейски изисквания, но и за да можем да се радваме на чисти плажове и адекватни битови условия в черноморските градове и курорти. В края на лятото Инженер.bg ви представя кратък преглед на случилото се.

 • Най-висок клас енергийна ефективност? Мисията възможна с двигателя MGE Model J на Grundfos

  16.08.2017 г. ОВК | Най-висок клас енергийна ефективност? Мисията възможна с двигателя MGE Model J на Grundfos

  Датският производител на помпени решения Grundfos неотдавна обяви разработването на свой собствен двигател с честотно регулиране, за което Инженер.bg вече ви информира. „MGE PMSM постига най-високия клас на енергийна ефективност към момента – IE5. Резултатите от конкретни примери сочат, че може да се постигне редуциране на консумираната енергия с 30%, а в някои случаи, дори и с 50%", коментираха за Инженер.bg от Грундфос България.

 • Джи Ойл Експерт: Химически диспенсърни системи EvoClean от Hydro System за висока ефективност и екологосъобразност

  15.08.2017 г. Машини, мех. системи | Джи Ойл Експерт: Химически диспенсърни системи EvoClean от Hydro System за висока ефективност и екологосъобразност

  Утвърдената българска фирма Джи Ойл Експерт ЕООД е партньор за България на Hydro Systems – производител на специални съоръжения за пране и миене под налягане с над четвъртвековна история. Специално за Инженер.bg от двете компании коментираха как информираният избор на химически диспенсър може да донесе ползи за околната среда, при това без да се налага компромис по отношение на ефективността, безопасността и качеството на почистване. И как всъщност не може да имате едното без другото.

Анализи / Техн. решения

 • Джи Ойл Експерт: Въздушните филтри на Losma осигуряват безопасни условия на труд и ефективен производствен процес

  Вече повече от 50 години компанията Losma произвежда надеждни и ефективни решения за промишлена филтрация. „Опазването на околната среда и осигуряването на безопасни условия на труд са основни направления в дейността на Losma. Въздушните филтри на дружеството гарантират здравето на работниците, опазването на околната среда, безопасността в производствените помещения, повишават ефективността на процесите и намаляват експлоатационните разходи”, коментираха от Джи Ойл Експерт.

 • Интелигентно нивелиране с комбинираните лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional с Bluetooth на Bosch

  Утвърденият немски производител Bosch анонсира поредно иновативно предложение в помощ на строителите, инженерите и техниците. Новите професионални комбинирани лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional могат да се управляват напълно безконтактно чрез Bluetooth, дори от по-големи разстояния, и имат разнообразно приложение. Фундаменталната разлика между тях е, че вторият е оборудван със зелен светлинен диод за оптимална видимост при ярка светлина.

Дискусии / позиции

 • Индустриален сервиз: Внедряването на системи за енергиен мониторинг е основно направление в дейността ни

  По-ниско потребление на енергия, повишаване на ефективността и ограничаване на вредното влияние върху околната среда са сред най-актуалните проблеми за индустрията в световен мащаб. „Внедряването на системи за енергиен мониторинг значително подпомага предприятията в стремежа им да намалят енергийните си разходи като подобрят своята енергийна ефективност и успешно да управляват своя въглероден отпечатък”, разказаха за Инженер.bg от фирма Индустриален сервиз.

 • Техруум: За имплементирането на строително-информационна система (BIM)

  Техруум е сред утвърдените у нас компании в областта на иновациите, технологиите и строително-информационните системи. „Чрез цялостно имплементиране на BIM системи и технологии помагаме на проектантски и строителни компании да развият пълния си потенциал и да достигнат до нови клиенти и пазари“, коментира пред Инженер.bg управителят на фирмата инж. Любомир Илиев. „Предлаганите от нас решения са съвременни, иновативни и високотехнологични“, уточни още той, разкривайки и подробности по отношение на имплементирането на решенията.