Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Роботи завладяват Олимпийските игри през 2020 г. или как Япония отново ни показва откъде изгрява Слънцето

 

 

 

 

 

Япония е сред страните, чиито безпрецедентни открития във високотехнологичните отрасли, и по-специално в сферата на роботиката, бързо я „изстреляха“ на една от челните позиции сред най-бързо развиващи се икономики. През идната 2020 г. страната на изгряващото слънце за пореден път ще ни изненада със своите технологични открития. Това ще се случи по време на Олимпийските и Параолимпийските игри, чийто домакин е Токио. По време на игрите роботите ще имат ключова роля. В настоящата история ще ви разкажем за ролята на тези умни инженерни творения на спортните състезания догодина. Най-големият принос за това има автомобилният производител Тойота – световен партньор на двете Олимпиади.От 2004 г. Тойота разработва роботи, подпомагащи хора, които имат затруднения със самостоятелното придвижване, както и възрастни. Японската компания получи възможност да продължи действията си в тази посока по повод предстоящите Олимпиади. Компанията наскоро анонсира, че има амбицията да създаде технологии, които ще гарантират достъпа на всички фенове и ще им позволят да изживеят пълноценно емоциите от спортните състезания.


Японската компания се включи в проекта Tokyo 2020 Robot Project. Инициативата е на Организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, в който участие вземат властите на японската столица, специалисти по роботика, както и партньорите на двете Олимпиади.


Закъде без олимпийски талисман?

 

А този в Япония ще е от най-ново поколение. Предложението на Тойота за символ, носещ късмет на Олимпиадата, е роботът Miraitowa, а този на Параолимпиадата е с името Someity. Роботите ще имат вградена камера, с помощта на която ще могат да разпознават хората и да общуват с тях.Роботите ще се грижат за доброто изживяване по време на състезанията


Преди началото на спортните събития Toyota Human Support Robot (HSR) ще бъде натоварен с отговорността да упътва зрителите къде точно трябва да се настанят и ще им предоставя храна и други продукти. След като феновете са заели своите места на стадиона, те ще могат да отправят своите поръчки за напитки например чрез предназначен за тази цел таблет. Продуктът ще бъде любезно донесен от робота Toyota Deliver Support Robot (DSR). Роботи-асистенти на хората със затруднения в придвижването ще бъдат на разположение, разбира се, и по време на Параолимпийските игри.

 

Помощник на терена

 

На спортното игрище ще се намира Field Support Robot, който ще помага за ефективното и по-бързо събиране и пренасяне на пособията, които се използват в някои от спортните дисциплини – например в леката атлетика. Роботът ще облекчи работата на екипите на събитията, отговорни за поддръжката.

 

Жива картина от събитието

 

Хората, които не са успели да присъстват на място, ще бъдат компенсирани за това, благодарение на робота T-TR1. Той ще бъде снабден с камера, която  ще представя спортните събития максимално реалистично. Подобен е хуманоидът T-HR3, който ще бъде управляван от човек и ще има способността да репрезентира кадри и звуци. А зрителите ще се почувстват максимално близо до събитията.

 

Тойота ще представи още роботи, които ще имат редица други функционалности. А ние ще проследим с любопитство предстоящите Олимпиади и добавената стойност, която роботите ще имат за тях.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от global.toyota, wonderfulengineering.com, tokyo2020.org и др.


Източник на снимковия материал: pixabay.com, unsplash.com

Още от Роботи