Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Трумпф: „Да поговориш с Хайди“, или как изкуственият интелект изпълнява операторски команди


След като успешно си проправи път в нашите домове, изкуственият интелект вече смело стъпва и в производственото хале. У дома той е известен като Siriили Alexa*Те набират телефонни номера, изпращат продиктувани от нас съобщения на приятелите ни и пускат песента от плейлиста, която искаме да чуем. В света на производството е наричан Heidi*.Той отваря машината, дава инструкции как да стартираме процеса на обработка и казва на оператора, когато детайлът е готов. А какво е чувството да говориш с машина и ще окаже ли това влияние върху производствената среда, разказват за Инженер.bg от Трумпф България, дъщерно дружество на световнодоказания производител на машинни инструменти и лазерна техника Trumpf, интегрирал в своето оборудване изкуствен интелект.За първи път компанията представи лазерна система, управлявана с гласови команди, по време на търговското изложение за лазерни технологии LASER World of PHOTONICS 2019 в Мюнхен. „Просто е за обяснение защо гласовият виртуален асистент, интегриран към машината на Trumpf, е наречен Heidi (Хайди). Нейните разработчици Бенедикт Ренч (Benedikt Rentsch) и Торстен Умлер (Torsten Ulmer) работят в Trumpf Швейцария, а както е добре известно, Швейцария е „домът на Хайди““, обясниха от дружеството (б.ред. Хайди е името на главната героиня от едноименния роман „Хайди“ и неговото продължение „Хайди и Клара“ на популярната швейцарска детска писателка Йохана Спири).„Заставайки пред маркиращия лазер TruMark Station 5000, подобрен с приложен към системата изкуствен интелект, и заявявайки „Отвори предпазния екран“, машината веднага се отваря. И не само това... Heidi отговаря на всичко, което операторът каже. Така например, на предишната молба тя откликва „Ще отворя екрана“. И дори на пръв поглед да изглежда странно, че говориш с машина, всъщност диалогът, който се поражда, е много забавен“, разказват от Трумпф.

 

По време на форума в Мюнхен посетителите на щанда имаха възможност да изпробват новите функции на лазерната маркираща система върху ключодържател или малка тонколона. „Те казват „Започни процеса на маркиране“, Heidi прави каквото са ѝ „наредили“ и не след дълго отговаря „Процесът приключи, моля, извадете детайла““, посочиха още специалистите.В момента Heidi е само част от технологично изследване и все още не е продукт, пуснат на пазара за продажба. Но едно е повече от ясно – „изкуственият интелект носи истинска добавена стойност за лазерната обработка на материали и всяка последваща инвестиция в него си струва“, категорични са от Трумпф. „Благодарение на него почти всеки би могъл да се справи безпроблемно с работата с лазер, без да е нужно да се търсят опитни и квалифицирани оператори“, поясниха те.

 

Следващото предизвикателство, пред което инженерите на Trumpf ще се изправят и си поставят като цел, е да успеят да накарат машината самостоятелно да идентифицира частта за маркиране и да избере подходящата програма за това, използвайки съвременни сензорни технологии и софтуер за разпознаване на изображения. „Дори няма да е необходимо детайлът да бъде поставен в определена ориентация – машината ще е достатъчно интелигентна автоматично да позиционира лазера под правилния ъгъл, преди да е започнал процеса на маркиране“, разкриха от компанията.

 

*Siri, Alexa, Heidi – гласови виртуални асистенти.

 

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Трумпф БългарияTrumpf

Още от Роботи