Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Надеждно, ефективно и лесно управление на индустриални роботи с NX CAM Robotics Programming от SpaceCAD


Използването на роботи бързо се разраства в различни производствени индустрии. До тази промяна водят две тенденции – най-новите подобрения в точността, повторяемостта и капацитета на едно производство и увеличаване броя на задачите за обработка, а роботите са подходящо средство за изпълнение на тези задачи. От друга страна, в днешно време по-трудно се намират квалифицирани работници, които са готови да извършват повтарящи се действия в тежки екологични и физически условия дълго време. За да поемат реализацията на необходимите дейности, роботите трябва да се управляват. Фирма SpaceCAD има решение за управление на индустриални роботи – NX CAM Robotics Programming. Вижте какво споделиха за Инженер.bg от компанията.„Софтуерът NX CAM Robotics позволява да проектирате, симулирате, утвърждавате, оптимизирате и да програмирате офлайн своите индустриални роботи за различни типове обработки. Това решение значително повишава ефективността и качеството на тези високоточни, многоосни роботизирани операции“, посочиха от SpaceCAD.

 

С участието на интуитивната и широко приета NX ™ софтуерна 3D среда, софтуерът съчетава простотата на CNC програмирането със силата да създава точно, контролира и симулира сложни роботизирани процеси на обработка. Ключово предимство на цялата NX система е асоциативната актуализация, когато настъпят корекции в дизайна или в самата поръчка.

 

Предимства и ползи на NX CAM Robotics Programming:


 - Бързо създаване на сложни програми за движение;

 - Валидиране и графично програмиране за по-бърз старт;

 - Лесно осигуряване на продукция, готова за производство;

 - Бърза реакция за промяна на поръчки с асоциативни пътеки за движение;

 - Елиминиране стъпките за транслиране на данни и редуциране на IT разходите с една платформа;

 - Задаване на собствени правила на робота за по-голяма гъвкавост;

 - Рационално програмиране с автоматизация на процеса на всички нива.Дефиниране на роботизирани вериги


„NX CAM Machine Tool Builder позволява да дефинирате роботизирани кинематични вериги, което улеснява вграждането на роботи, както и избора на машина с ЦПУ в NX CAM. Това е основата за симулиране движението на робота, както и за осигуряване на правилния изход за контролера. Често използвани модели се предоставят като библиотека в NX CAM и лесно се персонализират с NX CAM Machine Tool Builder“, поясниха от SpaceCAD.

 

Инструментален път на робота


Концепцията за програмирането на роботи в NX CAM се базира на използването на надеждни методи за създаване на инструментален път в NX CAM за генериране движението на крайния ефектор. Това движение позволява да се уверите, че резачът или шлайфът се движи по детайла както се изисква. В допълнение към този основен път са правилата, които се задават, отчитащи допълнителните степени на свобода (оси на движение), както и възможни специфики. „Потребителят определя предпочитаните правила за подравняване на главата спрямо работния път, като фиксиран вектор, допирателна към пътя и докосване на зигзаг. Конфигурацията на робота осигурява допълнителни правила, които помагат да се ръководи неговото движение и да се поддържат предвидими ориентации по протежение на движението, началната и крайната поза“, поясниха от SpaceCAD.


 

Валидиране пътя на робота


Пълният доказан набор от инструменти за валидиране в NX CAM осъществява проверката на пътя на робота. По време на симулацията на машината може да бъде показана проверка за отстраняване на материал. Налични са откриване на сблъсък и проверка на изтичане, за да се идентифицират проблемите със смущения между робота, неговия инструмент, приспособлението и детайла. Проблеми с достъпността, като например недостъпни места по пътя и ставите на роботите, които надвишават техните твърди или меки граници, се отчитат и могат да бъдат анализирани. Специални роботизирани проблеми, като кинематични особености, също могат да бъдат автоматично идентифицирани и докладвани.

 

По време на симулация е възможно да се показват следи от инструменти на робота, за да се осигури друг важен изглед на движението. Тези усъвършенствани инструменти за валидиране осигуряват висококачествени програми, които могат да бъдат надеждно изпълнявани от роботи, като намаляват времената на изпробване и минимизират производствените проблеми.


 

Осигуряване на обща NX платформа


„С интегрираното програмиране на роботи в NX, получавате същите предимства за сглобяване и асоциативност, както при други NX приложения, например в NX CAM.

 

Програмирането на движението на инструмента за подрязване, рязане или шлифоване може да се извърши с помощта на същите удобни за потребителя техники, които се ползват от CAM програмистите. И пътят на инструментите ще се актуализира асоциативно, за да отговори на всички промени в дизайна.

 

Стандартизацията на NX за компютърно проектиране CAD, CAM и програмиране на роботи опростява изискванията за закупуване, инсталиране и обучение със софтуера. Поддържането на една продуктова платформа намалява стреса в персонала и броя на интерфейсите в сответната информационна среда (IT).


 

Напълно управлявана среда


Решението за програмиране на NX CAM Robotics може да бъде изцяло управлявано със софтуерните данни на Teamcenter® и системата за управление на процесите като част от NX CAM портфолиото на Siemens. „Възползвайте се изцяло от управляваната среда, за да сте сигурни, че създавате и използвате правилни ревизии на продуктите, подлежащи на правилни прегледи с най-новите инструменти и дефиниции“, добавиха в заключение от SpaceCAD.

 

Повече информация за продуктите, които SpaceCAD предлага, ще намерите ТУК.

 

Източник на снимковия материал: SpaceCAD

Още от Роботи