Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

YuMi на ABB – първият кобот с две ръце, стана диригент на филхармоничен оркестърЗапознайте се с YuMi – първият в света колаборативен робот с две ръце, разработка на водещата компания в областта на енергоснабдяването и автоматизацията ABB Group. „Новата ера на колаборативните роботи е вече реалност и неразделна част от визията ни за развитие. YuMi прави сътрудничеството между хората и роботите напълно възможно. Той е резултат от дълги години изследвания и ще промени начина, по който хората и роботите си взаимодействат. YuMi е ключов елемент от нашата стратегия „Интернет на нещата, услугите и хората“, чрез която ще създаваме бъдещето на автоматизацията“, споделиха пред Инженер.bg от дъщерното дружество на ABB у нас.

 


Колаборативният робот на ABB е предназначен за асемблиране на малки части в производството и разполага с две гъвкави ръце; системи за подаване на части; вградени камери, асистиращи монтажа, както и управление от последно поколение. „YuMi отключи огромен потенциал за автоматизацията в индустрията, където хора и роботи работят успоредно върху едни и същи задачи. Поради тази причина безопасността на работа е базов елемент от функционалността на самия робот“, заявиха от българското дружество.

 


Когато роботите се научат да дирижират

 

Съвсем наскоро роботът-сътрудник се въплъти в ролята на диригент като излезе на сцената с филхармоничен оркестър и италианския тенор Андреа Бочели. В присъствието на 800 гости, YuMi дирижира изпълнението на известната ария „La donna è mobile” от „Риголето” на Верди. Концертът бе част от гала представлението на първия Международен фестивал на роботиката в град Пиза, Италия.

 

Целият процес по подготовката на YuMi за събитието отнема само два дни. „По време на репетициите движенията на маестро Андреа Коломбини бяха заснети чрез процес, наречен „следване чрез програмиране”, при който двете ръце на робота се насочват да следват човешките движения. След това се извършва фина настройка чрез софтуера RobotStudio на ABB, при която движенията на YuMi се синхронизират с музиката“, разказаха от АББ България.

 


„YuMi успя да демонстрира колко интуитивна и способна на самообучение е тази машина. Експериментът доказа колко добър в действителност е нашият софтуер в усвояване на човешките движения, резултат от който е управлението на цял един екип от робот-сътрудник”, коментира Улрих Шписхофер, изпълнителен директор на АBB, под чието ръководство е разработен колаборативният YuMi. 

 

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: АББ България, АВВ

Още от Роботи