Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Гъвкави и плавни движения като човешка ръка – запознайте се с колаборативния робот BionicCobot на Festo


Днес много хора, които дори нямат отношение към високите технологии, познават немската компания Festo чрез нейните впечатляващи бионични проекти, които предизвикват възхищение, радост, размисъл, а понякога дори страх. Някои от тях изглеждат просто декоративни, но истината е, че други намират сериозно приложение в практиката. „Колаборативният робот BionicCobot е моделиран по образец на човешка ръка, и то не само по отношение на анатомията. Подобно на биологичния модел, лекият пневматичен робот решава много от задачите си чрез гъвкави и плавни движения. Това осигурява безопасно взаимодействие с хора, без да се налага поставянето на защитни прегради“, разказаха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.


 

Лек пневматичен робот с динамика на човешка ръка

 

Когато човек хваща силно даден предмет или пък внимателно го повдига, когато го притиска, или нежно го докосва – той съкращава и отпуска съответните мускули.


Създателите на BionicCobot са приложили този естествен механизъм на действие на човешките мускули към всяка от седемте стави на робота. В областта на рамото има три оси, по една в лакътя и в долната част на ръката, както и две оси в китката. Във всяка ос има вградена въртяща се перка с две въздушни камери. Те образуват няколко задвижвания, които могат да бъдат плавно регулирани чрез запълването им със сгъстен въздух.Безопасни и интуитивни движения


Уникалната концепция за задвижване позволява точно да се определи силовият потенциал и следователно степента на ригидност на ръката. В случай на сблъсък, пневматичното рамо автоматично се изключва и не представлява опасност за хората. Тази присъща гъвкавост на системата и малкото ѝ тегло позволяват да се използва без предпазни заграждения, като осигурява безопасно взаимодействие между човек и машина.BionicCobot се управлява интуитивно чрез графичен потребителски интерфейс, разработен от Festo. С помощта на таблет потребителят може лесно да зададе действията, които трябва да се изпълнят и да посочи тяхната последователност. „Операционната система на робота ROS (Robot Operating System), която представлява платформа с отворен код, осигурява възможността програмираните последователности за движение да достигат интегрирания Festo Motion Terminal, който управлява и контролира кинематичната траектория“, поясниха от българския офис на Festo.Безопасно взаимодействие в общите работни пространства във фабриките на бъдещето


Четвъртата индустриална революция изисква нов начин за взаимодействие между хората, машините и данните. Освен свързването на всички съоръжения в цифрови мрежи, ключова роля в това развитие има автоматизацията чрез използване на роботи, които в бъдеще ще могат да работят ръка за ръка с хората.„Безопасното взаимодействие, естествените механизми на движението и интуитивната работа на BionicCobot разкриват големия му потенциал за широк спектър от индустриални отрасли. BionicCobot на Festo може да се използва като асистиращ робот и да се поеме част от операциите, особено когато става дума за монотонни и дори опасни дейности“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.


 

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Още от Роботи